Premium

Komentář: Fiala jde do války se Zemanem. Ale pozor! Prezident takové „hry“ miluje

Už po prvním jednání prezidenta Miloše Zemana s Petrem Fialou (ODS) je jasné, že se schyluje k politické hře: Kdo s koho! | foto: Expres.cz

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Miloš Zeman je opět v docela dobré formě. A pochybovačům možná spadla brada. Nastupujícímu premiérovi dal jasný vzkaz, že pokud bude na daném kandidátovi trvat, může se jmenování vlády ještě docela protáhnout.

V uplynulých dnech jsme viděli starého známého Zemana: dobře naladěného, pohotového, lehce ironického a odhodlaného zasahovat do běhu politických událostí. V televizním rozhovoru zaznělo i docela zásadní prohlášení k personálnímu obsazení nové vlády: prezident se nechal jasně slyšet, že jeden kandidát z jeho pohledu nesplňuje předpoklady pro výkon ministerské funkce z mnoha důvodů. 

„Budu tak tolerantní, že své veto vztáhnu jen k jediné osobě, ale přes to nepojede vlak,“ prohlásil Zeman. 

Je téměř jisté, že oním kandidátem, proti kterému má prezident výhrady, je Jan Lipavský z Pirátské strany. Petra Fialu čekají další horké chvíle, kdy bude muset Piráty přesvědčit k výměně Jana Lipavského za jiného kandidáta.

Názory Lipavského na zahraničně politická témata, v nichž se s prezidentem Milošem Zemanem neshoduje, představují pouze jeden z důvodů. Další problémy a třecí plochy jsou i jinde. Ve funkci ministra zahraničí by měl být konsensuální člověk a diplomat, který zvládne usmiřovat konflikty a různé zájmy. Šermování ostrými výroky se na tuto ministerskou roli příliš nehodí. Pirát Jan Lipavský v uplynulých dnech ukázal, že se jako diplomat nechová.

Miloš Zeman ze svých nároků neustupuje a už vůbec nerad neprohrává.

Lipavský ještě nebyl ani oficiálně nominován a už se v několika situacích choval spíše jako slon v porcelánu. Jeho výroky například k personálním otázkám v diplomatické službě byly netaktické a předčasné. Na Lipavském je znát, že diplomatem nebyl a v diplomacii se dlouhodobě nepohyboval.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 středa 23. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 100
  • 15
  • 8
  • 6
  • 6
  • 4