Komentář: Duel Babiš vs. Fiala? Souboj těžkých tabulek!

Premiér Andrej Babiš po čtyřech měsících navštívil minové pole s názvem Otázky Václava Moravce. S konfrontačním stylem proti němu tentokrát nevyrukoval moderátor, ale druhý pozvaný host a názorový oponent, předseda ODS Petr Fiala. Opoziční rival, možná pod vlivem posledních průzkumů, které hnutí ANO přisuzují podporu až 34 %, se na předsedu vlády od začátku sesypal a začal cupovat jeden vládní krok za druhým. Při bližším pohledu se ale Petr Fiala spíš než k předkládání faktů a alternativních řešení uchyloval k negativismu a dojmologii.

Debata se tentokrát točila hlavně okolo ekonomických otázek, investic a daní. Moderátor Václav Moravec, obdarován spolu s Fialou červenou kšiltovkou, si neodpustil štiplavé poznámky o hlavách politiků a začal si postupně hrát na ekonoma. Vzduchem začaly létat podrobné tabulky, z nichž divák u obrazovky nemohl stejně nic moc vyčíst. Zároveň trochu překvapilo, že na chlup shodná čísla jako Václav Moravec měl i předseda ODS, který se k tomu neváhal hrdě přihlásit.

Petr Fiala se celou debatu snažil v divákovi vytvářet dojem, že je to on, který předkládá fakta a pravdu, zatímco jeho protivník jenom slibuje a lže. Jenomže by to byl právě předseda ODS, který si v klíčových otázkách diskuzi silně usnadňoval a z jeho slov, až na pár drobných výjimek, nevyplynulo, jaké konkrétní kroky a opatření by realizovala ODS.

Fiala mlžil i fauloval

Žhavé téma představovaly otázky kolem národní investiční strategie, kterou připravuje nynější předseda vlády. Že se při pohledu do zahraničí nejedná o věc nikterak originální, nesnižuje fakt, že to byl právě stávající premiér, který tuto myšlenku poprvé zanáší do českého prostředí. Význam investiční strategie ještě vzroste v příštích letech, kdy dojde k oslabení efektu evropských dotací a Česká republika se postupně stane čistým plátcem do rozpočtu EU. Pokud se předseda opoziční strany u projektu s bilancí 3,5 bilionu korun zmůže na konstatování, že se o něm nebude bavit, pak to svědčí spíš o tom, že ODS alternativní investiční plán nemá.

Vyloženým faulem předsedy ODS pak byly argumenty spojené s čerpáním a konečnou bilancí letošního státního rozpočtu, u něhož ani geniální prognostik nemůže vědět, jak nakonec dopadne. Petr Fiala si ovšem v debatě byl jistý, že rozpočet skončí v problémech a pravděpodobně s vyšším než plánovaným deficitem, ačkoliv dostupná statistika potvrzuje, že za dosavadními kvartálními čísly stojí hlavně vliv evropských peněz a předfinancovaní projektů.

„Neudělali jste nic,“ zněla opakovaná hláška předsedy ODS v diskuzi. Pokud by ono „nic“ bylo stejné i ve vnímání voličů, pak by politická role obou předsedů ve studiu byla zřejmě opačná a Andrej Babiš by těžko seděl v premiérském křesle.

Petr Fiala zkrátka věří, že stokrát opakovaná klišé nakonec jeho straně pomohou Babiše sestřelit a odstavit z politiky. Jenomže dosavadní vývoj preferencí ukazuje, že přání je zde pouhým otcem myšlenky. Jen demagogická kritika a negativismus volby nevyhrávají. Žádné volby nemůže vyhrát strana, které chybí otevřenost a sebevědomí. Pokud ODS ústy svého předsedy shazuje úspěchy současné vlády, pak tím v podstatě dává najevo i to, že hází přes palubu všechny, kteří se na nich podílejí, což zdaleka nejsou jen členové a příznivci hnutí ANO.

Budoucí vzestup nelze stavět pouze na zdrcující kritice všeho, na co stávající premiér a jeho vláda sáhnou. Taktika Antibabiš, která se v prostředí současného vedení ODS usadila téměř už jako politický fetiš, nefunguje, naopak Babišovi další hlasy spíše nahání. Nota bene v situaci, kdy se Fiala a jeho strana neváhají účelově opírat o hlas nejrůznějších demonstrací, tu za údajnou nezávislost justice, jindy za lepší klima. Liberálně konzervativní volič může trochu nevěřícně kroutit hlavou. Když se k tomu přidá odklon od návrhů vlastních stranických souputníků, jako je například případná reforma soustavy státního zastupitelství a soudů, což byl ve své době návrh ODS, politické pokrytectví je dokonáno.

Čepice to Babišovi nevyhraje

Možná se Petr Fiala v koncovce kampaně před volbami do Evropského parlamentu snažil ukázat, že dokáže být razantním oponentem, který se nenechá zatlačit do kouta. To je ovšem trochu málo. Babiš a jeho hnutí ANO si s velkou pravděpodobností kráčí pro další vítězství. Červená čepice, kterou premiér ve studiu vystavil, aby na ni divák mohl zírat celou hodinu a půl, je však pouze symbolem další volební mety. Programová témata je třeba náležitě zabalit a voličům prodat, musí ale nějaká být a musí být uvěřitelná. Marketing bez obsahu na žádné vítězství nestačí. Poslední debata v OVM docela příznačně demonstrovala, v čem a proč je mezi současnou ODS a hnutím ANO takový rozdíl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:02 úterý 3. září 2019. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 27
  • 12
  • 11
  • 11
  • 10