Komentář: Bartík s výmyslem o rakovině narazil do zdi, vysoudí Zeman miliony?

Svatopluk Bartík tvrdil, že Zeman umírá na rakovinu. Teď vybírá na soud o pět milionů korun. | foto: koláž Expres.cz

Svatopluk Bartík, bývalý exponent hnutí Žít Brno a poněkud rozevlátý politický aktivista se před dvěma lety pustil na hodně tenký led, když stávajícího prezidenta Miloše Zemana před prezidentskou volbou pohřbil zaživa. Bartík prostřednictvím sociálních sítí vypustil do éteru smyšlenku, že Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a prognóza jeho života činí tři až sedm měsíců. Na konci této trapné politické epizody je, že stávajícímu prezidentovi možná bude platit miliony: Zeman jich žádá rovnou pět. Místo včasné omluvy a pokusu o nějaký rozumný smír navíc otevřel žalovaný politický excentrik sbírku, ve které od lidí vybírá peníze na své právní zastoupení.

Bartík má samozřejmě právo se o Zemanově kompetenci vykonávat prezidentský úřad vyjadřovat nekorektně i tvrdě, pokud ale zůstane v mezích politické kritiky a hodnocení prezidentových činů.

Vyfabulovanou spekulací o zdravotním stavu, jakýmsi pokusem o „veřejnou popravu“, ale tento aktivista a bývalý brněnský radní jasně přestřelil. Bartík buď podlehl cílené dezinformaci, nebo si vědomě vymýšlel. Navíc svůj příspěvek prezentoval v podstatě jako „utajený“ fakt ověřený z dobře informovaných zdrojů.

Neověřenou zprávou překročil hranici tvrdé argumentační nálože a posunul se do suterénu nepodložených spekulací, navíc v tak citlivé oblasti, jakou je zdravotní stav politického protivníka.

Svatopluk Bartík, muž, který na svém Facebooku napsal, že Miloš Zeman má podle jeho zdrojů rakovinu v pokročilém stadiu.

Tvrdá kritika ano, lži a nepodložené spekulace ne

Je jasné, že politici musí ve „veřejném zájmu“ unést hodně a kandidáti na nejvyšší ústavní funkci ve vypjaté předvolební kampani dvojnásob. Je to v pořádku a patří to ke konkurenčnímu boji politických kandidátů. I tvrdá politická kampaň plná nejrůznějších faulů má však svoje hranice. Jsou okolnosti a výroky, které nelze přejít mlčením.

Pokud by Bartík o současném prezidentovi neříkal pravdu v jiné věci než ohledně jeho zdravotního stavu, možná by Miloš Zeman mohl prokázat určitou míru velkorysosti a žalobu stáhnout, případně trvat pouze na omluvě.

Ovčáček označil status Svatopluka Bartíka za odporné lži.

Havlová vysoudila miliony, jak dopadne Zeman?

Lež o zdravotním stavu druhého člověka, ať je to prezident, nebo kdokoliv jiný, však žádný důvod k velkorysosti nezakládá. Příklady vysouzení vysokých částek za evidentní výmysly už v judikatuře najdeme.

Pokud například Dagmar Havlová nedávno vysoudila čtyři miliony za tvrzení, že v době smrti svého muže měla milence, pak existuje poměrně velká šance, že podobnou částku může vysoudit i Miloš Zeman za tvrzení a zásah do soukromí ještě silnějšího kalibru.

V souvislosti s vydáním rozhodnutí v celé kauze požádal Bartík o posouzení zdravotního stavu prezidenta Zemana. Výsledky vyšetření prezidentova zdravotního stavu téměř dva roky poté, co Bartíkův výrok zamořil mediální prostor, však nedávají příliš smysl. Stávající prezident do tří až sedmi měsíců nezemřel a nezbývalo mu tedy pár posledních chvil života, jak v příspěvku tvrdil Bartík.

Svatopluk Bartík prý takové odezvy na své informace nečekal.

Posudek k aktuálnímu zdravotnímu stavu prezidenta Zemana je pro tento případ tedy zbytečný. Aktuální vyšetření může asi jen těžko přinést nějaké rozhodující informace o tom, jak na tom byl prezidentem se zdravím před dvěma lety. Je spíše Bartíkovým zbožným přáním, že by lékařská zpráva se zpětnou platností mohla vnést do kauzy nějaké nové světlo a pardonovat určitým způsobem jeho vymyšlené tvrzení.

Možná chce mít soud dostatečně neprůstřelnou důkazní váhu, až bude přiznávat poměrně vysoké odškodné, aby Bartík netvrdil, že nebyla dostatečně vyslyšena i druhá strana.

Vývoj zatím nasvědčuje tomu, že Bartík by nakonec mohl být soudem zavázán platit nemalou částku. Ne za politický názor, ale za nepodložený výmysl, jehož důsledky si při publikování vyfabulovaného příspěvku asi nepřipouštěl ani on sám.

Vyhlášená sbírka a žádost lékařský posudek jsou pak spíše už jen nejapnou hrou o čas, namísto omluvy, která mohla a měla přijít mnohem dříve.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:26 úterý 7. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 156
  • 55
  • 44
  • 37
  • 36
  • 33