Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komentář: Balonky a tajnůstky primátora Hřiba. Proč pirátský experiment v Praze drhne?

    Nový pražský primátor Zdeněk Hřib | foto: iDNES.cz

    Efekt výsledků evropských voleb se přelije do nálady i dalších ambicí politických stran. Jedním z těch, pro koho je nadcházející klání důležitým testem důvěry voličů, jsou Piráti. Narazí na mělčinu, nebo chytnou druhou vlnu?

    Laboratoří úspěchů pirátského politického řemesla a zároveň udicí, na niž mají být chytáni další voliči, je česká metropole. Právě v ní Piráti trvali na zisku postu primátora, aby mohli ukázat svoje odhodlání k zásadním změnám a novému politickému stylu.

    Ačkoliv nelze šmahem odsuzovat úplně všechno, s čím za šest měsíců současná koalice v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem přišla, výsledky jsou zatím velmi rozpačité. Ostatně tajné hlasování a noční jednání o stavbě metra D jsou varovným signálem, že Piráti nehrají čistě. Krize, na jejímž konci může být i jiná koalice v hlavním městě, tak spíše teprve začíná. Výsledky evropských voleb mohou umocnit její intenzitu a vtisknout jí rozuzlení.

    Primátor Prahy Zdeněk Hřib

    Piráti se před evropskými volbami zdánlivě nacházejí v dobré kondici, kdy jim průzkumy předpovídají druhé nebo třetí místo. Zdání i průzkumy ale mohou klamat. Po necelém půlroce existence pražské koalice totiž její hlavní tahoun v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem působí stále více tak, že by si od jejího pokračování snad nejradši odpomohl sám.

    Praha je pro další úspěch Pirátů výjimečná a zásadním způsobem může rozhodnout, zda se uskupení politických nadšenců již dostalo na svůj strop, případně začne dokonce postupně ztrácet. Je totiž úplně něco jiného vynakládat veškerou energii na bezrizikovou opoziční práci, anebo přijmout a realizovat exekutivní odpovědnost.

    V metropoli se koncentruje největší počet tzv. proevropských voličů, o jejichž hlasy nyní soupeří Piráti zejména s TOP 09 a STAN. Vyhrocenou situaci v Praze ale již nelze přičítat pouze labilnímu předvolebnímu období, kdy se strany snaží všemožně předvádět a často přitom šlápnou vedle.

    Zdeněk Hřib a Ivan Bartoš pochodují za legalizaci marihuany.

    Zejména na Jiřím Pospíšilovi a Spojených silách pro Prahu je vidět, že mají pirátského experimentování plné zuby, a tak zejména uvnitř TOP 09 začínají sílit hlasy, zda by nebylo vhodné se poohlédnout po jiném, předvídatelnějším partnerovi. Mezi Piráty a TOP 09 se vztahy postupně vyhrotily a nadále to mezi nimi bude zřejmě na kordy.

    Po převzetí magistrátního kormidla a rozdělení funkcí v městských společnostech Piráti převzali iniciativu po svém. Začali s prosazováním vlastních pravidel a svéráznou politikou vypouštění balonků. V podstatě jakýkoliv nápad, který Zdeněk Hřib vypustil do éteru, byl záhy stažen jako nerealizovatelný, neúplný nebo nedomyšlený.

    Stačí si vzpomenout na anabázi okolo sčítání a zdanění prázdných bytů nebo zatím poslední nápad okolo zastávek na znamení pro autobusy MHD. Odvrácenou stranou politiky pokus–omyl je přešlapování na místě a vyčkávání, co bude dál.

    Primátorovi Zdeňku Hřibovi vadí uzavřený Jelení příkop.

    Samostatnou kapitolou je doprava. Nejsme „zpovykaní“ a nejsme fanoušci dopravní politiky bývalé primátorky Adriany Krnáčové a jejího náměstka Petra Dolínka. Ale to, co se v posledních dnech děje v metropoli, je úplná katastrofa. Nekonečné kolony a rozkopané ulice a městské dopravní tepny. Stojí v nich nejen auta. Tramvaje a autobusy kvůli nim nabírají až čtyřicetiminutová zpoždění a některé, aby se nezasekly, musí na objízdné trasy. Od ledna má město s dopravou jeden problém vedle druhého. A vedení? Ticho po pěšině.

    Nikde nevidíme silácká prohlášení, v nich by lid žádal hlavy zodpovědných. Hřib raději dráždí Hrad kvůli neprůchozímu Jelenímu příkopu nebo demonstrativně odstraňuje kdesi ploty. Čižinský, mistr politického aktivismu, zase řeší ty, co se převlékají za zvířata na Staromáku. Pak až ty silnice.

    Na obhajobu Pirátů by se dalo poznamenat: jsou nezkušení a myslí to třeba i dobře, ale ještě to pořádně neumí. Jenomže tato obhajoba neobstojí v kontrastu se sliby, které dával voličům samotný Hřib.

    Ne každému se tato cesta pražského primátora zamlouvá.

    „Máme dobrý tým a máme ty nejlepší předpoklady pro to, abychom to zvládli,“ tvrdil při převzetí primátorského řetězu.

    Zdeněk Hřib občas působí tak, že místo metropole vede svůj trucpodnik a vlastní politickou hru, o které se s ostatními nehodlá příliš bavit, a už vůbec ne s těmi, u nichž to není vzhledem k naplňování pirátských zájmů nezbytné. To je případ třeba některých starostů městských částí, jimž Hřib vzkázal, že se s nimi osobně nehodlá ani potkávat.

    Poněkud kuriózně, a spíše jako mlha, pak zapůsobily Hřibovy diplomatické aktivity, kdy se snažil mluvit v zásadě do bilaterálních mezistátních témat nebo nahradit oblíbenou pandu zvířetem, u něhož hlavní podmínkou bylo to, aby nepocházelo z Číny.

    Občas si nerozumí ani s Bartošem. Naposledy si přes média museli vysvětlovat, proč transparentní Piráti tajně hlasovali o zahájení výstavby metra D. Tajnou volbu sice inicioval náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), ale podpořilo ji šest členů vedení v čele právě s Hřibem.

    Výsledky evropských voleb mohou konflikt mezi Piráty a TOP 09 ještě přiostřit. Do hry by mohlo vstoupit ANO i ODS s tím, že pokud bude politické přešlapování v metropoli pokračovat, volání po pozměněné, více pragmatické koalici se může proměnit v realitu. Eurovolby ovlivní politickou kondici a apetit všech zúčastněných.

    Pokud Pražané ve volbách naznačí, že jim s Piráty pomalu dochází trpělivost, a TOP 09 ve spojení se STAN nedostane vyložené k. o., můžeme se v nadcházejících týdnech dočkat změny.

    Příběh pražské koaliční krize zůstává zatím otevřený.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:54 sobota 21. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Trapas
      22
    • Haha
      17
    • Tvl
      15
    • Sladký
      14
    • Cože
      13
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...