Komentář: Babiš u Trumpa zářil a otevřel si budoucí cestu na Hrad

Jako velký úspěch české diplomacie i Andreje Babiše osobně lze hodnotit jeho návštěvu v USA a přijetí u prezidenta Donalda Trumpa. Andrejovi Babišovi se dál rozšiřuje manévrovací prostor a při troše politické invence mu otevírá i dveře pro budoucí kandidaturu na českého prezidenta. Co se nyní jeví jako sen, může být za pár let realita, to koneckonců potvrzuje politická dráha a snažení premiérova hostitele Donalda Trumpa.

I když se jednalo formálně jen o pracovní návštěvu, celé přijetí a jeho průběh charakterizovalo jednání hlav dvou států. Návštěva ale vyslala několik podstatných politických signálů především pro domácí politickou scénu. V průběhu posledního roku se spekulovalo, proč USA lavírují a oddalují možné setkání Donalda Trumpa a českého prezidenta Miloše Zemana, z něhož nakonec sešlo. Trump a jeho lidé nakonec kývli na setkání s Babišem, právě na úkor Zemana. Při hlubším pohledu je ale toto rozhodnutí americké administrativy pochopitelné a logické.

Trump hledá v Evropě spojence

Donald Trump se rozhoduje strategicky podle toho, co se může odehrát a co může získat v budoucnosti. Americké administrativě tak, nikoliv náhodou, trvalo více než rok, než definitivně ukázala na Andreje Babiše. Stalo se tak poté, co jej Američané vyhodnotili jako skutečného hegemona domácí politiky, se kterým je třeba počítat i v budoucnosti. Při analýze a hodnocení české politiky si nemohli nevšimnout i Babišova obratného účinkování na evropské scéně, ať už se jednalo o ekonomické otázky jako reverse charge, nebo seriál jednání na téma migrace.

Tenhle kabát nadělal hodně paseky, prý vypadá příliš draze a navíc to může být pravá kožešina. Lepší aby byla, výroba umělé kůže je neekologická.

Trump jako zkušený byznysmen zároveň nemohl přehlédnout podnikatelské úspěchy Babiše a jeho momentální postavení v žebříčku Forbes. Už tento fakt sám o sobě musel stávajícího amerického prezidenta zaujmout. Přisadit si mohl i velvyslanec Hynek Kmoníček, který po sporech s prezidentem Zemanem a jeho okolím mohl při jednáních se zástupci americké administrativy tlačit Babiše namísto Zemana. Setkání s postupně odcházejícím Zemanem nakonec Trump zkrátka vyhodnotil jako nezajímavé.

„Navázal jsem s Trumpem osobní vztah,“ řekl po schůzce v Bílém domě Babiš.

Trump si uvědomil sílu Babiše

To, že Trump ukázal na Babiše na úkor Zemana, lze skutečně vykládat jako premiérovo vítězství a důkaz, že začíná mít v domácí politice navrch. K přetlačování se Zemanem na domácí půdě však premiér nemá důvod, prezidenta bude nadále potřebovat, zvláště v situaci, kdy by se rozkývala podpora jeho vlády. Ani Zeman však nemá důvod Babišovi házet klacky pod nohy, stávající prezident již dále kandidovat nebude a rozehrávat konflikt s Babišem by mu jen ubralo politické body a stále vysoké sympatie u veřejnosti.

Donalda Trumpa a Andreje Babiše mnohé rozděluje, ale více věcí a momentů spojuje. Oba se dostali na politický vrchol důsledkem selhání a politické impotence tradičních elit a oběma se na začátku tyto elity měly tendenci spíše vysmívat. Trump byl častován výroky, že nemůže nikdy vyhrát, Babiš zase tím, že jeho hnutí ANO a on sám za pár let v politice shoří jako papír. Oboje dopadlo úplně jinak.

A stejně tak jako se za poslední léta proměnila politická mapa a preference voličů, mění se nároky na politickou prognózu. Její dosavadní selhání lze přičítat tomu, že tradiční analytici a média si nebyli schopni připustit, že rozhodnutí voličů a další běh událostí začínají nabírat nový směr. Kdo se bude připravovat na minulé války a kolovrátkově řešit témata z politického smetiště, se již jen těžko někdy v budoucnu stane politickou hvězdou. S tímto faktem umí velmi dobře pracovat jak Trump, tak Babiš.

„Navázal jsem s Trumpem osobní vztah,“ řekl po schůzce v Bílém domě Babiš.

Babiš může kandidovat na prezidenta

Donald Trump dal přijetím českého premiéra najevo, že s ním nadále počítá a že v rámci států střední Evropy jej považuje za silného hráče i partnera. Jestli se nynější americký prezident udrží v Bílém domě po roce 2020, je zatím nejisté. Co se ale ukazuje jako docela dobře možné, je případná kandidatura Andreje Babiše na budoucí hlavu státu. Dva z předchozích českých prezidentů měli za sebou rovněž premiérskou zkušenost a za další čtyři roky se politika opět hodně promění. Domácí kauzy a likvidační přístup politických konkurentů mohou Babiše odstavit od premiérského křesla, aniž by ale snížily jeho popularitu u veřejnosti.

Právě zde se může skrývat klíč k jeho další politické štaci. Že by na ni stávající český premiér více než stačil, ukázala i jeho návštěva Bílého domu. Andrej Babiš a Donald Trump se mohou za několik let potkat znovu, přičemž tentokrát klidně může jít o setkání dvou prezidentů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:01 sobota 6. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 86
  • 49
  • 18
  • 18
  • 13
  • 10