Premium

Komentář: Babiš přitvrdil, Fiala poučoval. Volební pat je nakonec může spojit

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Hlavně neudělat chybu a nenahrát soupeři na smeč. Tak by se dal shrnout společný jmenovatel další volební superdebaty na CNN Prima News, která tentokrát do studia přivedla lídry čtyř nejsilnějších formací: Andreje Babiše, Ivana Bartoše, Petra Fialu a Tomia Okamuru. Do finálového duelu na základě hlasování diváků nakonec postoupili Andrej Babiš (ANO) a Petr Fiala (ODS). I když o tom oba nyní asi nechtějí ani slyšet, přesto je povolební pat může dostat k jednacímu stolu o sestavení budoucí vlády.

Hned na úvod superdebaty musel Andrej Babiš hasit jobovku v podobě nové mediální kauzy o údajném využívání offshorových firem k nákupu nemovitostí. Čerstvě vystřelená aféra měla Babiše v debatě zřejmě přitlačit ke zdi a znejistit. Opak byl ale realitou. Současný premiér si nenechal nic líbit a zejména lídr Pirátů Ivan Bartoš to pěkně schytal.

Tomu, že uvedení této kauzy na světlo týden před volbami je pouhou náhodou nebo shodou okolností, může věřit asi jen málokdo. Mediální skandál, který by zdánlivě mohl opozičním stranám pomoci. Opozice a zejména Piráti by si měli uvědomit, že přesvědčovat přesvědčené nedává v koncovce kampaně příliš smysl.

Andrej Babiš pak musel v debatě logicky přitvrdit a vymezit se jak proti přímočarému Okamurovi, tak nažhavenému Bartošovi, který by byl zřejmě nejraději, aby se o kauze „Pandora Papers“ hovořilo dvě hodiny. Babiš potřeboval rozdmýchat diskuzi a vymezit se vůči Bartošovi i Okamurovi, což se mu zejména u témat migrace a vztahů s EU dařilo.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 22:25 pondělí 31. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 43
  • 10
  • 9
  • 7
  • 5
  • 5