Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    VIDEO: Babiš nechce dvojí kvalitu potravin a vydal se na průzkum

    Andrej Babiš v Bílém domě | foto: Profimedia.cz

    Andrej Babiš vytáhl do boje s dvojí kvalitou potravin. Premiér postupně obrazil tři potravinové řetězce v Česku a Německu, kde testoval čokoládové výrobky jako například bonbony Lentilky, ale také slazené nápoje Fanta a Coca-Cola či zmražené potraviny. „Není přece možné, aby si naše děti mohly koupit jenom čokoládu Milka, která má podstatně větší obsah tuku a cukru. Proč si naše děti nemohou koupit v našich řetězcích originál Milku čokoládu?“ táže se. Zmínil také rybí prsty „plné vody“. Za co dál zpucoval producenty potravin, uvidíte níže ve videu.

    Komentář Andreje Babiše k dvojí kvalitě potravin:

    Blíží se volby do Evropského parlamentu a já mám jedno téma, které mě už dlouho fakt štve. Jak je možné, že když vyjedete třeba do Německa nebo Rakouska, najdete tam na benzínce i v obchodech například zmrzlinu, která je stejně označená jako u nás, ale má jiné složení?

    A světe, div se, samozřejmě že je lepší než ta u nás, i když může být v nejhorším i levnější. Tohle je to téma, které chci konečně vyřešit.

    Slíbili jsme, že dotáhneme do konce boj proti dvojí kvalitě potravin v EU a z toho neustoupíme. Západoevropští politici nás rádi poučují, třeba o solidaritě, ale jejich firmy pořád rozdělují evropské občany na ty lepší a horší. A co je skandální, jejich politici nad nimi drží ochrannou ruku. Hádejte, kam zařadili nás? No jistě, jsme přece na Východě. U mě pak neobstojí ani jejich výmluvy na různou „chuť“ a „zvyky“ v jednotlivých zemích.

    Dvojí kvalitu potravin řešila i naše eurokomisařka Věra Jourová, která se upřímně snažila tuhle pro nás ponižující praxi zakázat. Loni navrhla směrnici v přísné verzi. Ta považovala rozdílné složení zboží stejné značky za neférovou obchodní praktiku.

    Jenže proti ní se postavily velké evropské státy. Lobby byla silná a komisařka Jourová se rozhodla jít na kompromis. Nechtěla tu bitvu úplně ztratit.

    To, co nakonec prošlo, zakazuje dvojí kvalitu potravin. Rozdíly jsou možné, jen pokud jsou objektivní a obhajitelné. Inspekce by to musela přísně trestat. Neměly by se brát výmluvy na nějaké národní chuťové preference. Spotřebitel navíc bude mít nově informace o tom, zda se produkt vyrábí s odlišným složením a proč. Není to tedy legalizace dvojí kvality, jak někteří tvrdí. To je lež.

    Přesto mi to nestačí.

    A je mi jedno, jaký za tím je a není lobbing. Za svůj reverse charge jsem bojoval přes čtyři roky a tohle vyválčím taky. Bez kompromisů a úlev. Jak? Budu dál tlačit na ostatní premiéry, že to je pro nás naprosto nepřijatelné, protože nejsme žádní občané druhé a levnější kategorie. Ohlídám si, aby tohle téma dál řešila nová Evropská komise i Evropský parlament. A budu na tom pracovat i doma. Sejdu se s příslušnými prodejci a požádám je, aby zboží od výrobců, kteří dvojí kvalitu připouštějí, prostě NEPOUŠTĚLI na náš trh.

    Chci, abyste to v našich obchodech pocítili co nejdřív. Prodej šuntu v České republice, který se tváří stejně jako kvalitní výrobky na Západě, musí skončit. I Češi si přece zaslouží stejně kvalitní zboží jako Francouzi, Němci nebo Rakušané.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:58 čtvrtek 19. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      155
    • Trapas
      38
    • Sladký
      28
    • Haha
      24
    • Tvl
      24
    • Cože
      19
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...