Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nacista v Chile založil vlastní kolonii, 40 let tam znásilňoval děti. Němci je teď odškodní

    Německá vláda bude odškodňovat oběti, které si prošly peklem v uzavřené kolonii nacisty Paula Schäfera. | foto: Internet

    Oběti sektářské osady Colonia Dignidad v Chile, téměř výhradně němečtí emigranti, se po letech konečně dočkají odškodnění. Za to, že tito osadníci museli v mnoha případech i několik desítek let zažívat peklo na zemi a čelit sexuálnímu zneužívání, od německé vlády dostanou v přepočtu více než čtvrt milionu korun na osobu.

    Pro každého deset tisíc eur, tedy v přepočtu více než čtvrt milionu korun. To je částka, kterou podle serveru BBC jako odškodné od Německa dostanou oběti pekla, které panovalo v chilské kolonii Dignidad. Celkem by odškodnění mělo německou vládu vyjít na 3,5 milionu eur (více než 90 milionů korun).

    Příběh kolonie Dignidad, v překladu Důstojnost, určené pro německé emigranty se zdá na první pohled neuvěřitelný. V roce 1961 ji v Chile založil bývalý nacistický lékař a řadový poddůstojník wehrmachtu Paul Schäfer.

    Jižní Ameriku si jako úkryt před spravedlností vybral stejně jako mnoho dalších nacistů, Schäfer ale paradoxně nebyl stíhán jako válečný zločinec, ale jako pachatel sexuálního zneužívání dětí.

    Paul Schäfer založil kolonii Dignidad.

    Z uzavřené kolonie udělal v podstatě sektu, k území o rozloze 13 tisíc hektarů se ale mnohem více hodí přirovnání ke koncentračnímu táboru. Osada byla obehnána zdí s ostnatým drátem, nechyběly ani strážné věže se světlomety.

    Lidé tam byli drženi násilím, a pokud se pokusili o útěk, v cestě jim stála stráž se psy. Navenek kolonie působila jako komunita Němců, kteří spolu žijí v harmonii, jenže lidé uvnitř si procházeli peklem.

    Uvnitř osady, kterou v době největší „prosperity“ obývalo 300 lidí najednou, platil striktní zákaz používání telefonů i navazování sexuálních vztahů. Sexu si užívali jen šéfové, včetně kápa Schäfera. A to s malými dětmi, které byly odebírány rodičům.

    Obyvatelé osady Dignidad na konci 90. let. Tehdy proběhlo definitivní odhalení poměrů v kolonii.

    O hrůzách, které v kolonii Dignidad prožil, později už jako dospělý promluvil Werner Schmidtke. Ten musel už jako dítě od rána do večera tvrdě pracovat, dostával ale jen chleba a vodu. Jednou ho odvlekli do místnosti, kde byly na postelích přivázány další děti, svlékli ho a zavázali mu oči.

    „Pak začalo peklo. Elektrické šoky, zvířecí bodnutí. Najednou jste slyšeli, jak někdo vedle vás křičí, pokud jste zrovna nebyli na řadě vy. Bylo to peklo. Skoro o tom nedokážu mluvit, ale chci, aby se svět dozvěděl, co se stalo,“ vyprávěl Schmidtke.

    Kolonie Dignidad

    Týrání a zneužívání v osadě museli čelit i dospělí. Své si užili například odpůrci režimu chilského diktátora Augusta Pinocheta, který je nechával mučit. Se šéfy komunity totiž udržoval vřelý vztah a nad kolonií držel ochrannou ruku po celou dobu své vlády (1973–1990). I proto nacista Schäfer tábor bez problémů provozoval dlouhé čtyři desítky let.

    Během pozdějších soudních procesů vyšlo najevo, že tam Schäfer ukrýval velký počet nacistických válečných zločinců, nějaký čas měl v osadě pobývat dokonce i nechvalně proslulý lékař z Osvětimi Josef Mengele.

    Objeven byl i hromadný hrob osadníků, kteří zemřeli násilnou smrtí, ve většině případů byli umučeni. V hrobě se nacházelo přibližně sto těl.

    První náznaky zvěrstev, která se zdmi kolonie Dignidad děla, vypluly na povrch v roce 1988, kdy se odtamtud podařilo dvěma obyvatelům uprchnout. Přesto se Schäferovi podařilo svůj tajný soukromý koncentrační tábor provozovat dál.

    Až v roce 1997, když už po bývalém nacistovi začala prahnout policie, z kolonie utekl. Dalších osm let se skrýval, než ho spravedlnost dopadla v Argentině. Byl zatčen, soud mu prokázal zneužití 25 dětí i mnoho dalších zločinů, a tak putoval na dvacet let za mříže. Ve vězení pak v roce 2010 ve věku 88 let zemřel.

    Další z šéfů kolonie Dignidad v rukou policie

    Osada existuje dosud, změnila ale jméno na Villa Baviera (Bavorské město), dokonce je i otevřená turistům. Stále tam však bydlí obyvatelé původní kolonie, kteří jiný domov nikdy nepoznali.

    O osadě Dignidad byl natočen film Kolonie (2015), kde jednu z hlavních rolí ztvárnila herečka Emma Watson, známá jako Hermiona z Harryho Pottera.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:46 neděle 22. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      22
    • Trapas
      18
    • Haha
      14
    • Cože
      14
    • Sladký
      14
    • Super
      13
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz