Do Prahy míří vylepšené koloběžky! Nepůjde s nimi jezdit po chodníku a parkovat kdekoliv

Od chvíle, co zelené elektrokoloběžky zaplavily ulice Prahy, řeší společnost Lime jeden problém za druhým. Kromě kritiky občanů jsou to i provozní potíže, třeba skutečnost, že silnice hlavního města strojům nesvědčí. Firma se proto rozhodla zasáhnout a v tuto chvíli už testuje nové stroje, které by se měly objevit i v Praze! Co všechno nové zelené koloběžky umí?

Dlážděné ulice Prahy mají do pověstných kopečků San Franciska hodně daleko. Svoje o tom vědí představitelé společnosti Lime, která právě na západním pobřeží Spojených států sídlí.

Jejich zelené koloběžky si totiž za uplynulých pár měsíců hodně vytrpěly. Místní silnice jim vůbec nesvědčí, nemají k nim uzpůsobená kola a zabrat dostává i jejich relativně křehká konstrukce, v níž se uvolňují šrouby a uživatelům tak hrozí nebezpečí.

„Specifický terén v některých místech Prahy je samozřejmě pro koloběžky náročný. Za zhruba měsíc provozu se nám podařilo identifikovat, které části koloběžky trpí nejvíce, a ty vylepšíme drobnými úpravami tak, aby k jejich poškozování již nedocházelo. V budoucnu bychom v Praze chtěli také nasadit bytelnější verzi koloběžek s řadou vylepšení, kterou uživatelé jistě ocení,“ řekl Expresu v nedávném rozhovoru provozní manažer společnosti Lime Ondřej Široký.

Ona bytelnější verze už dostala reálné obrysy. Jde o typ Lime-S třetí generace a v současné chvíli je testován v amerických městech, přičemž následně by se měl dostat i do Prahy.

Zástupci Lime mysleli především na bytelnost. Úzká osmipalcová kola vystřídají silnější desetipalcová, která by si měla lépe poradit s nepříznivým terénem, zajistí i vyšší komfort a bezpečnost uživatelů. 

Konstrukci strojů bude tvořit hliníkový rám, koloběžky budou tím pádem bytelnější, bezpečnější a odolnější. To prodlouží nejen jejich životnost, ale jde také o ochranu vůči velmi aktivním vandalům.

Nové koloběžky Lime jsou ve všech ohledech silnější a bezpečnější.

Mezi další vylepšení pak patří vylepšená baterie, která zaručuje delší dojezd. A co jistě ocení nespokojení obyvatelé Prahy, to je třeba varování, které se má na displeji uživateli zobrazit pokaždé, když vjede na chodník, což by koloběžky díky novým technologickým aspektům měly umět.

Stejně tak by se měla eliminovat i parkování na místech, kde stroje překáží chodcům. Displej by měl uživatele navést k místu, kde má koloběžku zanechat a naopak ho varovat, kde to vhodné není.

Pro společnost Lime jde možná o poslední možnost, jak si veřejnost získat na svoji stranu a odrazit vlnu kritiky, která se na ni nejen v Praze valí. Podaří se koloběžkám v hlavním městě udržet, nebo je potká stejný osud jako třeba nenáviděné segwaye?

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:57 čtvrtek 7. března 2019. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 8
  • 6
  • 5
  • 5
  • 4