Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kojící matka z katedrály: „Češi jsou konzervativní a není to lichotka. Je mi vás líto!“

    Vyrazila na dovolenou do Prahy a stala se z ní mediální hvězda. Matka z Kanady Marianne Drouinová začala kojit dceru Laylu v katedrále sv. Víta, jenže ji přišel vykázat hlídač a podobně jako v dubnovém případu kojící matky z banky byl oheň na střeše. V diskuzích se většina Čechů postavila za člena ostrahy, to se ale kanadské matky dotklo. „Nikdy bych si nemyslela, že jsou Češi tak konzervativní, a ne v dobrém smyslu slova. Je mi líto, že jsou ve vaší zemi lidé s takovou mentalitou,“ řekla Expresu.

    Česko a matky kojící na veřejnosti, to je věčný boj. V dubnu vyvolala poprask žena, která dítě kojila rovnou v bance. Tentokrát se tu proslavila dokonce cizinka, kanadská turistka Marianne Drouinová. Ta si v katedrále svatého Víta sedla na schod a začala krmit dvouletou dcerku Laylu.

    Vzápětí ale přišel hlídač a začal zaskočenou matku z chrámu vyhazovat. Ta se nedala a zůstala na místě stát, jenže pak se na veřejnost dostalo video z incidentu a Češi se ve velké míře začali stavět na hlídačovu stranu. Z toho, že se z ní stala tak trochu vyvrhel, je ale Marianne značně rozladěná.

    „Nikdy se mi nic takového nestalo. Nikdy bych si nemyslela, že jsou Češi tak konzervativní, a ne v dobrém slova smyslu. Evidentně jsem je urazila. Je mi líto, že jsou ve vaší zemi lidé s takovou mentalitou,“ řekla žena pocházející z Montrealu pro Expres.cz.

    „Jestli chcete být liberální matka, klidně buďte, ale venku,“ řekl hlídač mladé matce.

    Drouinová také prohlásila, že se s takovým přístupem nesetkala v žádné jiné zemi na světě, a to ani na sousedním Slovensku, kam z Česka zamířila. A bohužel prý půjde o jedinou věc, kterou si odsud bude pamatovat.

    „Nikde jinde se mi to nestalo! V Kanadě, Ekvádoru, Panamě ani nyní na Slovensku. Ptala jsem se i žen z mojí země a ty neměly nikdy s kojením v kostele žádný problém. Bude to jediná vzpomínka na můj výlet do Česka, tahle událost a to, že jsem se dostala do novin,“ řekla nám matka z katedrály, která ale zároveň dodala, že jinak je Praha krásným městem, což trochu kazí jen davy turistů.

    Drouinová se rozhodla zareagovat i na názory některých diskutujících, že přece její dcera už není novorozencem, jsou jí dva roky a na jídlo klidně mohla chvíli počkat.

    „Ale kojení je mnohem víc než jen jídlo! Pomáhá batole uklidnit. Když jsme u toho, běhající a kříčící dítě mi v katedrále připadá mnohem nevhodnější. Dcera byla unavená, byl to v Evropě už její druhý let. A úzký kontakt s matkou, který kojení nabízí, je prostě pro batole jedinečný,“ říká kanadská matka.

    „Jí méně, když cestujeme, takže místo toho, abych jí dala svačinu, kterou jsem u sebe sice měla, ale která není moc výživná, jsem jí raději dala mléko,“ dodává Marianne a upozorňuje, že dokonce samotný papež vyzval ženy z celého světa, aby v kostelech klidně kojily.

    Jak pro Blesk.cz uvedl mluvčí správy Pražského hradu David Šebek, hlídač měl Marianne Drouinové nabídnout jiné, pohodlnější místo ke kojení. Podle ženy to ale bylo celé jinak a zaměstnanec ostrahy ji spíše urazil.

    „Byla bych ráda, kdyby mi nabídl nějaké pohodlné místo ke kojení, ale kde by to bylo? Hlídač mi prostě řekl venku, nebo dokonce na záchodě! Zkoušel jste někdy jíst, pít nebo se obejmout s někým, koho milujete, na záchodě? To je naprosto nevhodné!“ rozohnila se.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:23 čtvrtek 2. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      149
    • Haha
      40
    • Super
      26
    • Cože
      23
    • Tvl
      23
    • Sladký
      17