Máme raději Poláky než Slováky? A koho teď nenávidíme? Nový průzkum vás překvapí

Romové se mezi Čechy netěší všeobecné oblibě. Naštěstí pro ně se do Evropy valí tisíce ekonomických imigrantů a veřejným nepřítelem číslo jedna jsou příslušníci jiných národů. Alespoň to ukazuje nejnovější průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění. A koho máme naopak rádi?

V České republice žije spoustu menšin. Koho máme ale nejraději a kdo nám zase nejvíce pije krev? Podle Centra pro výzkum veřejného mínění jsou nejoblíbenější Slováci, se kterými sympatizují čtyři pětiny Čechů.

Druhé místo obsadili naši polští sousedé, které má rádo 48 procent lidí. Nemůže je ale vystát 15 procent obyvatelstva.

Koho Češi ale nenávidí? Nejhůře na tom jsou Rumuni, Albánci, Arabové a „překvapivě“ velmi oblíbení Romové. Albánci budí odpor u 54 procent lidí v Česku, Arabové u tří čtvrtin a Romové u 76 procent.

„V případě Rumunů, Albánců, Arabů a Romů již deklarované antipatie tvoří největší část odpovědí, v případě tří posledně zmíněných národnostních skupin dokonce výraznou absolutní většinu,“ uvedlo CVVM.

Romové nejsou v České republice oblíbení, čím to bude?

Zatímco Romové jsou v takovýchto výzkumech naprostým evergreenem, tak nárůst odporu k Arabům byl zaznamenán zejména mezi lety 2014 a 2016. Od té doby už se čísla prý zase ustálila.

„Oproti roku 2014 došlo k nárůstu krajních nesympatií ve vztahu k Arabům o 18 procentních bodů, přičemž více než desetibodový vzestup se odehrál mezi roky 2015 a 2016,“ prohlásili autoři výzkumu.

Tak tohle čeští občané prostě nevidí rádi!

Proč ale Češi mají nejméně rádi Romy? Podle CVVM za to můžou tři nezávislé faktory: Pracovní zapojení, nelegální pobyt a kriminalita.

Výzkum také ukazuje, jak jsou na tom Češi se sympatiemi u cizinců. Můžeme si hvízdat, pozitivně nás totiž vidí 82 procent dotázaných a vyloženě nesympatičtí jsme jen pro 3 procenta lidí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:12 pátek 25. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 14
  • 12
  • 10
  • 10
  • 9