Kuciakovu vraždu si objednal Kočner. Chtěl se zmocnit Markízy, sbíral špínu na novináře

Podle slovenského Denníku N označil Mariána Kočnera za objednavatele Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó, který je v kauze zastřelení novináře obviněn jako zprostředkovatel a který spolupracuje s vyšetřovateli. Andruskó uvedl, že to, že vraždu si objednal Kočner, mu řekla další z obviněných Alena Zsuzsová, kterou z objednávky vraždy podezírá prokuratura.

Slovenská média již dříve spekulovala, že Marián Kočner mohl mít motiv nechat novináře zavraždit, a rovněž informovala, že podnikatel se zná se Zsuzsovou.

Ján Kuciak loni psal například o podezřelých transakcích, do kterých byly podle něj zapleteny Kočnerovy firmy a při kterých přišel stát o miliony eur na dani z přidané hodnoty. Věnoval se také jiným kauzám, které byly spojovány s Kočnerem.

Kočner loni Kuciakovi v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že zveřejní jejich případné přešlapy. Reportér kvůli tomu podal trestní oznámení, které policie odložila s tím, že nešlo o trestný čin ani o přestupek.

Od konce června je Kočner ve vazbě kvůli případu, ve kterém ho policie spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obvinila z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,78 miliardy Kč). Proplacení některých směnek požadovala jedna z Kočnerových firem i od Markízy, která zmiňované cenné papíry považuje za podvrh.

Kočner se do povědomí veřejnosti dostal již v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí Markízy pomocí pracovníků bezpečnostní služby. Jeho jméno se objevilo také na seznamu domnělých členů podsvětí, který v minulosti údajně vypracovala policie.

Slovenská prokuratura dříve v tomto týdnu nevyloučila, že v případu vraždy Kuciaka budou obviněni další lidé. Právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic již o víkendu řekl, že žena obviněná z objednání vraždy reportéra mohla být spíše jen zprostředkovatelkou.

Spolu s Jánem Kuciakem přišla o život i jeho partnerka Martina Kušnírová. Oba mladí lidé byli zastřeleni v únoru v jejich domě. Podle dřívějšího sdělení prokurátora byl cílem objednávky vraždy pouze Kuciak a jeho partnerka se stala náhodnou obětí. Mezi čtveřicí obviněných je podle prokuratury také střelec a další osoba, která vrahovi pomáhala jako řidič.

Fakta o slovenském kmotrovi

1. Jméno slovenského podnikatele Mariána Kočnera figuruje v několika kontroverzních kauzách, o nichž často psal zavražděný novinář Ján Kuciak. Podle slovenských médií z přibližně padesáti Kuciakových článků od začátku roku 2017 se Kočnera týkala polovina z nich. Pro Kočnera podle slovenských médií pracovala údajná objednavatelka Kuciakovy vraždy Alena Zsuzsová. Kočner to ale v tisku odmítl a popřel i spekulace o tom, že byl kmotrem její dcery.

2. Kočnerovo jméno se objevilo také na seznamu domnělých členů podsvětí z roku 2005, který v minulosti údajně vypracovala policie. Kočner letos v červnu založil na sociální síti stránku Na pranýři, na které útočil na novináře a probíral jejich osobní život. Stránka ale fungovala jen krátce.

3. Kočner loni Kuciakovi v telefonickém rozhovoru řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že když na ně najde nějakou „špínu“, tak ji zveřejní. „Začnu se zajímat, pane Kuciaku, o vaši matku, o vašeho otce, o vaše sourozence, o všechny se začnu zajímat. A budu i o vás zveřejňovat všechno, co o vás najdu. Pane Kuciaku, budete první,“ řekl podle slovenských médií Kočner v rozhovoru s Kuciakem na začátku loňského září. Kuciak kvůli tomu podal trestní oznámení, které policie odložila s tím, že nešlo o trestný čin ani o přestupek. Kuciak loni na sociální síti napsal, že ani po 44 dnech od podání trestního oznámení nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi a že policie Kočnera ani nevyslechla. Postup policie kritizovalo i Evropské centrum pro svobodu tisku.

4. Vyhrožování souviselo s tím, že Kuciak napsal text o tom, že Kočner je obviněn z porušení povinnosti při správě majetku a zřejmě proto se majetku zbavuje. Prodal byt v luxusním komplexu Bonaparte nad Bratislavou, kde měl byt i premiér Robert Fico, který po Kuciakově vraždě rezignoval.

5. Od konce června je Kočner ve vazbě kvůli případu, v němž ho policie spolu s bývalým šéfem soukromé televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem obvinila z falšování směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,78 miliardy Kč). Proplacení některých směnek požadovala jedna z Kočnerových firem i od Markízy, která zmiňované cenné papíry považuje za podvrh. Kočner byl zadržován v Bratislavě, nyní ho policie odvezla do přísně střežené věznice v Leopoldově.

6. Právě v souvislosti s televizí Markíza se Kočner dostal v roce 1998 poprvé do povědomí veřejnosti. Šlo o neúspěšný pokus o převzetí Markízy pomocí pracovníků Kočnerovy bezpečnostní služby Gamatex krátce před parlamentními volbami. Kočner tehdy vedl spor s tehdejším generálním ředitelem stanice Ruskem o jednapadesátiprocentní podíl v televizi a se svým partnerem Štefanem Ághem vzápětí dali Ruskovi a třem jeho spolupracovníkům výpověď. Za Ruska se tehdy postavili jeho redaktoři a tisíce demonstrantů před budovou televize. Spor skončil až v roce 2000, kdy Markíza koupila firmu Gamatex.

7. V roce 1996 byl Kočner také společně se synem prezidenta Michala Kováče obviněn z účasti na finančním podvodu vůči firmě Technopol za 2,3 milionu dolarů (51,36 milionu korun). Od prezidenta Kováče nakonec dostal milost. Případ pak ještě řešil soud v Německu, který ale v roce 2000 stíhání zastavil.

8. Kočnerovo jméno se také objevilo v roce 2012 ve spisu Sasanka, který přinesl údajné přepisy komunikace šéfa tehdy vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) a šéfa parlamentu Richarda Sulíka s Kočnerem prostřednictvím SMS zpráv ohledně volby generálního prokurátora. Kvůli ní se koncem roku 2010 vládní koalice málem rozpadla.

9. O rok později Kočner figuroval v kauze Privatbanky ze skupiny Penta, která dostala pokutu 55 tisíc eur (1,42 milionu korun) za to, že úřadům nenahlásila podezřelé finanční transakce svých klientů. Privatbanka prý nedodržela zákon o boji proti praní špinavých peněz, když neohlásila například neobvyklé převody peněz z Malty na Slovensko, které uskutečnil Kočner. Na podezřelý převod upozornily Slováky maltské úřady.

10. V polovině tohoto roku Ján Kuciak upozornil, že Kočner ovládl golfový areál v Báči a že stát při tom údajně přišel na daních v přepočtu o čtyři miliony korun. Kuciak se také věnoval Kočnerovým spekulativním transakcím v horském středisku v Donovalech a ve svých posledních článcích se Kuciak věnoval Kočnerovým obchodům s byty v komplexu Five Star Residence, při kterých stát rovněž přišel na daních o velkou částku peněz.

11. Kočner se také zapojil do sporu mezi vládou a majiteli pozemků u Žiliny, kde vyrostl závod automobilky Kia Motors. Kočner část pozemků koupil a poté výhodně prodal státu.

12. Podle slovenských médií Marián Kočner vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, kde byl jeho spolužákem Pavol Rusko. Tři roky pracoval ve slovenské televizi a později si založil firmu na výškové práce. V roce 2006 kandidoval na primátora Bratislavy, ve volbách skončil na třetím místě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:55 pátek 1. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 7
  • 7
  • 6
  • 6
  • 4