Olga byla takový mazlíček! Tajemství, tragédie a výstřednosti klanu Kočkových

Jméno Kočka se v českých médiích čas od času hodně skloňuje. Naposledy v souvislosti s tragickou nehodou na dálnici D11, při níž na konci září zahynul Jan Kočka mladší. Historie tohoto známého klanu se začala psát roku 1941. To se v Plzni narodil nyní nejstarší Václav Kočka.

Klan Kočkových je v očích veřejnosti nerozlučně spjatý s matějskou poutí. Václav Kočka se k nejznámější české pouti dostal díky své manželce Olze. Ta pocházela z artistické rodiny a její otec byl provozovatelem zábavního parku. Václav měl vystudovanou dřevařskou školu a několikaletou praxi s prací na bagru. Jeho zkušenosti s těžkou technikou mu pomohly při stavění atrakcí a péčí o ně. Ve druhé polovině šedesátých let minulého století už matějskou organizoval sám. Od té doby se pohyboval i ve světě tehdejšího showbyznysu. Podílel se na organizaci koncertů Heleny Vondráčkové a Karla Gotta v zemích socialistického bloku.

Jan Kočka starší, Václav Kočka starší a Václav Kočka nejmladší

S manželkou Olgou měli tři děti – dceru Olgu a syny Václava a Jana. Syn Václav měl pokračovat v rodinné tradici, ale osud tomu chtěl jinak. V roce 2008 na křtu knihy Jiřího Paroubka ho po krátké hádce třemi výstřely usmrtil bývalý podnikatel Bohumír Ďuričko. Byl za to odsouzen na dvanáct a půl roku do vězení. Na svobodu byl podmínečně propuštěn loni v říjnu a nechal se přejmenovat na Benedikta Reinholda Dieru. Údajně pracuje jako šofér v Praze.

Václav Kočka mladší před svou smrtí nějakou dobu současně vedl dvě domácnosti. Měl manželku Evu s dětmi Václavem a Editou a pak ještě družku Markétu Palečkovou. S tou měl společně syna Davida a vychovával s ní i jejího syna z minulého vztahu Nicolase.

Václav Kočka starší, jeho manželka Olga a dcera Olga Rumlová

Jan, starší syn Václava Kočky, má z prvního manželství dvě dcery, Kristínu a Gabrielu, a syna Jana. Ten však tragicky zahynul před několika dny. Zanechal po sobě přítelkyni Andreu a roční holčičku Sophii.

Jan starší se podruhé oženil před dvěma lety se svou dlouholetou přítelkyní Kateřinou. Svatba byla jako překvapení při oslavě jeho padesátin. Luxusní párty byla ve velkém stylu, nechyběl rudý koberec a hosté zvučných jmen. Na oslavě vystoupil Michal David, který je příbuzným rodiny Kočkových. Nechyběli politici i celebrity.

Václav Kočka starší a jeho syn Jan Kočka starší na pohřbu Václava Kočky mladšího

Když zadáte do internetového vyhledávače jméno Kočka, vyjedou vám desítky nejrůznějších článků. Na co je však „strýček“ Google poměrně skoupý, jsou informace o manželkách, družkách i dcerách slavných mužů tohoto klanu. Dokonce ani ve vševědoucně se tvářící Wikipedii není například zmínka o dceři Václava Kočky nejstaršího Olze.

O sestře Olze se zmínil před lety starší syn Václava Kočky Jan. „Olga byla takový mazlíček a je pořád,“ řekl tehdy pro Blesk.cz.

Klan Kočkových si potrpí na dědění křestních jmen, nejvíce v něm najdete Václavů a Janů, ženy si zase předávají jméno Olga nebo Edita. O manželce Václava Kočky Olze víme v podstatě jen to, že byla provazochodkyní a dcerou provozovatele matějské pouti. Pak už jsou informace minimální, dozvíme se jen, že pracovala jako ekonomka ve společnosti Incheba Praha. Tato společnost pořádá výstavy a veletrhy na pražském holešovickém Výstavišti.

Václav Kočka a jeho vnuk Václav Kočka nejmladší (vlevo)

Rozvětvený klan Kočkových by si do své rodinné kroniky mohl napsat několik událostí černým písmem. Lidské tragédie se jim nevyhýbají. Právě tento týden v pátek rodina pochová osmadvacetiletého Jana Kočku, který tragicky zahynul při dopravní nehodě na dálnici D11 koncem září.

Ale pojďme to vzít od první katastrofy, která rodinu postihla. Je jí smrt Václava mladšího – smutná událost z 9. října 2008, o níž píšeme výše. Pohřeb Václava Kočky byl tehdy velkolepý, ochromil dopravu v Praze. Rozloučit se přišlo více než 1500 lidí, pohřební kočár byl tažen šesti vraníky, nechyběly stovky luxusních limuzín. Obřad byl v Břevnovském klášteře, pochován je pak Václav na hřbitově v Řepích v hrobce se sochou v životní velikosti.

Deset let po smrti bratra přišel Jan Kočka starší i o syna Jana.

Ještě před Ďuričkovým propuštěním začalo pro rodinu Kočkových chmurné období. Policisté v červnu 2017 obvinili Jana Kočku ze stamilionových daňových úniků. Obviněno bylo celkem čtyřiadvacet lidí. Jan Kočka tehdy odevzdal i průkazku ČSSD, strany, ve které byl spolu s otcem dlouholetým členem. Sám se cítí nevinný a proti obvinění podal stížnost.

Letos v létě se rodina musela smířit s další tragédií. Zemřel malinký Vašík v pouhých šesti dnech. Byl to syn Václava Kočky nejmladšího a jeho partnerky Nicol.

Rodina se z této rány ani nemohla vzpamatovat a záhy přišla další. Na dálnici D11 po jízdě v protisměru 28. září 2018 zemřel ve svých osmadvaceti letech Jan Kočka mladší. Při srážce zahynul i další, stejně starý řidič. Jan bude mít pohřeb v pátek 12. října 2018 v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v pražských Vinohradech.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:39 sobota 9. února 2019. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 36
  • 24
  • 21
  • 18
  • 16