Kočkův vrah Ďuričko: Z vězení vychází jako sešlý viking, který nesmí pít

Bohumír Ďuričko, který si odpykával trest 12,5 let vězení za vraždu podnikatele Václava Kočky mladšího, je volný. Karvinský okresní soud mu ale uložil sedmiletou zkušební dobu, během níž čtyřiašedesátiletý Ďuričko nesmí pít alkohol a nesmí mít zbraň.

Soud ve svém rozhodnutí uvedl, že propuštěný nesmí pít alkohol ani vlastnit zbraň. Nesmí ani kontaktovat rodinu zavražděného a přibližovat se k nim ani k jejich obydlí na vzdálenost menší než 100 metrů. V prvním roce na svobodě musí noci v době od 22.00 do 06.00 hodin trávit doma.

Ďuričko sliboval, že všechna omezení bude dodržovat. Soudkyně opáčila, že dopustí-li se trestného činu či přestupku, mohl by soud rozhodnout, že si odpyká zbytek trestu. Ďuričkovi je v současnosti 64 let, je otcem pěti dcer.

V minulosti se neúspěšně snažil o obnovu procesu. Soudu se zúčastnila i rodina oběti. „Vzal mi dítě. Justice rozhodla tak, jak rozhodla. Bohužel,“ komentoval rozhodnutí otec zavražděného Václav Kočka starší.

Soudkyně podtrhla, že znalci se shodli, že Ďuričkova resocializace je možná. „Stanovili jsme ale maximální zkušební dobu s ohledem na to, že spáchal vraždu, aby jej soud mohl co nejdéle sledovat,“ řekla.

Ďuričko se dočkal a míří na svobodu.

Je povrchní a teatrální

O propuštění požádal odsouzený hoteliér po uplynutí dvou třetin trestu. Tvrdí, že činu lituje a že chce pomáhat společnosti i poškozeným. Slíbil také, že by se na svobodě zdržel pití alkoholu a nebude vlastnit zbraň.

Důvodem, proč soud nařídil dnešní výslech dvou znalců-psychologů, jsou rozpory v jejich znaleckých posudcích. Zatímco znalkyně objednaná soudem má pochybnosti o nápravě odsouzeného a jeho případné nebezpečnosti pro společnost, znalec najatý obhajobou je zcela přesvědčený o opaku.

Podle něj Ďuričko patří na svobodu, jedině tak může být dokončena resocializace, a dávno není pro nikoho nebezpečný. Znalce obhajoby soud vyslechne po výpovědi psycholožky.

V posudcích se také uvádí, že osobnost odsouzeného je narcistická a má zvýrazněnou egocentrickou složku. Je údajně také teatrální, labilní a povrchní.

Sedm let Ďuričko nesmí pít alkohol.

Vražda se stala 9. října 2008 v pražské restauraci Monarch po autogramiádě a křtu knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Podle obou soudů se Ďuričko a Kočka v inkriminovaný den dostali do roztržky, při které Kočka podnikatele nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na protivníka a třikrát vystřelil z bezprostřední blízkosti. Každý z výstřelů byl smrtelný. Ďuričko obžalobu odmítal, Kočku mladšího prý zavraždit nechtěl. Tvrdil, že jej Kočka „zákeřně a brutálně“ napadl údery do obličeje, až spadl na svou těhotnou přítelkyni. Útoku předcházelo provokování a hecování. Podle řady svědků se například Ďuričko s Václavem Kočkou starším přeli, kdo z nich má u sebe víc peněz.

Na snímku Václav Kočka starší. U soudu mu bylo do breku.

Napsal knihu a vypadá jako viking

Po dvou letech za katrem napsal Ďuričko knihu Kočkoviny, ve které odkrývá politické zákulisí a korupční praktiky ve fotbale. Více než politickou knihu připomínal ale výtvor podnikatele spíše dílo pro dospělé. Tři čtvrtiny knihy byly věnovány vlastním sexuálním prožitkům nešťastného autora, napsal tehdy Jiří Paroubek.

Vězení Ďuričku hodně změnilo. Před soudem už nestál muž arogantní podnikatel s pohrdajícím úsměvem, ale viditelně sešlý stařec s dlouhými vlasy i vousy, který se kaje a slibuje, že už bude hodný.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:04 úterý 27. února 2018. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4