Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zahradil: „Co říkám na koalici s TOP 09? Promiňte, ale radši nic...“ Pustil se do Kalouska

    Jan Zahradil promluvil o trojkoalici s TOP 09 a KDU-ČSL. | foto: ODS

    Spolupráce podepsána, ODS půjde do sněmovních voleb v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL. Šéf Petr Fiala odhodlaně prohlašuje, že se Babiš může s vládou loučit, jenže zdaleka ne všichni takovým optimismem hýří. „Já už na vrcholu kariéry nemíním dělat nic proti svému svědomí. Ale dal jsem slib, že to kritizovat nebudu,“ prozradil v rozhovoru pro Expres.cz matador ODS a europoslanec Jan Zahradil, že byl proti vzniku koalice. A pustil se do Kalouska a Klause mladšího.

    Pane Zahradile, jaký je váš názor na koalici ODS + TOP 09 + KDU-ČSL?

    Byl jsem jeden ze tří členů výkonné rady, kteří tu koalici nepodpořili. Řekl jsem to kolegům už na začátku, že to podpořit nemůžu, protože v samotném závěru politické kariéry nemíním už dělat nic proti svému svědomí a politickému přesvědčení.

    Proč je to proti vašemu svědomí?

    Nezlobte se, ale vzhledem k tomu, že to ve výkonné radě získalo drtivou podporu, slíbil jsem, že to nebudu nijak veřejně kritizovat ani napadat, abych současnému vedení a předsedovi ODS tu jeho strategii nekazil. 

    Co se stane, když ani tahle strategie nebude fungovat?

    Čas ukáže, jestli tohle byla správná cesta. Pokud se to podaří a přinese to nějaký slušný výsledek po volbách, jenom tomu zasalutuji a řeknu: V pořádku, měli jste pravdu, naprosto to uznávám. Pokud to ovšem nevyjde, bude zapotřebí se asi poohlédnout nejen po nějaké jiné strategii, ale zřejmě i po jiném vedení. Ale to je v tuto chvíli zbytečné řešit.

    Europoslanec Jan Zahradil

    Vy jste jako matador ODS zažil časy, kdy strana suverénně stála u moci, vítězila ve volbách na plné čáře. Nemůže tohle spojování se s dalšími stranami na voliče působit, jako že ODS slábne a sama o sobě už není konkurenceschopná?

    Skutečně jsem vyrůstal v době, kdy ODS byla dominantní stranou české pravice a české levici zase dominovala ČSSD. Tyhle doby jsou, zdá se, pryč. Dneska prožíváme krizi stranického systému, je tu spousta nejrůznějších subjektů. Před nějakými patnácti lety neexistovalo ANO, Piráti, Okamura, neexistovala ani ta topka. Z dnešních stran tu byla ODS, ČSSD, KDU-ČSL. Je docela dobře možné, že je zkrátka opravdu potřeba právě takové nové strategie (předvolební koalice, pozn. red.) hledat. Ovšem pro nás, jak jste sám řekl, „matadory politické scény“, je velmi obtížné se tomuto novému kurzu přizpůsobit.

    Co je na tom nejtěžší?

    Rád bych zůstal věrný tomu, co jsem vždy zastával. A to bez nějakých kompromisů, které ke koalici patří. Já je ale koneckonců dělat nemusím, nejsem v českém parlamentu a kandidovat do něj nebudu. Je to odpovědnost těch, co povedou stranu do voleb. Fakt jim to nebudu nijak narušovat a okopávat jim kotníky.

    Co říkáte na slova Václava Klause mladšího, že koalice s TOP 09 a KDU-ČSL znamená odchod ODS do levého středu a také, že již nikdo nehájí lidi a hodnoty, na kterých tato země kdysi zbohatla?

    Nebudu vůbec komentovat Václava Klause mladšího, to je v tuto chvíli náš politický konkurent. Jestli té koalice dokáže využít, jak sám prohlašuje, to se teprve ukáže. 

    Nebojíte se, že to je pro něj šance, jak přebrat ODS voliče?

    Zatím musím říct, že výkony, které dosud po tom velkoústém nástupu podával, jsou mírně řečeno docela tragické. Radil bych mu, aby se teď raději pustil do dobudování svojí strany. Ale víc mu radit nebudu, protože je to náš konkurent. Také nemám v úmyslu jeho výroky dále komentovat.

    Jak vidíte do budoucna vztah koalice s hnutím STAN a Piráty? K porážce ANO bude zřejmě potřeba spolupráce, jenže minulý týden se například Miroslav Kalousek na Twitteru pustil do STAN, že stojí na straně čerpání dotací a klidně budou vládnout s Babišem.

    Zrovna pana Kalouska, stejně jako pana Václava Klause mladšího, také nemám moc chuť komentovat. Je zajímavé, že se tak vehementně pouští do hnutí STAN, se kterým byla TOP 09 za jeho působení ve velice úzkém objetí. Vždyť poprvé zaznamenali nějaký větší volební úspěch v roce 2010 právě ve spojení se starosty, to byl zrod topky. Pan Kalousek tu na ně o deset let později dští oheň a síru, musím se tomu docela smát, že zase jednou prozřel a zjistil, že to tehdy nebylo to pravé. S panem Kalouskem je to takový zvláštní příběh.

    V lásce ho nemáte, že?

    Podle mě je to člověk, který už je jednou nohou venku, přestože se pořád snaží vytvářet dojem, že tady má nějaký vliv a něco znamená. Ono už to tak dávno není. 

    A když pomineme Kalouska, zvládnou obě koalice spolupracovat?

    Nemůžu to vůbec odhadnout, vůbec nevím, jestli ta koalice STAN a Piráti vůbec vznikne. Zatím, pokud vím, není nic dojednáno a podepsáno. A také nevím, jak volič rozdá karty a kam po volbách ti jednotliví vítězové budou mířit. Spolupráce obou koalic samozřejmě je jednou z možností, ale není to možnost jediná. Ale nemůžu mluvit za STAN a Piráty a ani nemůžu říct, jakou strategii bude mít naše koalice, nejsem toho součástí. Je to záležitost předsedy a nejužšího vedení.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:49 pondělí 1. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      72
    • Haha
      35
    • Trapas
      26
    • Cože
      17
    • Tvl
      17
    • Sladký
      16