Kuchařská legenda je milovala, magistrát zákazů je ruší. Klobásy na Václaváku skončily

Když přijel do Prahy slavný Anthony Bourdain se svým gastronomickým pořadem, ukázali mu ty nejlepší pražské podniky a české lahůdky. Zdeněk Pohlreich ho vzal také k jednomu klobásovému stánku na Václavském náměstí a legendární kuchař všechny šokoval, když si pochutnal na klobáse a smažáku s tatarkou. Stoletá tradice těchto stánků ovšem pod Zdeňkem Hřibem končí. Důvodů má být hned několik.

Anthony Bourdain jezdil se svým pořadem No Reservations po celém světě a ochutnával místní jídla. Kdo by ale čekal, že na návštěvě Prahy ho nejvíce osloví stánek s rychlým občerstvením? Společníka mu dělal Zdeněk Pohlreich a také on zůstal v němém úžasu.

Dnes už si Bourdain na klobáskách nepochutná, jelikož tragicky zemřel před dvěma lety, kdy se oběsil v hotelovém pokoji.

A nyní si klobásy nedá už ani nikdo další, jelikož magistrát stánky zrušil.

 „Je to skvělý. Co si k tomu dáváte, pivo? Tohle je vážně dobrý, chlape!“ rozplýval se Bourdain nad tradičním klobásovým stánkem na Václaváku. A zatímco se Zdeněk Pohlreich jen usmíval a nevěřícně kroutil hlavou, přidával si slavný kuchař další porce.

„Umím si představit, že tady budu žít. Tohle je přesně ono, vyhodí tě pozdě v noci z nějakého podniku a půjdeš sem. Je skvělé, že to tady je. Trochu tě děsím, že?“ ptal se Bourdain Pohlreicha, který z úcty ke svému kolegovi jen prohlásil, že je to v pohodě a je dobře, že mu chutná, ale že on sám tohle nejí.

Zdeněk Pohlreich ukázal Bourdainovi české klobásy a ten byl nadšený.

Stánky na Václavském náměstí jsou dlouhodobě probírané téma. Někomu vadily a byly pro něj symbolem nejen podivné gastronomie, ale také se řešil obraz, jaký takové stánky zanechají v turistech, kteří do Prahy přijedou. Někdo oceňoval, že se jedná o naše klasické rychlé občerstvení, které někde vytlačují gyrosy či asijské nudle.

Václavák je nyní rekonstruován, a tak stánky musely ustoupit, jenže radnice rozhodla, že se nebude jednat jen o dočasné rozhodnutí, ale klobásy mají na náměstí skončit natrvalo.

Zajímavé je, že stánky jsou možná slavnější, než si politici myslí, protože zahraniční servery si už této informace také všimly a mluví o českých klobásách z Václavského náměstí s velkou nostalgií. Nutno podotknout, že stánky mají na tomto místě silnou tradici. Datují se až do období první republiky.

Podle pražského magistrátu se nejedná pouze o snahu ukázat turistům, že umíme připravovat i kvalitnější jídla, svou roli hrají také finance.

„Na Václavském náměstí se dříve nacházelo celkem šest stánků s občerstvením. S každým z provozovatelů nicméně hlavní město vedlo spory kvůli dluhům, některé skončily u soudu a následnou exekucí. Celkem se jednalo o částky v řádech desítek milionů korun. Se začátkem rekonstrukce náměstí zmizel i poslední stánek,“ cituje mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana deník Echo24.

Dluhy nájemců údajně dosahovaly až stovek milionů korun, a tak už se na své původní místo vracet nebudou.

Stánky na Václavském náměstí jsou už minulostí.

„Nevím, kolik Čechů chodí na Václavské náměstí na klobásu, ale je tam spousta jiných kultivovaných restaurací a míst, kde si lze dát nějaké občerstvení,“ řekl radní pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN – Spojené síly pro Prahu).

„Určitě tady tradice prodeje klobás je, určitě si na to za pár let vzpomeneme, ale takových příběhů je hodně a v tomto případě jde o pokrok, posun směrem dopředu,“ dodal Hlubuček.

Město zatím neoznámilo, jak s prostory dále naloží, ale nepřímo slíbilo, že by se na místě mohly pořádat například trhy. Nic rozhodnutého zatím není.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:07 pátek 28. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 30
  • 25
  • 20
  • 20
  • 19