Takže aktivista z Kliniky? Je to obyčejný extremista a žhář, hledá ho policie!

Pražské Autonomní sociální centrum Klinika má co vysvětlovat. Ač se kontroverzní instituce distancuje od projevů extremismu, jedním z jeho hlavních podporovatelů je levicový extremista Lukáš Borl. Ten je již pět měsíců v hledáčku policie, která ho stíhá za žhářské útoky.

Autonomní sociální centrum Klinika v Praze již delší dobu víří názorové vody a je považováno za kontroverzní. Sociální centrum vzniklo poté, co skupina squatterů obsadila budovu opuštěné bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na Praze 3, kterou od té doby odmítají opustit.

Nyní vyplývá na povrch provázanost Kliniky s levicovým extremismem.

Iniciativa Klinika již dva roky plní stránky novin. Spory o vyklizení protiprávně obsazené budovy, kvůli kterým došlo k několika policejním zákrokům, vyvrcholily dohodou na pražském magistrátu, kdy se město zavázalo budovu odkoupit od státu a poskytnout jí příslušníkům iniciativy Klinika k užívání výměnou za to, že podporovatel Kliniky Matěj Stropnický ze Strany Zelených se vzdá svého místa v radě hlavního města.

Klinika se stala trnem v oku značné části veřejnosti i kvůli tomu, že otevřeně podporuje přijímání uprchlíků do České republiky a pořádá různé humanitární akce na podporu imigrantů.

Proto stala i terčem útoku pravicových radikálů, kteří po demonstracích prohodili jedním z oken objektu dýmovnici. Představitelé Kliniky se proti tomuto útoku ostře vymezili.

Vypadá to ale, že s podobným jednáním ve vlastních řadách problémy nemají.

Fotogalerie

Mezi hlavními podporovateli, kterými se Klinika pyšní na svých webových stránkách, je i nezaměstnaný anarchista, bezdomovec a squatter Lukáš Borl.

Ač se Klinika často ohrazuje proti všem formám extremismu, její skalní podporovatel je zakladatelem levicově extremistické skupiny Síť revolučních buněk, která stojí za několika žhářskými útoky.

Síť revolučních buněk, v jejímž čele Borl stojí, se přihlásila například k útokům na mýtné brány, policejní auta nebo restauraci Řízkárna. Na svých stránkách sdílejí návody na výrobu výbušnin a rozbušek.

Levicoví extremisté plánovali i teroristický útok na vojenský konvoj. Sám Borl byl již v minulosti několikrát zadržen a při razii u něj byla nalezena trubková bomba.

Borl již téměř půl roku uniká spravedlnosti. V hledáčku ho má kriminální policie a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Policisté varují, že Borl je nebezpečný a ozbrojený.

Ten se mezitím občasně objevuje na levicových demonstracích a je možné, že i v prostorách Kliniky, což pro tuto instituci rozhodně není dobrá vizitka.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 čtvrtek 1. září 2016. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 28
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9