Klinikáři demonstrovali: „Je to verbež, kravál a bordel!“ zaznělo z ODS

Nebývale ostře se pustily dvě činitelky z ODS do podporovatelů autonomně sociálního centra Klinika, za jehož další provoz proti vůli majitele se demonstrovalo na velikonočních trzích na pražském náměstí Míru. To starostku Prahy 2 donutilo k hysterické reakci na sociálních sítích a kolegyně ze strany se přidala ještě s tvrdším kalibrem.

Majitel někdejší plicní kliniky na Praze 3, Správa železniční a silniční cesty (SŽDC), zamýšlí z budovy vytvořit administrativní pracoviště. Dočasní uživatelé, levicoví aktivisté, však opuštění prostoru stále odmítají. „Primárně jako SŽDC potřebujeme vlastní budovu například pro odbor geodézie. Řešíme veškerá povolení,“ řekla v ČT mluvčí vlastníka Kateřina Šubová

Proto se na Květnou neděli uskutečnila demonstrace a následný pochod přibližně tří stovek demonstrantů Prahou. Připočteme-li stohlavou policejní asistenci, bylo na komerčním velikonočním tržišti na náměstí Míru opravdu těsno.

Kulturní diverzita ovšem starostce Janě Černochové na srdci leží méně, než spokojenost místních občanů, kteří vyrazili za nákupem kraslic a pomlázek. A zatímco si aktivisté provoláváním hesel chtěli vydobýt svůj prostor na slunci, starostka zuřila na Facebooku.

„Jak nám zkazit Květnou neděli na velikonočních trzích na Míráku aneb Jak zneužít právo shromažďovací. Bohužel, aktivistům z Kliniky není svaté už vůbec nic!“ napsala na Facebook a nezapomněla si rýpnout i do Ministerstva financí, které podle ní mělo objekt dávno vyklidit.

„Přes dva roky funguje sociální centrum, které má širokou podporu lidí, jak vidíme i tady na demonstraci. Stát má tisíce volných budov, které nechává chátrat. Vadí nám, že se zaměřil na budovu, v níž se začalo něco dít,“ řekla ČT zástupkyně organizátora, které vyklizení Kliniky nedává smysl.

Jenže krajská manažerka ODS Lenka Mottlová si nebrala žádné servítky a ve svém příspěvku se poněkud odvázala: „Tato verbež dnes začala svou pouť cca 50 metrů od mých oken. Místo klidné slunné neděle na Míráku, nádherných velikonočních trhů a pohody, kravál a bordel. Takže dámy a pánové... SORrY JAKO!“

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:51 úterý 8. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 47
  • 19
  • 17
  • 14
  • 9
  • 5