Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Za oteplování nemůže člověk, tvrdí vědkyně. Vědeckou obec už raději opustila

    Je vědkyní a zároveň popírá, že za změnami klimatu stojí člověk. A to je kombinace, která se neodpouští. Judith Curryová (67) vystoupila z akademické obce, aby mohla veřejně prezentovat svoje „nepohodlné“ názory a nečelit přitom nátlaku kolegů. „Pokud dnes nepodporujete konsenzus OSN o globálním oteplování způsobeném člověkem, je z vás fašista a loutka Donalda Trumpa,“ smutní.

    Zatímco klimatičtí bojovníci mají Gretu Thunbergovou, druhý názorový proud má... Nikoho. To se teď projevilo hlavně poté, co zpravodajské servery přinesly informaci, že v Maďarsku se ve veřejnoprávních médiích nesmí psát o Gretě Thunbergové, někteří na to reagovali s humorem, že už tak jí bylo víc než dost a teď je na řadě druhá strana.

    Jenže skeptici vůči globálnímu oteplování prostor vyjádřit se dostávají jen velmi sporadicky, pokud vůbec. Jejich hlavou by přitom mohla být třeba klimatoložka Judith Curryová, žena, která danou problematiku studovala.

    Judith Curryová, která dříve působila na Georgijském technickém institutu, je významná vědkyně, autorka dvou encyklopedií o atmosféře a více než 130 vědeckých prací recenzovaných v předních světových periodikách.

    A je to žena, která je přesvědčena o tom, že zásadní vinu na oteplování planety nenese člověk.

    „Otepluje se, ano, ale my ve skutečnosti nerozumíme tomu, co to způsobuje. Lidský faktor a oxid uhličitý se na tom podílejí, ale jak moc, to je předmětem intenzivních vědeckých debat,“ řekla Curryová například v rozhovoru pro server City Journal.

    Judith Curryová

    Tvrdí každopádně, že velmi obdobně jako dnes průměrná teplota stoupala i počátkem minulého století, za což člověk určitě nemohl.

    „Skoro polovina oteplování pozorovaného ve dvacátém století se odehrála v první polovině století, tedy ještě předtím, než se emise oxidu uhličitého začaly zvyšovat,“ zpochybňuje Judith Curryová, že oteplování odstartoval člověk spotřebováváním oxidu uhličitého.

    Obdobným případem je podle vědkyně i růst hladiny oceánů. Také jde o jev, který pozorujeme už mimořádně dlouhou dobu.

    „Hladina oceánů a moří stoupá, ale to se děje konstantně už od 60. let 19. století. V současnosti nepozorujeme žádné zásadní zrychlení tohoto procesu,“ prohlašuje Curryová, která si zakládá na opírání svých tvrzení o prokazatelná fakta.

    „Klimatické změny jsou složitý a jen málo chápaný fenomén, na kterém se podílí skutečně mnoho procesů. Vinit z nich výhradně člověka kvůli emisím oxidu uhličitého, to je podle mě nevědecké. Ale pro některé je to asi uklidňující, věřit, že jsme odhalili důvod. Nic neznepokojuje vědce tolik jako nejistota,“ dodává.

    Popírat změny? Hned je z vás fašista!

    Byť má Judith Curryová ve vědecké obci velké jméno, už v roce 2017 se rozhodla ji opustit a nyní prezentuje svoje názory i vědecké práce na vlastním blogu.

    Proč? Přestalo se jí líbit, že se na ni kolegové pro její skeptické názory vůči klimatickým změnám začali dívat skrz prsty.

    „Z klimatologie se stalo politické hnutí s totalitními tendencemi. Jakmile nepodporujete společný názor OSN, že globální oteplování způsobuje člověk, jakmile vyjádříte nepatrný skepticismus, hned je z vás popírač klimatických změň, loutka Donalda Trumpa a fašista, co by měl být vyloučen z vědecké komunity,“ nechápe Curryová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:24 pondělí 6. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      482
    • Tvl
      57
    • Trapas
      54
    • Haha
      48
    • Sladký
      45
    • Cože
      44