Hranolky jenom za vysvědčení: Stane se z brambor prémiové jídlo pro vyvolené?

Rozmary počasí, hlavně pak sucho a vysoké teploty, drahé pohonné hmoty i hnojiva. To jsou hlavní důvody rekordních cen brambor. Plodina, která je s Českem neodmyslitelně spjatá, poslední roky nemá zrovna na růžích ustláno. Navíc to nevypadá, že by se v budoucnu měla situace zlepšit, spíše naopak. Tradiční pokrmy jako bramboračka, salát nebo třeba francouzské brambory či hranolky se tak možná již brzy přesunou z kategorie poměrně levných a dostupných jídel, které dovedou nasytit masy, na opačný pól a bude z nich prémiová pochoutka.

„Vůbec nepršelo, spodní voda tady není žádná. Jestli nebude pršet, vidím to docela špatně,“ posteskl si koncem května pro TN.cz zemědělec z Jihlavska Jaroslav Kreuz, který připojil i další důvody, které šponují ceny brambor do závratných výšin.

„Tak třeba hnojiva šla nahoru o 200 procent, u nafty to je o 50 procent,“ doplnil. Kromě toho k zdražování přispívá i import ze zahraničí. Není výjimkou, že třeba rané brambory do Česka putují například z Egypta, konzumní pak nejčastěji z Francie nebo Německa a Polska.

Klimatologové pro zemědělce ani konzumenty nemají příliš dobré zprávy. Let, kdy bude příliš sucho a teplo, bude v Česku přibývat a v horizontu desítek let se bude muset změnit celá zemědělská koncepce. Co fungovalo a platilo dlouhé roky, už nebude a agrárníci se budou muset přerientovat na nové podmínky.

„Za 30 až 50 let tady budeme moci pěstovat třeba citrusy, ale už nevypěstujeme brambory a začneme mít potíže i třeba s pšenicí a ječmenem, které jsme tady tradičně pěstovali. Nebude pro ně dost vláhy,“ upozornil v rozhovoru pro Seznam Zprávy polárník Daniel Nývlt.

Nahnuté to budou mít nejen brambory, pšenice a ječmen, ale i cukrová řepa. I ta potřebuje relativně dost vláhy a hůře odolává extrémním teplotám, které jsou po poslední roky tolik typické.

„Globálně bude klimatická změna poškozovat nejen zemědělství, ale především bude snižovat obyvatelnou plochu kvůli zdvihání hladiny oceánů,“ doplnil Nývlt.

Hranolky budou jen pro bohaté?

Ještě než se tak stane, bude se v mnohém měnit to, co zemědělci na pole zasejí. Tradiční plody dost možná nahradí ty odolnější, například proso nebo čirok, které vydrží sucho i vysoké teploty.

Brambory se tak mohou stát nedostatkovým a drahým zbožím. Na pultech obchodů se tak může opakovat situace z regálů v tropických zemích, kde brambory a třeba i jablka patří mezi suverénně nejdražší komodity.

Můžeme nám to přijít úsměvné, ale obyčejné bramborové hranolky v takových končinách platí za poměrně drahé a exkluzivní zboží, za pochoutku, kterou si člověk dopřává jen zřídka.

To samé platí i pro další jídla z brambor, které tu nejsou rozhodně tolik rozšířené a oblíbené jako v našich končinách. Při pohledu na cenovky u této komodity se člověk ani moc nediví.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:32 úterý 13. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 9
  • 8
  • 6
  • 5
  • 4