Kimovy rakety dlouhého doletu děsí svět, čeho bude KLDR vůbec schopná?

Severní Korea otestovala nové střely dlouhého doletu a do internetového éteru vypustila také video, které tento hrůzný počin dokumentuje. Je už ten pravý čas k obavám, nebo je to opět jen planý poplach?

Raketa byla odpálena ze střelnice v provincii Pchjongan Pukto na severozápadě země. Vyletěla 631 mílí do atmosféry, odkud pak zamířila do Japonského moře, což činí zhruba 500 kilometrů. O dosahu tohoto typu rakety se spekuluje a přestože se s nějvětší pravděpodobností nejedná o mezikontinentální střelu, bylo by pomocí ní možné zaútočit například na Rusko či Čínu.

O tom, že se v Pchjongjangu dost možná připravuje raketová zkouška, informovaly na konci ledna Spojené státy. Ty mají podezření, že Severní Korea pracuje na mezikontinentální balistické střele, která by dokázala doletět až na západní pobřeží USA.

Co tímto činem KLDR sleduje, není ještě zřejmé, protože se země k raketovému testu dosud oficiálně nevyjádřila. Podle Japonského ministra obrany Tomomiho Inady se ale jedná o demonstrativní jednání, poněvadž v době, kdy test proběhl, se japonský premiér nacházel v USA na návštěvě Donalda Trumpa.

Zde vyvstává otázka, zda je toto již ten moment, kdy by se svět měl začít bát. Severní Korea za poslední dobu provedla již tři raketové testy. Že se jedná o provokaci je poměrně zřejmé. Není však jisté, zda u planého zastrašování také zůstane, nebo by mohlo dojít k vyhrocení situace a tím pádem ke vzniku reálného bezpečnostního rizika.

Vzhledem k tomu, že postoj Donalda Trumpa k jaderným zbraním není tak odmítavý, jako byl u jeho předchůdců, mají mnozí lidé strach. A to i přesto, že s pomyslným červeným tlačítkem v ruce emoce i těch nejzarputilejších vládců zpravidla opadnou.

Na druhou stranu pokud by Severní Korea skutečně byla schopna vyvinout zbraň, která doletí až k americkým břehům, postoj Trumpa bude nepodstatný. Mnohem důležitější v takovou situaci bude, co se urodí v hlavě despoty Kim Čong- Una. Což se nedá snadno odhadnout. Vzhledem k tomu, že neexistují dostupné informace o tom, že by KLDR takovou zbraní disponovala, není důvod k panice. Zbystřit ale rozhodně nebude na škodu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 čtvrtek 15. června 2017. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 7
  • 7
  • 7
  • 5
  • 5