Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kim se schovává před koronavirem. Po jeho smrti bude KLDR ještě horší, říká Šándor

    Více než dva týdny se severokorejský vůdce Kim Čong-un neobjevil na veřejnosti. Spekuluje se o tom, že jeho zdravotní stav je velmi vážný. Podle některých zdrojů má být obávaný diktátor dokonce po smrti. „Myslím si, že žije a ukrývá se i před koronavirem,“ řekl pro Expres.cz býval náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor (62), který nám popsal také to, co se bude dít po smrti neomezeného korejského vládce. Proč půjde z KLDR ještě větší strach a z jakého důvodu Šándor nedává velké šance tomu, že by Kima nahradila jeho sestra?

    V posledních dnech zahraniční média živě spekulovala o tom, že Kim Čong-un prodělal operaci srdce a je ve vážném stavu. Některé servery informovaly, že vůdce je dokonce ve stavu vegetativním, objevily se i zprávy o jeho smrti. Sociálními sítěmi například kolovala fotografie s Kimovým bezvládným tělem.

    Podle bezpečnostního experta a generála v záloze Andora Šándora se věc ale má tak, že Kim Čong-un se pouze skrývá. Jedním z důvodů je pandemie koronaviru, která paralyzuje celý svět. Vůdce se pravděpodobně obává, že se nakazí.

    „Kdybych si mohl vsadit, spíše bych věřil tomu, že se někde skrývá před koronavirem nebo něčím takovým, než že by byl mrtev,“ říká Šándor.

    Kdyby Kim Čong-un skutečně již zemřel nebo byl ve vážném stavu, podle Šándora by už to dávno věděl americký prezident Donald Trump a nejspíše by si tuto informaci nenechal sám pro sebe.

    „U Trumpa bývá velmi problematické ověřit nebo uvěřit tomu, co říká. Poslední bomba byla s tím savem. Ale na otázku, jestli Kim Čong-un žije, Trump jednoznačně tvrdil, že ví, že žije a ví, kde je. Pak to tedy zmírňoval, ale myslím si, že kdyby byl Kim po smrti, postoj Donalda Trumpa by nebyl takto blahosklonný,“ říká Šándor.

    „Dnes existuje řada zpravodajských prostředků. Jsem si jist, že americká NASA se snaží podle signálového a jiného zpravodajství dedukovat, kde by Kim Čong- un mohl být a zda je v pořádku, či ne. Není to jen o tom, že je či není viděn osobně. Můžou to být třeba nepřímé údaje, které mohou vypovídat. Všechny komunikační prostředky v Koreji jsou pod nějakým zpravodajským sledováním. Z toho se dá vydedukovat, jestli došlo k nějaké abnormalitě, anebo jestli se věci odehrávají normálně. Ani mrtvého Kim Čong-una nemůžete držet nezbytně déle než po tu dobu, než by se našel někdo, na kom by se ty frakce shodly a musel by ho zastoupit,“ dodává bezpečnostní expert.

    Jeho sestra v čele KLDR? Armáda by ji neakceptovala

    Po celém světě už se mezitím spekuluje o tom, kdo by Kim Čong-una mohl nahradit. Údajně by to mohla být jeho sestra Kim Jo-čong. Podle Šándora je to ale velice nepravděpodobné, žhavějším kandidátem má být předseda pohřebního výboru.

    „Nevím, jestli by bylo akceptovatelné, že by žezlo převzala jeho sestra. Pokud jde o nástupníky v Koreji, vidíme, že to jde z otce na syna. V takovéto totální totalitní despocii je předání moci vždy velký problém. Musí být řada vlivových skupin, které vytvářejí tu despocii, na jejímž vrcholu sedí vůdce, který ty skupiny různě manipuluje proti sobě, aby zůstal v té pozici. Nevím, do jaké míry by armáda a tajné služby akceptovaly za vůdce Kimovu sestru. Řekl bych, že společnost je tam vyloženě chlapská. Neviděl jsem v jejich armádě nikdy žádnou vojačku. Můj osobní tip je, že ta společnost není (na rozdíl od té jihokorejské) připravená na to, že by měli v čele ženu,“ míní Šándor.

    Mohla by diktátora Kima nahradit jeho sestra Kim Jo-čong?

    Severní Korea bude bez Kima ještě horší, varuje Šándor

    Mnoho lidí si myslí, že po Kimově smrti by v KLDR mohla nastat konečně změna tamních pořádků. Šándor je toho názoru, že ze Severní Koreje by po smrti neomezeného vládce šel ještě větší strach.

    „Jestli si mám vybrat, zdali je Korea horší bez vůdce, nebo s vůdcem, osobně bych se více bál té varianty bez vůdce. Přece jenom Kim Čong-unovi se podařilo něco, co se nepodařilo ani jeho otci a dědovi. A to je, aby americký prezident ve funkci, byť symbolicky, vstoupil na korejskou půdu a aby se korejský vůdce několikrát potkal s americkým prezidentem. Nemyslím si, že by to s Kimem bylo horší než bez něj,“ odhaduje bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby.

    Severokorejský vůdce si třese rukou s americkým prezidentem Trumpem.

    Až současný vládce Severní Koreje zemře, podle Šándora se země zahalí minimálně do podobného smutku, jako když naposledy vydechl jeho otec Kim Čong-il. Svět tehdy obletěly videonahrávky, na kterých tisíce lidí v ulicích hystericky plakaly. Ti, kteří neprojevovali dostatečný smutek, byli poté potrestáni.

    „Nemyslím si, že by situace v Koreji došla tak daleko, že by se tyto zásadní prvky adorace změnily. Pompézní akce by zcela jistě byla na pořadu dne, neboť dobře se tím ovládají masy a dobře se tím masírují. Nedošlo by k odklonu od dosavadních tradic,“ míní Šándor.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:28 sobota 29. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      92
    • Trapas
      34
    • Sladký
      32
    • Haha
      30
    • Tvl
      28
    • Cože
      26