Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Za mizernou návštěvnost multikin koronakrize nemůže. Češi chtějí chodit, ale nemají na co

    Kina zejí prázdnotou. Lidé nemají na co chodit. | foto: Autor: Reuters

    Ještě před několika týdny si kinaři lámali hlavu nad tím, kdy jim bezpečnostní opatření spojená s koronakrizí dovolí otevřít a začít promítat. Teď si multikina kladou otázku, co mají divákům nabídnout. Letošní filmové menu je pořádně podvyživené. Nikdo přitom neví, kdy se velké hity v kinech znovu objeví.

    Minulé léto byl v multikinech tahákem film Tenkrát v Hollywoodu od Quentina Tarantina. Letos to vypadá maximálně na 3Bobule. Producenti kvůli koronaviru začali stahovat jednu velkou premiéru za druhou, a když už se někde slitovali, šlo především o streamovací služby, jako je Netflix, pro který byla karanténa učiněný zlatý důl.

    Odloženo bylo pokračování Top Gunu, nová bondovka i tolik očekávaný velkofilm Žižka. Někteří producenti byli opatrní a premiéry odložili jen o několik měsíců. Novinka od oscarového Christophera Nolana putuje s termínem premiéry po kalendáři poměrně poctivě. Chvíli to byl 30. červenec, poté 13. srpen a nakonec? Nikdo neví.

    To producenti Rychle a zběsile 9 si zřejmě řekli, že než neustále sledovat pandemickou situaci v celém světě, raději film rovnou odloží o rok.

    V důsledku toho všeho se člověk nemůže divit, že i když jsou kina otevřená, velký zájem o drahé lístky v multiplexech není.

    „V květnu po znovuotevření jsem byl svědkem čísel návštěvnosti, která neznám a nepamatuji ani z druhé poloviny 90. let minulého století, ještě před érou multikin. Trh klesl na 10 procent svého výkonu. Teď na začátku prázdnin se to o něco zlepšilo, první dva víkendy oscilovaly mezi 30 a 50 procenty výkonu stejných víkendů touto dobou před rokem. Je vidět, že lidem se vrací chuť do kina chodit, ale výběr filmů zachraňují Češi sami sobě, protože nová americká hitová nabídka kompletně chybí,“ cituje ředitele Cinestaru Jana Bradáče časopis Forbes.

    Češi mají navíc smůlu v tom, že pro zahraniční produkce je naše republika zcela nezajímavý trh. Pro filmové hity, tzv. blockbustery, bude důležitý vývoj v zemích, jako je Čína, USA či Velká Británie s Německem.

    Kina zejí prázdnotou. Lidé nemají na co chodit.

    Při nedostatku velkých premiér mohou Češi alespoň využívat nabídek menších kin, která mají svou strategii mnohem pružnější a mohou nabízet třeba starší hity.

    Z toho, co je aktuálně v kinech k vidění, si jasné vedení udržel snímek 3Bobule, jejž tři týdny od premiéry vidělo kolem 110 tisíc diváků. 

    Na druhém místě v návštěvnosti je německá komedie Téměř dokonalá tajemství (přes šest tisíc diváků), což jsou skutečně velmi podprůměrná čísla. Dobře se nevedlo ani novým Samotářům, remasterované české klasice, na niž si zašlo zatím jen asi pět tisíc diváků.

    „Je problém, jak taková čísla hodnotit, protože okolnosti a situace jsou úplně nové. Představte si, že máte auto, které umí a je stavěné na to, jezdit velmi rychle a dynamicky, jenže teď jste v situaci, kdy máte nohu s plynem až na podlaze, ale víc než padesátku z toho nedostanete,“ vysvětloval Bradáč.

    Partička kolem snímku 3 Bobule v pražské Botanické zahradě křtila víno.

    Online platformy hlásí velký zájem lidí. Videopůjčovnu Aerovod začalo využívat násobně víc diváků.

    „Krize nám ukázala, že strop potenciálu Aerovodu leží o mnoho výš, než jsme si před krizí mysleli. Zažili jsme nečekaný nárůst a jsme rádi, že se ukázalo, že i takovou kvantitu dokážeme zvládnout. Velkou výzvou pro nás bude udržet nastavené tempo a kvalitu služeb včetně obsahu. Aerovod má před sebou další investice do inovací, které teď díky rostoucím tržbám můžeme urychlit,“ uvedl ředitel společnosti Aerofilms Ivo Andrle.

    Klasická kina mohou na zlaté časy jen vzpomínat. Loňské rekordní tržby kolem 2,6 miliardy korun a více než 18,3 milionu diváků zůstanou na nějaký čas metou, k níž se budou chtít kinaři v budoucnu zase přiblížit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 17. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      28
    • Trapas
      16
    • Haha
      14
    • Sladký
      13
    • Tvl
      13
    • Cože
      12