Severský horor, který zaujal svět: Jak dánské pobřeží vyplavilo tělo švédské novinářky bez hlavy

Ještě před pár dny byla jména jako Kim Wallová nebo Peter Madsen známá pouze těm, kteří se možná trochu víc zajímali o dánské inženýrství nebo se orientovali v mikrosvětě zahraničních dopisovatelů velkých periodik. Nyní jsou už povědomá minimálně celé Evropě, kde tato dvojice plní první strany domácích i zahraničních novin. Ona je oběť, on je nejspíš její vrah. Ona o něm chtěla napsat reportáž, on ji možná zabil. Torzo těla švédské novinářky vyplavily dánské vody a severská detektivka ve své nejryzejší podobě právě teď ožívá ve skutečném světě.

Pojďme ale nejprve na začátek celého příběhu, který se proměnil v mediálně sledovanou tragédii. Zahraniční švédská dopisovatelka a novinářka na volné noze Kim Wallová (†30) se dozvěděla o dánském inženýrovi, podle některých zdrojů dokonce miliardáři, jménem Peter Madsen (46), jehož největším životním snem je stát se prvním amatérským astronautem.

Peter Madsen, jemuž se přezdívá „raketový Madsen“, je osobou veřejnosti poměrně neznámou. Na Wikipedii se toho o něm mnoho nedozvíte, leda že založil kodaňskou společnost Copenhagen Suborbitals, která je závislá na financování od veřejnosti a podařilo se jí vypustit pět amatérských raket a dvě vesmírné kapsle. Společnost sama o sobě tvrdí, že jsou jen „padesát geeků, kteří staví a vypouštějí rakety, a pouze jeden z nás pak poletí do vesmíru“.

Peter Madsen, dánský vynálezce, byl zachráněn pobřežní stráží 11. srpna v zátoce Dragoer u Kodaně. Novinářku Kim Wallovou na palubě ponorky UC3 Nautilus neměl, tvrdil, že ji vysadil v přístavu.

Mnoho se o něm také nedočtete ani v dánském tisku, přestože platí za tamní osobnost. Pravda, věhlasu dalšího podobného „geeka“ Elona Muska je těžké dosáhnout, ale obecně se dá říct, že Peter Madsen je i přes svoje nápady, údajné miliony až miliardy a nápadité inovace známý jen v Dánsku. Tedy až donedávna.

Cesta ponorkou, která byla poslední

Mimo to, že se Madsen usilovně věnoval cestě vzhůru, stejně tak vášnivě ho zajímal i svět „tam dole“, si dánský inženýr kromě raket umí postavit také ponorku. Během tří let se mu povedlo sestrojit miniponorku UC3 Nautilus, a to už v roce 2008, ovšem teprve až nyní, po devíti letech, hraje roli v jednom z nejdivnějších případů tohoto roku.

Dánský vynálezce s ponorkou UC3 Nautilus na začátku srpna tohoto roku vyrazil na plavbu do severních vod – a právě v tomto momentě do příběhu vstupuje žena jménem Kim Wallová, švédská novinářka, u níž není jasné, jak k Madsenovi přišla, a prozatím si touto odpovědí nejsou jisté ani tamní noviny. Znala se s Wallová s Madsenem již dříve, nebo novinářka vycítila zajímavou reportáž? Či ji snad Madsen oslovil sám? Ať je to, jak chce, třicetiletá Kim Wallová nastoupila s Madsenem do miniponorky, aby o něm, o jeho plavbě a o jeho amatérské ponorce napsala reportáž. Z věže plavidla 10. srpna zamávala fotografům na břehu a od té doby ji nikdo neviděl živou.

Kim Wallová se v ponorce UC3 Nautilus vydává na svou poslední plavbu.

Den nato, 11. srpna, se ponorka UC3 Nautilus ztratila a nereagovala ani na rádiové volání. Některé zdroje dokonce uvádějí, že přítel Kim Wallové nahlásil policii, že se jeho partnerka neozývá a již 24 hodin má nedostupný mobil. Nicméně pátrací akce po plavidle již byla spuštěna a kromě dánského námořnictva po ponorce pátraly i soukromé lodě. Plavidlo našli potopené v zátoce Køge u Kodaně a Peter byl naštěstí v pořádku.

Kim Wallová s ním ale nebyla.

Severská temná detektivka skutečného světa

Madsen v den svojí záchrany tvrdil, že novinářku v noci vysadil v kodaňském přístavu, jenže její přítel stále trval na tom, že telefon Wallové není dostupný. Pátrací akce tak neskončily pouze nalezením ponorky, ale pokračovaly v hledání švédské novinářky. Madsen se totiž o pár dní později dánské policii doznal, že Kim údajně zemřela během nehody na ponorce, kvůli níž se potopila u Kodaně, a on její tělo pohřbil do moře.

Tři záchranné jednotky prohledávají zátoku Lundakra a pátrají po těle novinářky Kim Wallové.

Hledání v chladných vodách tak započalo nanovo, tentokrát se ale pátralo po těle Kim Wallové, která se měla stát obětí neštěstí. Nalezení těla by samozřejmě potvrdilo nebo vyvrátilo Madsenův příběh o nehodě a následném ztroskotání a také blízcí a přátelé Kim chtěli pochopitelně vědět, co se s ní stalo a proč zemřela.

Na odpověď dlouho – bohužel k jejich hrůze – čekat nemuseli. V pondělí 21. srpna dánské vody vyplavily ženské torzo těla, bez údů a bez hlavy, našel jej okolo projíždějící cyklista. Peter Madsen byl po své záchraně dánskou policií obviněn ze zabití Wallové z nedbalosti, nyní ho může čekat podezření z vraždy. Už bylo potvrzeno, že hrůzné ostatky patří právě Kim, nicméně tělo bez hlavy a bez končetin vnáší nové, daleko hororovější prvky do příběhu o tom, jak milionář pozval pohlednou novinářku na výlet ve své ponorce.

Švédská novinářka Kim Wallová publikovala v magazínu Time a v denících The Guardian nebo New York Times. Má cenu za nejlepší reportáž o globálním oteplování a o jaderných testech.

A také vnáší nový zájem směřující k osobě samotného Petera Madsena. Kdo je doopravdy tento tajnůstkářský vynálezce a vesmírný snílek? Dánské listy se v souvislosti s jeho jménem zabývají nyní pouze tímto případem, prolistovat se tak někam k počátku zmínek o Peterovi Madsenovi je zhola nemožné.

Leccos ale mohou naznačit slova jeho životopisce (ano, Madsen by rád, aby jeho jméno bylo nejen veřejně psáno, ale aby se na něj také nikdy nezapomnělo), jenž se měl svěřit dánskému serveru s názvem BT. Je s ním těžké vyjít, potvrdil reportérům Thomas Djursing a Madsena popsal takto: „Hádal se s každým Tomem, Dickem a Harrym, hádal se i se mnou. Ale to je tak u všech lidí, které pohání jejich vnitřní vášeň,“ říká muž, jenž s Madsenem trávil hodně času.

Dánští forenzní vyšetřovatelé prohledávají ponorku UC3 Nautilus, kterou postavil Peter Madsen.

Naznačuje tak, že za každým géniem se skrývá – jak to tak už bývá – osobnost vykazující jisté psychopatické rysy. Jestli ale v Madsenově případě už překročily mez, která snad vedla až k vraždě Kim Wallové, a dokonce k tak kruté, kdy jí oddělil hlavu a končetiny od těla, na to dánská policie ještě nezná odpověď.

Jens Moller za dánskou policii odpovídá dotazům novinářů ohledně nalezení torza těla bez hlavy a bez končetin, které patřilo novinářce Kim Wallové.

Stejně tak bude třeba objasnit zásadní otázku PROČ. Byli snad Kim a Peter milenci? Viděla Wallová v ponorce něco, co chtěla ve svých článcích představit světu, ale Madsen nechtěl, aby se to někdy dostalo ven? Je v tom snad dokonce třetí osoba? Svět už však žije severskou detektivkou, která z listů knih a fantazie tamních vyhlášených autorů přešla do reálného světa.

A o to víc je samozřejmě zajímavější, záhadnější a také děsivější.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:56 čtvrtek 21. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 14
  • 13
  • 9
  • 9
  • 8