Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Mírotvorce Kim: S válečným nepřítelem chodí za ručičku jako Trump s Macronem!

    Kim Čong-un a Mun Če-in působí jako staří přátelé. Od Trumpa s Macronem jsou k nerozeznání! | foto: koláž Expresu

    Kim Čong-un se jako první severokorejský vůdce od roku 1953 vydal na půdu Jižní Koreje, aby vyjednal mír mezi oběma zeměmi. Se svým protějškem, prezidentem Mun Če-inem, dali na desítky let trvající konflikt zapomenout a počínali si jako snad nejlepší kamarádi. Jejich společné překročení hranic za ručičku by klidně mohlo konkurovat láskyplnému setkání Donalda Trumpa s Emmanuelem Macronem!

    Dlouhá desetiletí spolu válčily, teď se však oběma Korejím blýská na mnohem lepší časy.

    Oba jejich představitelé, severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in, se totiž v půl třetí ráno našeho času sešli v demilitarizovaném pásmu mezi zeměmi, aby nastartovali jednání o vzájemném míru. O míru, který byl od konce korejské války v letech 1950 až 1953 něčím naprosto nepředstavitelným.

    Korejská válka totiž v roce 1953 skončila pouhým příměřím a v podstatě se tedy dá říct, že spolu obě Koreje válčí stále. Jejich hranice většinou představují ploty s ostnatými dráty, které jsou střeženy po zuby ozbrojenými vojáky, či zaminovaná pole. Oba představitelé se proto sešli v malé demilitarizované vesničce Pchanmundžom.

    A setkání to bylo více než zajímavé. Oba muži totiž ani zdaleka nepřipomínali klíčové představitele po desetiletí znesvářených zemí, ale spíše dva staré dobré kamarády. Mun Če-in vítal Kima s otevřenou náručí, došlo na objetí, držení se za ruce i na zasazení borovice míru. Oba muži si během celého jednání s úsměvem pochlebovali.

    Kim Čong-un a Mun Če-in působili jako staří přátelé.

    „Jsem nadšený, že se setkáváme na tomto historickém místě. Je dojemné, že jste došel až k demarkační linii, abyste mě osobně uvítal,“ řekl nejprve Kim Čong-un, na což Mun Če-in opáčil: „Setkat se na tomto místě bylo vaším velkým rozhodnutím.“

    A vlídná slova obou představitelů svých zemí pokračovala po celou dobu jednání. „Nyní začínají nové dějiny. Věk míru od počátečního historického bodu,“ napsal třeba Kim Čong-un, jindy muž s cejchem chladnokrevného diktátora, do návštěvní knihy Mírového domu.

    Představitelé obou Korejí rozhodně nepůsobí jako muži, kteří mezi sebou vedou válku.

    Velkého posunu ve vztahu obou zemí si pak všimla i stanice BBC, která upozornila na to, že severokorejská státní televize vůbec poprvé nazvala Mun Če-ina „prezidentem“. Až doteď přitom v zemi Jižní Koreu neuznávali jako samostatnou republiku a vždy ji nazývali například „jižní Koreou“ s malým „j“ či „jižní částí Koreje“.

    Jako Trump s Macronem

    Počínání představitelů obou Korejí až nápadně připomínalo návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Bílém domě, kterou započal před dvěma dny.

    I Trump s Macronem se dlouze drželi za ruce.

    Spolu se svým protějškem Donaldem Trumpem světu opět ukázali, jak vřelý vztah mezi sebou mají. Jejich setkání provázelo neustálé chytání se za ruce, objímání a došlo dokonce i na polibek. Když také Macron do Bílého domu dorazil, Trump mu kamarádsky ze saka smetl údajně lupy z vlasů a oznámil, že nyní už je jeho „mimořádný přítel perfektní“.

    Ačkoliv jsou obě Koreje desítky let ve válečném stavu, jejich představitelé působili stejně jako Trump s Macronem, kteří po dlouhá léta vystupují jako velcí přátelé. Posuďte sami.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:51 sobota 25. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      7
    • Super
      6
    • Cože
      6
    • Trapas
      6
    • Sladký
      6
    • Tvl
      6