Nevinná křehotinka? Ne, stejný tyran! Nahradí údajně mrtvého Kima milovaná sestřička?

Zdravotní stav Kim Čong-una je zahalen tajemstvím, podle některých zdrojů má být severokorejský vůdce dokonce už po smrti. Živě se tak spekuluje o jeho nástupci. Favoritem je podle odborníků Kimova sestra Kim Jo-čong, která by se stala první ženou v čele těžce izolované země. Nenechte se zmást úsměvem a nevinnou tváří, jde nejen o Kimovu milovanou sestřičku, ale také pravou ruku, která vede propagandu a stejně jako on si libuje v likvidaci oponentů.

Zpackaná operace, vegetativní stav, možná dokonce smrt. Informace zdrojů z celého světa se různí, jedno se ale zdá být jisté, se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem něco není v pořádku.

A protože jeho případný nástupce není určen, horlivě se spekuluje o tom, kdo by na trůn KLDR nastoupil. Největší favoritkou je Kimova sestra. Na první pohled je zvláštní, že by měla přísnou diktaturu v zemi udržovat vůbec poprvé v historii žena, zároveň jde ale o logickou volbu.

Za andělským úsměvem a nevinnou tvářičkou zřejmě jednatřicetileté Kim Jo-čong se totiž skrývá stejně chladná duše, jakou má sám diktátor.

Podle všeho jde o jedinou osobu, které Kim doopravdy bezmezně důvěřuje. Sestra ví o čistkách v nejvyšších pozicích státu, včetně popravy strýce, který měl být podle divokých teorií dokonce zaživa předhozen psům. Jako šéfka propagandy se ale intenzivně snaží maskovat Kimovu pravou tvář a vykreslovat ho jako milovaného a vlídného vůdce.

Sestra diktátora Kim Čong-Una Kim Jo-Čong

Tvrdý přístup si Kim Jo-čong nepochybně získala i během studií na vojenské univerzitě. Kromě toho jde o vysoce postavenou členku vládnoucí Korejské strany práce.

Loajalitu Kim své sestře splácí tím, že ji na rozdíl od jiných členů rodiny, třeba manželky, nedrží stranou veřejnosti, ale naopak ji často ukazuje v podstatě jako svou zástupkyni. Právě ona byla dokonce hlavní postavou delegace na olympiádu v Jižní Koreji v roce 2018.

Že se její pozice v poslední době ještě upevňuje, ukázaly události posledních týdnů. Počátkem dubna učinila svoje první veřejné a navíc hodně ostré prohlášení, v němž označila Jižní Koreu za „vyděšeného štěkajícího psa“ poté, co Soul kritizoval KLDR za jaderné testy.

Ještě v březnu navíc ona sama jménem země poděkovala americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který Kimovi nabídl pomoc v boji proti koronaviru.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 25. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 49
  • 33
  • 24
  • 23
  • 22
  • 21