Je snadné se ve vězení zabít? Jiří Kajínek komentuje sebevraždu Dahlgrena

Čtyřnásobný vrah Kevin Dahlgren je po smrti, ve čtvrtek v podvečer spáchal ve věznici ve Valdicích na Jičínsku sebevraždu. Šlo tomu předejít? Podle na doživotí odsouzeného a prezidentem Milošem Zemanem omilostněného Jiřího Kajínka ne! Když se někdo chce zabít, nikdo mu v tom prý nezabrání!

Jak moc je v přísně střežené věznici, kde sedí na doživotí odsouzení vrazi, těžké spáchat sebevraždu? A nešlo smrti Kevina Dahlgrena, který podle jeho advokáta Richarda Špíška měl myšlenky na smrt již v říjnu a jeho psychické problémy se postupně prohlubovaly, zabránit?

Na to jsme se zeptali Jiřího Kajínka, který více než čtvrt století strávil v těch nejpřísněji střežených věznicích Česka. Seděl právě i ve Valdicích, kde se mladý vrah z USA oběsil na prostěradle.

Ačkoliv zákon říká, že každý vězeň má právo na osmihodinový spánek, vězeňská služba mě nenechala čtvrt století se vyspat. Vězni mají sice večerku v deset večer a budíček v šest ráno, realita je ale taková, že například ve Valdicích mě chodili každou půlhodinu až hodinu zkontrolovat, čímž mě vzbudili, a já jsem se za celý trest nevyspal,“ říká Kajínek s tím, že když si na to stěžoval, bylo mu řečeno, že jde o jeho bezpečí.

Jaké? To právě proto, kdyby se chtěl zabít, tak aby ho stihli zachránit.

To podle něj ale není možné. „Když mají poznatek, že by někdo chtěl spáchat sebevraždu, kontrolují ho každou půlhodinu. To je ale nesmysl. Pokud někdo chce spáchat sebevraždu, počká si, až odejdou, a udělá to,“ říká Kajínek a dává příklady.

Viktor Kalivoda to udělal tak, že si podřízl ruku a tu dal pod postel. A i když ho kontrolovali každou hodinu, neviděli, že krvácí na podlahu. Jiří Robeš si zase vzal prášky a mysleli si, že spí,“ popisuje bývalý vězeň.

Kevin Dahlgren rozhodně není podle Kajínka tím posledním, komu se ve vězení povede spáchat sebevraždu: Vězeňská služba zabrání jenom demonstrativní sebevraždě. Ti to totiž udělají několik vteřin předtím, než mají být zkontrolováni. Když někdo chce umřít, podaří se mu to. A vězeňská služba to dost dobře ví.“

Jedinou možností je podle něj snad zabezpečovací detence.

Jeho advokát žádal, aby tam Dahlgrena zavřeli, ale taky tam nemůžete dát každého. Vězeň není majetek státu. Když se rozhodne zabít se, nikdo mu v tom nezabrání. Někdo ty podmínky prostě snáší lépe, někdo hůř,“ vysvětluje Kajínek.

Čekal, že zrovna Dahlgren spáchá sebevraždu? Nikoliv.

Myslel jsem si, že počká na to, až ho vydají do USA. Jeho by Česká republika na 99 procent vydala. Otázkou je, jestli chtěl. Znám případy doživotně trestaných vězňů, kteří byli vydaní, ale taky případy, kdy nechtěli. To ale šlo o Číňany nebo Rusy, kteří věděli, že ve své domovině se budou mít hůř,“ uzavřel Kajínek.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 neděle 13. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 52
  • 9
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5