Krutý osud ho dostihl: Šťastlivec přežil 11. září, teď zemřel při útoku v Keni

Kdo viděl známý horor Nezvratný osud, příběh Jasona Spindlera mu ho zajisté připomene. Čtyřicetiletý Američan se mohl považovat za mimořádného šťastlivce, neuvěřitelnou náhodou přežil teroristické útoky na World Trade Center 11. září 2001 a stal se úspěšným manažerem a podnikatelem. Jenže nyní ho krutý osud stejně dohnal. Stal se totiž jednou z jednadvaceti obětí teroristického útoku na hotel v Nairobi, který spáchali islamisté z hnutí Aš-Šabáb.

Jason Spindler se mohl považovat za skutečně šťastného člověka. Když islamisté 11. září spáchali jeden z nejničivějších teroristických útoků na World Trade Center, on v té době pracoval jako analytik pro finanční firmu, která sídlila v jedné z budov. Jenže právě v ten den zaspal. Ze stanice metra spěšně vybíhal právě ve chvíli, kdy se jedna z věží řítila k zemi.

Tehdy mladý a ambiciózní Američan tak jen o vlásek unikl jisté smrti. Osud mu dal druhou šanci a on ji využil naplno, stal se mimořádně úspěšným manažerem, investičním bankéřem a dokonce založil a vedl developerskou společnost I-DEV International.

Jak popisují rodiče, kteří o jeho příběhu promluvili třeba i pro známou stanici NBC News, Jason rozhodně nebyl arogantním pracháčem, jak už to bývá u úspěšných lidí zvykem. Naopak se i v rámci profesního života snažil pomáhat tam, kde to bylo potřeba. 

A tak vyrazil do Afriky, aby v zemích třetího světa pomohl s rozvojem trhu. Jenže právě tam ho dostihl osud, kterému před téměř dvaceti lety unikl.

Jason Spindler jen shodou náhod přežil útoky z 11. září, teď ale zemřel rukou islamistů v Keni.

Spindler zrovna pobýval v luxusním hotelu v keňském hlavním městě Nairobi, když tam v úterý zaútočili přívrženci islamistické milice Aš-Šabáb. Tentokrát ovšem muž, který by příští týden oslavil jednačtyřicáté narozeniny, smrti rukou teroristů neunikl. Stal se jedním z jednadvaceti nešťastníků, kteří útok nepřežili.

Útok si vyžádal 21 obětí.

„Všem nám strašně moc chybí. Je smutné, že se tak skvělý mladý člověk stane obětí terorismu,“ posteskla si pro NBC News Jasonova matka. „Byl to úžasný podnikatel, který neúnavně pracoval, aby zlepšil životy milionů lidí,“ doplnil ji jeho kolega.

Co se stalo?

Útok na luxusní hotelový komplex DusitD2 v Nairobi proběhl v úterý. Nejprve byla přímo před hotelem odpálena nálož ukrytá v autě, krátce poté se přímo ve vstupní hale hotelu odpálil sebevražedný atentátník. 

Lékaři ošetřují raněné.

Návštěvníky, kteří pak ve strachu začali utíkat, po zuby ozbrojení teroristé stříleli. Celkový počet obětí vystoupal na jednadvacet. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 18. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5