Putinovi Noční vlci jsou za dveřmi: 6 věcí, které byste o nich měli vědět

Motorkáři z ruského motocyklového klubu Noční vlci, známého dobrými vztahy s prezidentem Vladimírem Putinem, projíždí Českem a budí kontroverze. Někteří tvrdí, že jsou to jen motorkáři, kteří se kloní padlým hrdinům, jiní, že jsou prodlouženou rukou ruské moci.

Motorkáře z ruského motocyklového klubu Noční vlci odmítli naši polští sousedé vpustit do země. U nás se s nimi vyfotil hejtman a šéf asociace krajů Michal Hašek z ČSSD. A poslanec z téže strany je pozval k sobě do Děčína, kde je představitelem.

Minulost Nočních vlků ale rozhodně není tak hrdinská, jako je těch, v jejichž jménu se projíždějí Evropou.

1. Noční vlci mají jméno po moskevském rockovém klubu

Rockový klub Night wolves MC Russia vznikl v roce 1989, aby skupina motorkářů, kteří se začali na nelegálních koncertech scházet už o šest let dříve, měla kde sdružovat.

2. Vazby na Kreml a šéf na sankčním seznamu USA, Kanady a EU

Noční vlci jsou známí dobrými vztahy s prezidentem Vladimírem Putinem. „Vazby na Kreml, zejména na prezidenta Putina, jsou tam zjevné. Jejich angažmá na Krymu a na konfliktu na jihovýchodě Ukrajiny byl jeden z důvodů, proč pan Zaldostanov, ten jejich šéf, byl dán na sankční seznam USA, Kanady a EU. Má to tu politickou rovinu zcela zjevnou,“ uvedl v pořadu DVTV politický geograf Martin Riegl.

Vůdce motorkářského gangu Alexandr Zaldostanov, kterému se přezdívá Chirurg, měl být podle svých slov jedním z těch, kteří přesvědčili Putina, aby anektoval ukrajinský Krym.

3. Je to gang, žádný klub milovníků motorek

Podle ruských liberálních médií jsou Noční vlci složeni z radikálních nacionalistů a násilníků. V roce 2013 byli členové gangu zapleteni do přestřelky se znepřáteleným motorkářským gangem Tři cesty, při níž zemřelo několik lidí.

4. Ruští vlastenci na amerických strojích

Na začátku chtěli být Noční vlci ruskou pobočkou amerického motorkářského klubu Hells Angels. Dnes Noční vlci hlásají pravoslaví a vlastenectví. Láska k americkým strojům jim ale zůstala.

5. Pobočku mají i v Německu a celkově asi 5000 členů

Noční vlci mají své pobočky - kromě východoevropských zemí jako jsou Srbsko, Bulharsko, Bělorusko, Ukrajina, Lotyšsko, Makedonie - i v Německu. Každý, kdo se chce stát členem, musí být doporučen některým ze stávajících 5000 členů a dva roky předtím se podílet na aktivitách klubu.

6. Noční vlci vyjí s českými motorkáři

V Česku Noční vlci pobočku nemají, ale jejich spřáteleným klubem je Red Eyed Crue, který u nás organizuje jejich „spanilou jízdu.“ Noční vlci mají s tímto motorkářským klubem od roku 2014 dokonce podepsanou smlouvu o výhradní spolupráci.

Motorkářský gang Noční vlci projede při své cestě do Berlína i přes naši metropoli. Prahou v sobotu projede dvouhodinová motorkářská jízda. Dvakrát Noční vlci projedou i Václavským náměstím a plánují i pietní akci na Olšanech.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:08 pátek 2. září 2016. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 9
  • 7
  • 6
  • 4
  • 3