O Kramném bude film, je to horší případ než Kajínek! Rozhovor s místopředsedou spolku Šalamoun

V Česku neexistuje kontroverznější případ než ten, ve kterém jako „hlavní hrdina“ figuruje Petr Kramný. Toho názoru je Václav Peričevič, místopředseda spolku Šalamoun, který se kauzou karvinského vraha zabývá. Jaká je naděje na obnovu procesu? To a mnohem více Peričevič prozradil v rozhovoru pro Expres.cz!

V posledních dnech se hodně mluví a píše o tom, že Petr Kramný, který si odpykává 28letý trest za zabití své ženy Moniky a dcery Kláry v Egyptě, má velice reálnou šanci na obnovu procesu.

Státní zástupce Vít Legerský, který Kramného před dvěma lety poslal do vězení, dokonce uznal, že nové posudky jsou důvodem k tomu, aby se celý případ vrátil znovu před soud. 

O obnovu procesu s odsouzeným vrahem Petrem Kramným se už tři roky snaží lidé ze spolku Šalamoun, k nimž se hrdě hlásí i Václav Peričevič, místopředseda tohoto seskupení. „Ten celý případ, to je prostě pohádka,“ svěřil se Peričevič Expresu na úvod.

Proč je podle vás případ Petra Kramného pohádka?

Případ Petra Kramného je plný zvláštních okolností, lží a pochybení. Nikdo doteď vůbec netuší, jakým způsobem Monika s Klárkou zemřely. Není ani jisté, jestli je vůbec zabil Kramný.

Které lži či pochybení máte na mysli?

Petr Kramný měl svou ženu Moniku a dceru Klárku zabít elektrickým proudem o napětí 230 voltů. Byl odsouzen k výjimečnému trestu na 28 let. Bez jediného důkazu, že by je opravdu zabil proudem. Navíc to, že něco takového prostě nelze udělat, nám celou dobu říkají i elektrikáři. Spolku Šalamoun už to ale potvrdily i lékařské kapacity s desítkami let praxe.

Nejasností kolem případu Petra Kramného je nespočet.

Kdo tedy o příčině smrti Klárky a Moniky lhal?

Může za to ostravská fakultní nemocnice. Oni nesou tu vinu. Části důkazů zdeformovali a části si vymysleli. Ty zásadní si vymysleli.

Které důkazy si podle vás v ostravské fakultní nemocnici vymysleli?

Vše začalo 9. srpna, kdy proběhla takzvaná repitva – je to pitva pitvy – v Ostravě. Hledali příčinu, ale oni ji nenašli. Vyjádřili se za deset dní. Poté znovu za měsíc a stále nic nevěděli. Po půl roce ale vyšlo na povrch, že si vymysleli verzi s elektrickým proudem. Že prý byl na krku Moniky jakýsi obtisk, který má být takzvaná proudová stopa. 

A nebyla to proudová stopa?

Měli jsme podezření, tak jsme požádali jednoho z nejlepších lidí ve svém oboru a ten nám potvrdil, že to není proudová stopa. Nemá totiž znaky popálenin. Nedošlo k poranění kůže. Z fyzikálního hlediska, pokud proud neprostoupí pod kůži a krevním řečištěm nedoputuje k srdci a nespustí zástavu, tak je vražda fyzikálně nemožná. Existují dvě mrtvá těla, ale není ani na jednom stopa účinku elektrického proudu.

Případ Petra Kramného je plný tajemství.

Všiml si proudové stopy egyptský patolog?

Ten se na to téma vyjádřil třikrát. V roce 2013, 2014 a 2015 řekl, že se nemůže vyjádřit k proudové stopě, protože tam žádná nebyla. On by jim to celé zbortil. I fotky z pitevny ukazují, že na krku Moniky nic nebylo.

Tipy na nesrovnalosti nám dával anonym z Ostravy

Ještě nějakou věc si podle vás v ostravské nemocnici vymysleli?

Další lež jsme zaznamenali u srdce. V Ostravě se asi někomu hnulo svědomí, tak nám z fejkové e-mailové adresy začal posílat velice odborné informace, které tehdy nikdo nevěděl. Evidentně šlo o člověka, který s pitvou měl něco společného. Dal nám tip, abychom se zaměřili na vzorky srdcí. Zjistili jsme poté, že vzorky jsou padělané. Bylo to jedno a to samé srdce. Někdo vzorky upravil. Podali jsme trestní oznámení a pak se nám kontakt ozval znovu. Začal nám vysvětlovat, abychom se zaměřili na skutečné vzorky srdcí. Oslovili jsme pana profesora Šteinera, odborníka přes srdce. Je neuvěřitelná lumpárna, že doteď žádný odborník neviděl srdce Moniky a Klárky, i přestože příčinou smrti bylo akutní selhání srdce. 

Co se dělo pak?

Nastal obrovský boj o vydání srdcí, nechtěli nám je vydat. Posudky tak vznikly až po odsouzení Kramného. Pak se profesor Šteiner podíval na vzorky srdcí, které byly pouze tři, což je další lumpárna, jelikož těch vzorků mělo být mnohem víc, třeba patnáct či dvacet, a usoudil, že na srdcích vůbec nic není. Žádné stopy, které by naznačovaly, že příčinou smrti bylo selhání srdce. Nic. Pro jistotu jsme oslovili dalšího doktora a potvrdil to samé. To je kardinální průser. Nezkušení doktoři z Ostravy řekli, že srdce byla zdevastovaná elektrickým proudem a kapacity s desítkami let praxe mají jasno, že srdce byla v pořádku.

Petr Kramný neztrácí svou víru.

Jak je možné, že se něco takového stalo? Šlo podle vás o úmysl, nebo o chyby způsobené nezkušeností a neznalostí?

V Ostravě byli pod obrovským tlakem, proto si to vymysleli až po půl roce. To je unikátní. Navíc případ zkoumali zdejší znalci, kteří mají osm let praxi a něco takového nikdy neviděli. A to je zásadní chyba a selhání. Je diskutabilní, jestli to byl úmysl, nebo jestli to, co říkají námi oslovení znalci, že se jednalo o hlubokou neznalost. Například ta pitva, ta byla lajdácky odvedená. Je to řetězec selhání a pochybení.

Poslední posudek, na kterém jste pracovali, je od znalce z oboru biomechaniky. Obhájkyně Petra Kramného ho vidí jako trumf v cestě za obnovou procesu. Tento posudek také vyvrací vraždu elektrickým proudem?

Posudek biomechaniky vyvrací vraždu proudem také. Podle posudku je zřejmé, že byste potřeboval učebnici fyziky, abyste při těchto okolnostech zabil dvě osoby.

Co přesně na vraždě proudem podle nového posudku nesedí?

Hlavní problém jsou okolnosti průběhu vraždy. Jak by to musel udělat, kdyby to musel udělat. Vyloučeno je, že by je zabil jednopólově. Ony byly na dřevěných postelích na kachličkové podlaze. To nejde je zabít, ta postel je dřevěná, ještě je na ní matrace. To je zásadní závěr posudku biomechaniky, že je nemožné za těchto okolností zabít Kláru s Monikou pomocí proudu.

Petr Kramný u soudu.

Existuje v Česku nějaký podobný případ, se kterým ho případně mohou soudní znalci porovnávat?

Takováto vražda se tu nikdy nestala. Nikdo něco takového nepamatuje, ani z těch znalců. V roce 2004, tuším, že se to stalo v Praze, se jeden muž pokusil zabít svou ženu. Přiložil jí vodič na šíji a na nohu. Ta reakce těla není o tom, že se dotknete člověka a je okamžitě mrtvý. Dojde k reakci, paní si například prokousla jazyk, lidově dala panu manželovi pár facek, vytáhla proud ze zdi a žije spokojeně dodnes. On dostal osm let za pokus o vraždu. Jednalo se o stejné napětí, jako měl Kramný užít pro vraždu dvou osob. 

Takže tento případ vás tak nějak nahlodal k tomu názoru, že vražda Kramného elektrickým proudem úplně nesedí?

Navedlo nás to k tomu, že reakce těla nějaká vždy je. Odborná literatura říká, že někdy při zásahu elektrickým proudem dochází i ke zlomeninám dlouhých kostí. Není to tak, že se člověka dotknete a on je hned mrtvý. Například se i zjistilo, že kdyby se Monika a Klárka držely, tak do Klárky by šel takzvaně jen bezpečný proud, který by jim nic neudělal.

Problém jsou skvrny na žaludku, někdo je otrávil!

Vy, stejně jako zbytek lidí ze spolku Šalamoun, jste skálopevně přesvědčený o tom, že Kramný proudem nevraždil. Jaká je podle vás tedy skutečná příčina smrti?

Zásadní problém je skvrna na žaludku. Obě měly černé skvrny a popálenou sliznici žaludku. To jsou stopy, které vznikají po požití nějaké látky.

Fotografie pořízená na dovolené v Egyptě. Petr K. má na sobě žluté tričko, které později bude zkoumat policie.

Takže byly podle vás otráveny?

Podle těchto důkazů to vypadá, že ano. Je ale otázka, co se vůbec stalo. Buď je otrávil Kramný, nebo to udělala jeho žena, anebo třetí varianta, že to byl někdo jiný, například nějaká nešťastná náhoda. S ohledem na to, že se nikomu nic jiného nestalo, je ta poslední možnost ale trochu zvláštní.

V posledních dnech se hodně píše a mluví o případné obnově procesu. Dočká se jí Petr Kramný?

K věci se vyjádřilo už patnáct znalců. To se v žádné kauze nestalo. Jsou v případu obrovská pochybení, nad kterými se podivují i kapacity ve svých oborech. Navíc nemám obavu, že by někdo ještě řekl, že za to může proud a že na krku Moniky byla proudová stopa. Nikdo nedokáže určit přesnou příčinu smrti. Obnova procesu bude určitě.

Kramný? Ještě horší případ než Kajínek!

Za obnovu procesu se dlouhá léta bil i další známý český vězeň a odsouzený vrah Jiří Kajínek. Zdá se vám případ Petra Kramného ještě záhadnější než ten Kajínkův?

To je neporovnatelné. Na Borech tehdy určitě někdo střílel, to je jisté. Otázka je, jestli to byl Kajínek. Kdežto tady je otázka, co se tady vůbec stalo a jestli v tom měl prsty Kramný. Na co ty holky vůbec zemřely. Jedno je jisté, elektrický proud to nebyl.

Zleva John Bok, Lukáš Nečesaný, Luděk Nečesaný a Václav Peričevič.

Za dobu, kdy se v případu angažujete, jste Petra Kramného měl čest osobně poznat. Jak na vás působí?

Petr je obyčejný člověk, údržbář, chodil šest dní v týdnu do práce. Nemá žádné peníze. Měl advokáta ex offo. Netušili, že se v tom budeme takhle šťourat. Petr teď cítí obrovskou naději na obnovu procesu.

O případu mluvíte jako o unikátním. Dokonce více unikátním, než je ten, který proslavil Jiřího Kajínka. Dočká se Petr Kramný také filmu?

Kniha už byla a určitě nebyla poslední. Ten příběh je na film. Je tam jedna chyba za druhou. Je to případ, který jednou vejde do dějin. Vždyť byla i tiskovka v parlamentu a připojili se k nám tři poslanci. To je nevídané. Oni stojí za tím, aby se znovu prošetřil případ muže, který je odsouzen za to, že zabil svou ženu a dítě. To je naprosto neskutečné.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:25 čtvrtek 26. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3