Rozevlátá víla z Islandu: Premiérka Katrín Jakobsdóttirová rozsvítila Pražský hrad

Na Pražském hradě probíhá dvoudenní summit pod vedením Petra Fialy jako premiéra předsedající země Evropské unie. Historicky půjde o nejpočetnější návštěvu politických špiček z celé Evropy, celkem přijede 43 delegací. Neformální summit se bude týkat energetické krize či situace na Ukrajině, ale určitě nebude nouze ani o spoustu střípků nejen z příjezdu zástupců států.

Jako první přijela na Pražský hrad islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová (46), která předsedá islandské vládě od roku 2017. To, že se jedná o neformální setkání, bylo patrné nejen z jejího ležérního, přesto vkusného oblečení, ale i z toho, s jakou náladou státníci vcházeli na nádvoří Hradu.

I premiér Petr Fiala hýřil dobrým rozpoložením, zejména když vítal dámské představitelky země, jichž nebylo málo, měli všichni úsměvy od ucha k uchu.

I když je Hrad pro návštěvníky uzavřen, mnoho zvědavců se i tak přišlo podívat na příjezdy hlav států. Okupovali bezpečnostní hrazení a nevadil jim ani nepříjemný vítr, který rozcuchal účes nejedné premiérce.

Ta islandská zrovna zářila jako sluníčko už cestou od auta, jež ji na Hrad přivezlo, nejen pro svoje zlaté šaty, které si na setkání oblékla.

Katrin Jakobsdottir
Katrin Jakobsdottir
Katrin Jakobsdottir
Katrin Jakobsdottir

S nápadem na neformální summit přišel francouzský prezident Emmanuel Macron, ke státníkům se připojí pomocí videokonference i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:50 pátek 3. února 2023. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 8
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3