Smutný pohled na feťačku Katku: Obědvá na chodníku, okolní svět nevnímá

Nejznámější drogově závislá Češka Katka Bradáčová (44), která se proslavila účinkováním ve slavném dokumentu filmařky Heleny Třeštíkové, se smířila s životem na ulici. Reportéři Expresu Katku potkali na pražské Palmovce během oběda s jedním z jejích kumpánů. Seděla na chodníku, kolem ní byla halda tašek. Lžičkou jedla cosi z krabičky a vůbec ji netrápilo, že kolem ní chodí lidé, okolní svět příliš nevnímala.

Katka se několikrát snažila s drogami nadobro seknout, ale snaha byla marná. Mnozí lidé se diví, že kdysi tak krásná dívka se vůbec dožila čtyřicítky. 

Katku nejčastěji potkáte v blízkosti zastávky metra Anděl, kde se krčí na lavičkách ve společnosti dalších narkomanů. V nepříliš vlídném parku je dokonce místo, jemuž pražští narkomani přezdívají „feťácký kout“, kam si chodí píchat fet.

„Do toho parku si stejně jako všichni ostatní feťáci ze Smíchova chodí střílet. Chodí tam denně,“ řekla nám Katčina známá, která nechtěla být jmenována.

Nyní jsme feťačku Katku zachytili na pražské Palmovce, kde se to hemží pochybnými přízraky, co denně obtěžují běžné občany.

Narkomanka, jejíž osud dlouhé roky mapovala přední česká dokumentaristka Helena Třeštíková, zrovna obědvala uprostřed chodníku. 

Katka právě obědvá uprostřed chodníku na pražské Palmovce. Kolem chodí lidé ona je nevnímá.

Jedla cosi z průhledné krabičky, kolem ní leželo několik nákupních tašek. Společnost narkomance dělal jeden z jejích kumpánů. 

Zatímco muž v černé bundě neustále prohledával tašky a sledoval kolemjdoucí, kteří se dvojici raději vyhýbali velkým obloukem, Katka jako by byla duchem úplně někde jinde. 

Katka děsí kolemjdoucí na pražské Palmovce.

Sledovala pouze jídlo, chvílemi měla zcela nepřítomný výraz a vypadalo to, že si vůbec není vědoma toho, že kolem ní chodí lidé, kteří se jí štítí a hází na ni ne zrovna přátelské pohledy.

Katka děsí kolemjdoucí na pražské Palmovce.

Ještě nedávno věřila, že získá dceru zpět do péče

Není tomu přitom dlouho, co Katka pevně věřila, že se její život zase obrátí k lepšímu.

S nadšením mluvila o tom, jak si pronajme s přítelem pokoj na ubytovně. Podle ní dokonce existovala šance, že by Katka dostala do péče svou dnes dvanáctiletou dceru Terezku, o niž se stará Katčina maminka.

„Je to tak, ale musíme přestat s užíváním drog,“ řekla před časem pro web Extra.cz Katka, která svou dceru tehdy vídala zhruba jednou za půl roku.

„Vždy jdeme na hřiště. Teď by to ale mohlo vyjít. Musíme ale na detox,“ dodala narkomanka.

Katka nejspíše tehdy ani sama nevěřila tomu, že něco takového dokáže. Porazit své démony se opět ukázalo jako neřešitelný problém a Katce nepomohla ani myšlenka, že by u sebe konečně mohla mít svou milovanou dceru.

Katka děsí kolemjdoucí na pražské Palmovce.

Co se týče pražské Palmovky, která je už dlouhé roky považována za čtvrť plnou narkomanů a bezdomovců, reportéři Expresu se jí budou nadále věnovat. 

V následujících dnech vám přineseme sérii reportáží, ve kterých jsme se detailně zaměřili na místa, jimž se Pražané raději vyhýbají.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:52 úterý 22. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 90
  • 58
  • 28
  • 19
  • 15
  • 12