Otec „regulátorky“ Katky: Má dcera je za blbou blondýnu, o regulaci moře jí řekli Němci!

Česká influencerka Kateřina Bartková čelí posměchu na sociálních sítích, důvodem je nahrávka, na níž mluví o „regulaci hladiny moře“ na pláži na severu Německa. Dívky se teď zastal její otec Miroslav Bartko, který se živí jako učitel na hudební škole a hraje i v kapele. Expresu pan Bartko poskytl rozhovor, v němž mimo jiné popisuje, jak to celé vzniklo.

Pane Bartko, jak vnímáte velkou vlnu kritiky, která se teď valí na vaši dceru Kateřinu?

Pro mě je nepochopitelné, jak si kdokoli dovolí sebevědomě kritizovat a urážet kohokoli cizího a navíc se vyjadřovat k tématu, o kterém neví nic. Podle mě to ukazuje na naše nízké vzdělání a nízkou toleranci.

Chápu to tak, že stojíte za dcerou, která tvrdí, že na pláži na severu Německa někdo vědomě reguluje hladinu moře?

Podívejte se, lidé po tom videu zesměšňují mou dceru v tom smyslu, že nerozezná příliv a odliv moře. V některých přístavech se ale skutečně reguluje hladina vody kvůli lodím. 

V přístavech možná ano, ale vaše dcera, pokud to správně chápu, byla na běžné pláži. Sám jsem se pokoušel o „regulaci mořské vody“ něco zjistit na internetu a pohořel jsem. Jak podle vás tento proces funguje?

Tento pojem znám z Holandska, které je nedaleko od místa, kde žije má dcera. Taky jsem ten pojem nenašel v souvislosti s Německem, neumím německy... Dcera tam bydlí sotva měsíc, takže nemá všechny informace, čerpala z informací od kolegů či sousedů. Pak už to nestudovala a v tom videu to použila jako jasnou věc. Já to tak vnímal a přijal. Nevím do detailů, jak dlouho trvá příliv a odliv, ale snad každému je jasné, že to není dvacet nebo třicet minut. Časy přílivů a odlivů jsem si našel na internetu. Trvá to zhruba šest až osm hodin. To, co popisuje Kačka, musí být nějaká technologická činnost lidí, jako jsou třeba zdymadla. To je nedaleko.

Nemohla to například jen vaše dcera špatně pochopit od místních obyvatel?

Neříkám, že regulace mořské hladiny existuje přímo v Německu. Říkám jen to, že to existuje v Holandsku, které je nedaleko, a vycházím z toho, že to může existovat i v Německu. Bremerhaven je velký přístav. Holandsko je tou regulací známé. Holanďané vyvíjeli dlouhé roky systém zátarasů, zdymadel a podobných věcí. Do země vykopali takové řečiště či kanály a těmi se voda pouští do země. Tím oni regulují hladinu. Je to řízené počítači a satelity. Před deseti lety jsem tam byl a viděl jsem to. Strašně mě to zaujalo, je to technologicky naprosto zmáknuté.

Kateřina Bartková

Dcera je zdrcená, lidé jí píší hnusné zprávy

Bavil jste s Kateřinou o reakcích na její nahrávku? Jak nese výsměch na sociálních sítích?

S dcerou jsem mluvil včera večer. Chtěl jsem ji požádat o to, aby tam zkusila někoho z Němců oslovit a aby získala bližší informace o tom, jak to tedy funguje. Ona na to ale neměla vůbec náladu. Je z toho špatná, je zdrcená! Dostala hromadu reakcí.

Pozitivní na tom ale je, že od té doby ji začalo na Instagramu sledovat mnoho dalších lidí, což ji jistě jako blogerku těší.

Ano, followerů má více, to je sice pravda, ale ten impuls k tomu byl negativní. Ona je teď za blbou blondýnu. Většina nových sledujících jsou muži a ti ji předtím příliš nesledovali. Píší jí hnusné zprávy.

Jaké například?

Blbko, blondýnko a mnohem horší věci. Například někteří jí píší, že se diví, že má vůbec maturitu, a radí jí, ať se raději nerozmnožuje. Jeden muž Kačce zase napsal, že na to už je pozdě, protože už ji někdo nap*cal. Hrozné... Ona je navíc těhotná a má to docela špatné. Nemá to jednoduché a teď řeší milion jiných věcí.

Dá se její těhotenství označit jako rizikové?

Nevím, jestli přímo rizikové, ale je to celé ztížené tím, že předchozí období trávila v Rakousku, pak byla v Česku jen tři týdny a navštívila tu jednoho lékaře a teď už je zase v Německu. Do toho jazyková bariéra... Kačka je drobná a malá holka, to má možná také nějaký vliv. Těhotenství jí ubírá na energii a síle, vyšťavuje ji to. Musí se hodně šetřit.

Kateřina Bartková

Jak se vaše dcera do Německa vlastně dostala?

Její přítel je Američan, profesionální hokejista (Brandon Maxwell, pozn. red.). Teď podepsal smlouvu v Německu, tak se tam odstěhovala s ním. Předtím chytal v Rakousku, tak žili tam.

Jak se Kateřina s americkým hokejistou seznámila?

Přes Instagram, myslím, že přes nějakého společného kamaráda. Brandon dříve chytal v Česku za Pardubice. Takže tak nějak.

Víte, jestli někteří lidé kvůli nahrávce píší i jejímu příteli?

Ano, někteří už začali psát i Brandonovi. 

Jak reagoval?

Brandon byl hodně zaskočený, není na to zvyklý. Pro mě je to naprosto nepředstavitelná drzost od těch lidí.

Kateřina Bartková s hokejistou Brandonem Maxwellem

Dcera se zajímala o politiku, pak přešla na Instagram

Jaké máte s dcerou vztahy?

Máme vynikající vztahy, jsme jako kamarádi. Teď jak je pryč, vídáme se tedy méně. Je strašně ambiciózní, pracovitá, upřímná a přísná na sebe i na lidi. Chce dělat vše perfektně. 

Na sociálních sítích jsem našel, že Kateřina vystudovala Metropolitní univerzitu Praha. Je to pravda? O jaký šlo obor?

Ano, je to pravda. Šlo o obor Mezinárodní vztahy a evropská studia se zaměřením na terorismus a islamismus. Má z toho magisterský titul. Byla politicky založená, zajímala ji ta témata. Zkoušela to po škole, nenašla ale uplatnění, byla pozvaná do OSN v Praze, ale ty podmínky nebyly zajímavé. Pak z toho utekla naprosto, začala se věnovat těm beauty blogům, radí ženám, jak se líčit a co nosit. Nejprve to rozjela na YouTube, pak přešla i na Instagram. Cílí na starší lidi, snaží se to pojmout seriózněji. Nedělá to bulvárním stylem, žádné legrácky.

Na sociálních sítích se mezitím objevilo další video, v němž Kateřina Bartková radí, jak odsolit arašídy. Podívejte se na něj zde.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:00 sobota 24. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 407
  • 125
  • 56
  • 53
  • 52
  • 41