Katastrofa v Číně: Sesuv půdy pohřbil 33 budov, 91 lidí stále nezvěstných

Katastrofa obrovských rozměrů postihla průmyslovou oblast v čínském městě Shenzhen na jihu země. Masivní sesuv půdy pohřbil 33 budov a způsobil explozi potrubí se zemním plynem. Minimálně 91 lidí je stále nezvěstných, naděje na jejich přežití jsou mizivé.

Fotogalerie

V noci z neděle na pondělí postihla strašlivá přírodní katastrofa jihočínské město Shenzhen. Sesuv půdy zde doslova pohřbil 33 budov v místní průmyslové zóně, způsobil výbuch zemního plynu a s největší pravděpodobností připravil o život téměř sto lidí.

Pod nánosem bahna se ocitlo 33 budov.

Od sesuvu půdy v jihočínském městě Shenzhen ležícím v provincii Guangdong uplynulo více než 24 hodin a 91 osob je stále nezvěstných. Na jejich záchraně se podílí přes tři tisíce záchranářů, ale naděje na přežití jsou čím dál tím menší.

Záchranáři intenzivně pátrají po pohřešovaných 59 mužích a 32 ženách. Naděje, že přežili jsou čím dál menší.

Na průmyslovou oblast ve městě Shenzhen se začala masa hlíny a suti valit zhruba v 11:40 hodin místního času. Navzdory tomu, že lidé byli dopředu varování a většina se jich stihla včas evakuovat, v troskách 33 budov, které zmizely pod nánosy bahna jich zůstalo téměř sto.

Místním nezbývá než se modlit za pohřešované.

Na vyprošťovacích pracích se kromě hasičů, vojáků a dobrovolníků podílí též speciálně vycvičení psi a moderní technika na vyhledávání živých lidí v troskách. Nasazeno je též sto padesát vozidel těžké techniky.

150 strojů těžké techniky ve dne v noci prohledává sutiny a hledá přeživší.

Sesuv způsobily silné deště, které dopadaly i na více než stometrovou horu hlíny, sutin a odpadků, která za městem vznikla během předcházejících dvou let, kdy fungovala jako ilegální, ale tolerovaná skládka stavebního odpadu z města.

Na záchranných pracích se podílí přes 3000 lidí.

Podle místostarosty města Liu Qingshenga došlo k zanesení zhruba 100 tisíc čtverečních metrů města. V některých místech má vrstva bahna až 6 metrů.

Neúprosný sesuv půdy ničil vše, co měl v cestě.

Qingsheng zároveň uvádí, že zavalené budovy čítají čtrnáct továren, dvě kancelářské budovy, jednu jídelnu, tři ubytovny a třináct nízkopodlažních neobytných budov.

Zavaleno je přes 100 tisíc čtverečních metrů průmyslové oblasti.

Město Shenzhen patří k významným průmyslovým centrům v oblasti. Vyrábí se zde elektronika i součástky pro automobilový průmysl, které se následně vyváží do celého světa.

Letecké snímky ukazují k jak závažné přírodní katastrofě došlo.

Masa půdy, která se valila na město cestou narazila i do potrubí, ve kterém byl do města veden zemní plyn. To se pod tíhou zeminy rozlomilo a následně došlo i k výbuchu. Nastalý požár se naštěstí již podařilo hasičům zkrotit.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:08 úterý 19. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 10
  • 8
  • 8
  • 7
  • 7