Europoslanci o bití lidí v Katalánsku: Kdyby se to stalo v Maďarsku, už se to řeší!

Situace v Barceloně, která se vyhrotila kolem katalánského referenda o nezávislosti, vyvolala řadu otázek směřujících i na české politiky. Je jednání španělské policie v pořádku? Je demokratické bránit referendu? A kde se vlastně stala chyba? Na tyto otázky pro redakci Expres odpověděli europoslanci Tomáš Zdechovský a Jan Zahradil.

Postup španělské policie, která brutálně zakročila proti katalánským voličům, shledává chybným europoslanec za ODS Jan Zahradil. „Španělská vláda situaci absolutně nezvládla. V Evropě 21. století prostě nemůžete nechat policii zbít lidi, kteří se rozhodnou jít volit, a to ani kdyby hlasování nemělo oporu v zákoně,“ uvedl. 

Oproti tomu zástupce KDU-ČSL v Europarlamentu Tomáš Zdechovský je opačného názoru a haní spíše katalánskou vládu. „Chtěl bych jednoznačně odsoudit postup katalánské vlády, která se rozhodla přes soudní zákaz uspořádat referendum a tím de facto eskalovat celou situaci. Nedodržením zákazu u mě ztratila katalánská vláda jakoukoliv legitimitu, protože namísto vyjednávání se španělskou vládou zvolila opět nátlak, který bude mít za následek odmítnutí jakékoliv samostatnosti Katalánska,“ sdělil. 

Zahradil se dále pozastavil nad tím, že se představitelé EU k události dosud příliš nevyjádřili. „Rozprava na toto téma proběhne a třeba se v ní dozvíme, proč tentokrát Evropská komise tak zarputile mlčí. Kdyby se něco podobného stalo například v Polsku nebo v Maďarsku, předpokládám, že reakce Bruselu by byla úplně jiná.“

Velké kontroverze vzbudil také výrok Milana Chovance, který prohlásil, že si není jist, že zpráva o použití gumových projektilů, kterými španělští policisté stříleli do lidí, je skutečně pravdivá, přestože ji potvrdila jak řada svědků, tak videozáznamy z místa. 

I na to mají pánové Zahradil a Zdechovský rozdílný názor. 

„V Barceloně jsem osobně nebyl a předpokládám, že tam nebyl ani pan Chovanec. Na místě jsem ale v roli pozorovatele měl několik belgických kolegů europoslanců, a ti použití gumových projektilů potvrdili,“ uvedl Jan Zahradil a s grácií se tak vyhnul jakýmkoli kritickým výrokům na adresu Chovance. 

Oproti tomu Tomáš Zdechovský je ve svých úvahách bližší Milanu Chovanci. Zásah policie je potřeba bezpodmínečně prověřit. Podle mě ho nelze posuzovat jen na základě fotografií a videí, ale je nutné vidět celou situaci v kontextu například výzev policie na opuštění budov nebo útoků na policisty kameny. Pokud se prokáže porušení zákona policisty, tak z toho musí španělská prokuratura vyvodit náležité závěry. Dopředu ale nebudu nikoho soudit,“ řekl. 

A zda má hlas lidu šanci něco ovlivnit? Jan Zahradil to vidí jednoznačně: „Hlas lidu má vliv určitě. Minimálně stoupenci katalánské nezávislosti se smartphony v rukou během víkendu jednoznačně vyhráli boj o veřejné mínění,“ uzavřel. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 pátek 2. února 2018. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 8
  • 7
  • 4
  • 4
  • 4