Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Máme 52 cílů, Írán války nevyhrává, prohlásil Trump. Mezitím dopadla raketa kaťuša

    • Nejméně dvě rakety typu kaťuša byly vypáleny poblíž amerického velvyslanectví v Bagdádu.
    • Další tři rakety byly vypáleny na základnu Balad Air Base, kde jsou americké jednotky.
    • Potenciální hrozbu vyslovil velitel íránských revolučních gard Gholámalí abú Hamza. „Na dosah máme nějakých 35 amerických cílů i Tel Aviv,“ řekl.
    • Íránské špičky slibují tvrdou odvetu útokem na letadlové lodě v zálivu a hlavní město Izraele.
    • Teroristický Hizballáh varoval irácké vojáky na amerických základnách.
    Situace na Blízkém a Středním východě se vyostřuje. Poté, co americký bezpilotní letoun zabil vlivného íránského generála Kásima Sulejmáního, do okolí velvyslanectví Spojených států v Bagdádu v sobotu dopadla raketa kaťuša. Další dvě zasáhly iráckou leteckou základnu Balad, kde jsou umístěny americké jednotky. Ani v jednom případě nejsou hlášeny oběti. Později zasáhla jihozápadní bagdádskou čtvrť Džadríja minometná střela, která zranila pět lidí. Teherán uvedl, že atentát na Sulejmáního se rovná vyhlášení války, a varoval, že za generálovu smrt bude Američany trestat kdykoliv, kdy mu budou na dosah. Vytipovali prý 35 cílů, na které mohou kdykoliv zaútočit. Trump kontroval sebevědomým prohlášením, že Írán války nevyhrává a že Američané mají na mušce 52 cílů protivníka.

    „Několik raket bylo vypáleno na centrální náměstí, oblast Džadríji v Bagdádu a leteckou základnu Balad v provincii Saláhaddín, na níž jsou umístěny americké a irácké jednotky. Nezpůsobily ztráty na životech. Další podrobnosti ještě zveřejníme,“ uvádí se v prohlášení irácké armády.

    Incident se odehrál v době mimořádného napětí mezi Íránem a USA, jejichž bezpilotní letoun v pátek zabil v Iráku předního íránského generála Kásima Sulejmáního. Teherán v reakci slíbil odvetu. Představitel revolučních gard dnes uvedl, že Írán bude Američany trestat kdykoliv, kdy mu budou na dosah.

    Kásim Sulejmání

    V reakci na americký raketový útok, při němž v pátek v Iráku Sulejmání přišel o život, to prohlásil vysoce postavený velitel íránských revolučních gard Gholámalí abú Hamza.

    Velitel připomněl, že pro Západ je nesmírně důležitým místem Hormuzský průliv, kterým proplouvají i americké válečné lodě, a že Írán si už před dlouho dobou vytipoval klíčové americké cíle v tomto regionu. „Na dosah máme nějakých 35 amerických cílů i Tel Aviv,“ řekl.

    Americký prezident Donald Trump v sobotu na Twitteru napsal, že v takovém případě mají Spojené státy seznam 52 íránských cílů, na které „velmi rychle a velmi tvrdě“ zaútočí.

    Mezitím tělo velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního dnes dorazilo do Íránu. Pohřben bude v úterý v rodném městě Kermán. Podle záběrů místních médií přivítaly generála tisíce lidí v černém.

    Íránci vyjadřují smutek nad zabitím v Íránu velmi populárního velitele elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního, který zemřel po americkém raketovém útoku v Bagdádu.

    Proíránská skupina Katáib Hizballáh dnes v televizi Al-Majádín varovala příslušníky iráckých ozbrojených sil, aby se drželi stranou amerických základen v Iráku.

    „Počínaje nedělí se bezpečnostní složky musí vzdálit minimálně na tisíc metrů od amerických základen,“ uvedli představitelé milice.

    Podle Washingtonu tato skupina minulý pátek raketami zaútočila na iráckou základnu, na níž slouží i Američané. Jeden z nich tam byl zabit. O dva dny později proto americká armáda zaútočila na pozice této skupiny v Iráku a 25 milicionářů zabila. 

    Pálily se i izraelské vlajky.

    Generálaovo tělo bylo po sobotním smutečním procesí v Iráku přepraveno do Íránu dnes brzy ráno, pohřben má být v úterý v rodném městě Kermán.

    Zabití generála Sulejmáního zaktivovalo islamistické radikály v neklidném regionu střední Afriky. Somálská islamistická skupina Šabáb zaútočila na vojenskou základnu v Keni, kterou využívají místní i američtí vojáci. 

    Podle keňské armády se útok podařilo odrazit a zahynuli při něm nejméně čtyři útočníci. Islamisté zaútočili v oblasti Lamu na letiště, které se nachází hned vedle vojenského tábora, kde pobývají vojáci z mnoha zemí, včetně Keni a Spojených států. Bojovníci se zřejmě pokoušeli z letiště dostat na základnu.

    Místní obyvatelé uvádějí, že na místě vybuchla bomba v automobilu a nad základnou se zvedl oblak černého dýmu. Zprávy o mrtvých amerických nebo keňských vojácích nejsou.

    Tělo generála Sulejmáního bylo identifikováno jen podle prstenu.

    Sulejmání velel oddílům Kuds, což je složka íránských revolučních gard odpovědná za operace mimo Írán. Některé zdroje Sulejmáního označovaly za jednoho z nejmocnějších mužů v Íránu.

    Spolu s ním zemřel v pátek zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis a další lidé. Podle USA připravoval Sulejmání útoky na americké diplomaty a vojáky na iráckém území.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:25 neděle 3. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      88
    • Sladký
      75
    • Super
      56
    • Tvl
      51
    • Cože
      32
    • Haha
      29