„Smrt Americe, smrt Izraeli!“ Takto Iráčané truchlí kvůli smrti generála Sulejmáního

Tisíce často rozzlobených Iráčanů, kteří se bojí o budoucnost své země, dnes přišly na smuteční pochod za íránského generála Kásima Sulejmáního. Ten v pátek spolu se členem vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdím Muhandisem a dalšími lidmi zemřel při americkém raketovém útoku nedaleko Bagdádu. Teherán uvedl, že atentát na Sulejmáního se rovná vyhlášení války, a varoval, že za generálovu smrt bude Američany trestat kdykoliv, kdy mu budou na dosah. NATO po smrti klíčového íránského činitele pozastavilo svoji výcvikovou misi v Iráku, které se účastní i asi 40 českých vojáků.

Tělo Kásima Sulejmáního bude dnes převezeno do íránské provincie Chúzistán, jež sousedí s Irákem. Pohřeb tohoto velitele oddílů Kuds, složky íránských revolučních gard odpovědné za operace mimo Írán, se bude konat v úterý v jeho rodném Kermánu.

„Američané si neuvědomili, jak velkou chybu udělali, následky tohoto zločinného jednání uvidí nejen dnes, ale i v příštích letech,“ řekl íránský prezident Hasan Rúhání, když přišel vyjádřit soustrast rodině Sulejmáního.

Konzervativní generál byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů. Byl na americkém seznamu teroristů.

Íránský velvyslanec při OSN Madžíd Tacht Ravančí v rozhovoru s americkou televizí CNN řekl, že USA „zavražděním“ Sulejmáního otevřely novou kapitolu po „ekonomické válce“ vedené prostřednictvím hospodářských sankcí. 

Teherán si podle něho vyhrazuje právo na sebeobranu na základě mezinárodního práva. Jeden z velitelů revolučních gard upozornil, že Írán si už před dlouhou dobou vytipoval klíčové americké cíle na Blízkém východě.

„Na dosah máme nějakých 35 amerických cílů i Tel Aviv,“ řekl velitel Gholámalí abú Hamza.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Robert O’Brien uvedl, že jakákoliv odveta Teheránu za zabití Sulejmáního by byla „velmi špatným rozhodnutím“.Trump je podle něho ochoten spory s íránskou vládou řešit diplomatickou cestou.

Obyvatele Iráku, jehož území bylo dějištěm zabití Sulejmáního, smrt íránského generála rozděluje. Mnoho lidí atentát na něj odsuzuje, protože si Sulejmáního cení za jeho roli při porážce teroristické organizace Islámský stát (IS).

Jiní s útokem souhlasí, protože Sulejmání a Muhandis podle nich podporovali použití síly proti neozbrojeným účastníkům loňských protivládních demonstrací. Mnoho Iráčanů kritizuje Spojené státy za to, že Sulejmáního zabily v jejich zemi, obávají se další války a dělají si starosti o budoucnost.

Koalice proti IS vedená Američany po pátečním útoku omezila své operace a posílila bezpečnostní opatření na základnách v Iráku. Svoji výcvikovou misi v této zemi pozastavuje Severoatlantická aliance.

Čeští vojáci, kteří v ní působí, jsou v pořádku a zůstávají na svých základnách, uvedlo Ministerstvo obrany ČR. Také česká policie, jejíchž pět členů pomáhá v Bagdádu s výcvikem iráckých kolegů, uvedla, že všichni jsou v pořádku. „V případě ohrožení budou okamžitě evakuováni,“ napsala policie na Twitteru.

Nejasnosti panují kolem údajného nočního náletu u vojenské základny Tádží severně od Bagdádu. Lidové mobilizační síly původně uvedly, že jeho terčem se stal zdravotnický konvoj, později ale vydaly prohlášení, v němž toto tvrzení popřely.

Také irácká armáda informace o leteckém úderu v této oblasti dementovala a mluvčí mezinárodní koalice vedené USA uvedl, že ani ona v posledních dnech žádné nálety poblíž základny Tádží nepodnikla.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:04 neděle 3. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 39
  • 37
  • 36
  • 34
  • 32