Ostuda! Trump chce ničit íránské památky, okoukal to od Islámského státu?

Zničené památky v syrské Palmýře bolely celý svět. | foto: Google Pics

Vybral 52 íránských míst, na která americká armáda zaútočí, pokud přijde pokus o odvetu za smrt generála Sulejmáního. A dalšími slovy pak Donald Trump v podstatě potvrdil, že se jedná o kulturní památky. „Oni mohou zabíjet naše občany. Oni mohou mučit a mrzačit naše občany. Oni mohou používat nástražná zařízení a vyhazovat naše občany do vzduchu. A my nesmíme sáhnout na jejich kulturní památky? Takhle to nefunguje,“ prohlásil americký prezident. Jenže teď za svoje slova schytává kritiku, podle mnohých není nic zbabělejšího než se nepříteli mstít na historických památkách. Trump by se tím zařadil do společnosti radikálů Islámského státu, kterým je tato praktika blízká. Kde všude a jak právě oni řádili v dobývaných městech při svém tažení Blízkým východem?
1/4

Mosul

Možná nejvíce barbarské počínání stoupenců Islámského státu odnesl irácký Mosul. Jakmile jej obsadili, vyhodili do povětří několik kostelů, šíitských mešit či sunnitskou svatyni. Padla například mešita an-Núrí nebo mešita proroka Jiřího.

Zničená mešita an-Núrí

Posléze zase vzali útokem místní knihovnu, kterou kompletně vypálili, ale i muzeum. Svět tehdy obletělo video, jak radikálové zuřivě shazují na zem starodávné sochy a ničí je kladivem. Slova jednoho z ničitelů ve videu objasňují, co radikály k takovému chování vede.

Islamisté v Mosulu likvidují sochy pocházející z Asyrské říše.

„Tyto trosky za mnou jsou modly a sochy, k nimž se v minulosti lidé modlili, místo aby se modlili k Alláhovi. Když prorok Mohamed přijel do Mekky, ničil bůžky holýma rukama. Náš Prorok nám nařizuje svrhávat modly a ničit je. Jeho společníci to dělali, když dobyli nějakou zem. Jestliže bůh nařizuje zničit to, je to pro nás snadné a uděláme to, i když to má hodnotu milionů dolarů,“ říká.

1/4
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 5. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 42
  • 41
  • 39
  • 38
  • 33
  • 30