Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pláč, amputace a hledání raněných po lese! Svědkové popsali havárii vlaku u Perninku

    Srážka dvou vlaků na trati mezi Perninkem a Novými Hamry si vyžádala dva lidské životy. Minimálně sedm lidí je vážně zraněných, desítky dalších osob musely být ošetřeny na místě. Kromě záchranářů či hasičů na místě zasahovali také lidé z nedaleké obce. Ti teď popsali, jakou hrůzu viděli.

    K tragédii došlo v úterý odpoledne na Karlovarsku. Na trati mezi Perninkem a Novými Hamry se čelně střetly dva vlaky. Z nahrávek vysílaček mezi strojvedoucím a dispečerem vyplynulo, že vlak jedoucí do Karlových Varů měl počkat ve stanici Pernink. 

    Pravděpodobnou příčinou nehody je selhání lidského faktoru, vyšetřování bude probíhat několik měsíců.

    „Po poslechnutí nahrávek mezi dispečerem a strojvedoucím, který jel do Karlových Varů, víme, že strojvedoucí měl počkat na křižování v Perninku. Což neudělal a odjel na trať,“ řekl serveru Novinky.cz mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

    Srážka vlaků si vyžádala dva lidské životy.

    Obrovská rána a pak houkání sirén

    Na místě tragédie kromě hasičů a záchranářů pomáhali také lidé z nedalekých obcí.

    „Řezal jsem dřevo, když jsem uslyšel obrovskou ránu a za chvíli houkání hasičů. Říkal jsem si, že se snad srazily vlaky. Hned jsem sedl do auta, kolem projela policie, já mířil k nádraží,“ popsal pro Deník.cz Jan Č. z Perninku.

    Snímek z místa tragédie

    Jan byl jedním z prvních, kteří se na místo tragédie dostali. To, co viděl, z hlavy jen tak nedostane. Spatřil těžce poraněné cestující, kteří byli zaklínění v troskách vlaku a museli je vyprošťovat hasiči.

    „Vybíhali tu stráň s hydraulickými vyprošťovacími nůžkami, což bylo hodně náročné,“ řekl Jan pro CNN Prima News.

    Podle deníku Právo na místě zasahovala i lékařka, která se tam původně vydala jen na výlet.

    Dozvěděli jsme se, že se tu stala nehoda dvou vlaků, tak jsme tam hned jeli. Nechtěli mě tam pustit, až když jsem jim řekla, že jsem lékařka. Bylo to hrozné, děti brečely,“ svěřila se mladá žena.

    Hasiči hledali zraněné po lese, pasažér přišel o nohu!

    Místo, kde došlo ke srážce dvou vlaků, museli hasiči poté dlouze prohledávat.

    „V takovýchto případech se stává, že zranění jsou v šoku, opustí místo nehody a odejdou pryč. Z hasičů a policistů jsme tak vyčlenili skupinu, která tyto lidi hledala po okolí,“ řekl tiskový mluvčí karlovarského Hasičského záchranného sboru Martin Kasal.

    Výše uvedený svědek tragédie, dřevorubec Jan, uvedl, že cestující se ale po lese naštěstí nerozutekli. On ještě s několika dalšími místními obvazoval rány obětem nehody. Jedním z ošetřovaných byl podle Deníku i muž, který přišel o končetinu!

    „Hned jsme začali pomáhat. Odnesli jsme několik těžce zraněných lidí, další lehce poraněné jsme odváděli na nádraží, které se stalo jakýmsi provizorním sběrným místem, kde se o ně postarali zdravotníci. Nic takového jsem nikdy neviděl,“ řekl Deníku pan Jan.

    Jedním ze zraněných byl i strojvedoucí jednoho z vlaků. Toho museli záchranáři transportovat do nemocnice. Blesk.cz uvádí, že policie v souvislosti s nehodou zadržela jednu osobu a tou má být jeden ze strojvedoucích.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:31 čtvrtek 5. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      236
    • Cože
      48
    • Trapas
      46
    • Haha
      44
    • Super
      43
    • Sladký
      43