Perly poslankyně Maříkové: Migranty přirovnala k invaznímu druhu a bojovala proti mikrovlnkám

Policie požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání poslankyně Karly Maříkové (SPD) k trestnímu stíhání za to, jak se v minulosti na sociálních sítích vyjádřila o migrantech. Nebylo to poprvé, co svými výroky vyvolala pořádný rozruch. Na paškál si vzala nejen migranty, ale například také mikrovlnné trouby, které jsou podle ní zdraví nebezpečné a jídlo z nich vždy chutná hůř. Řešily se rovněž výroky její matky Věry Maříkové, která před lety kritizovala reklamu, kde malá černoška drží v ruce „český“ trdelník.

V úterý bude mandátový výbor řešit, zda Karlu Maříkovou předá policii k trestnímu stíhání. Důvodem má být podněcování k nenávisti. Reakce lidí jsou rozporuplné, ale mnoho Čechů se nyní za političku postavilo a se stíháním nesouhlasí.

Maříková loni v lednu na Facebooku přirovnala migranty k invazním druhům rostlin a zvířat. Více než rok starý příspěvek teď může poslankyni pořádně zavařit.

„Je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU,“ stálo na facebookovém profilu dnes možná nejznámější poslankyně SPD.

Své kolegyně už se veřejně zastal také její stranický šéf Tomio Okamura, který samozřejmě s trestním stíháním nesouhlasí.

„Z toho, co zatím víme, jde o faktický pokus o kriminalizaci veřejně vyřčených protiimigračních postojů kolegyně Maříkové. V takovém případě stojíme pevně za naší kolegyní, neboť by to znamenalo zneužití policie proti hnutí SPD, které programově odmítá politiku EU podporující nelegální migraci a islamizaci,“ rozohnil se Okamura.

Je spravedlivé dodat, že Maříková má v diskuzích širokou podporu veřejnosti, a to konkrétně za tento výrok, za nějž ji chce policie stíhat.

Lidem vadí omezení svobody slova, chápou to tak, že dnes už nesmíte říct vlastní názor, aby třeba nepřišel likvidační profesní trest jako vyhazov z práce či vyřazení z funkcí. V Česku pak obecně nepanuje a nikdy ani nepanovala vstřícná nálada vůči migrační krizi, která jednou proběhla v roce 2015, avšak ani nyní si běženci srdce Středoevropanů nezískali.

Čeští diskutéři momentálně soucítí s řeckou armádou a načasování vydání Maříkové je tak spíše červeným hadrem.

UPRAVENO: Není to zdaleka poprvé, co se řeší výroky členky SPD Maříkové. V roce 2018 Maříková kritizovala provozovatele karlovarského stánku s trdelníkem, který na propagační fotografii použil malou černošku, jež v ruce držela právě trdelník. Nejednalo se ovšem o výrok Karly Maříkové, nýbrž její matky Věry.

Karla Maříková si svými výroky na Facebooku pořádně zavařila.

„Když vezmu, že trdelník patří Čechům, obrázek černošky se zmrzlinou je i pro mě dosti nevhodný. Jak vysvětlit firmě, že tento obrázek se k našemu trdlu opravdu nehodí?“ napsala tehdy Věra Maříková na sociálních sítích.

Příspěvek následně kvůli kritice smazala, navíc trdelník není český pokrm, pochází z Maďarska. Je to jen turistická past a lež, nikoliv historická součást naší kuchyně.

Migranti a rasové otázky nejsou zdaleka tím jediným, čím se na internetu poslankyně „proslavila“. Je známá také svou averzí k mikrovlnným troubám.

„Naštěstí ji vůbec nemám, jelikož jídlo z mikrovlnky nemá žádnou chuť,“ napsala na Facebook a sdílela článek o škodlivosti mikrovlnek.

A i když jsou dnes mikrovlnky označovány za bezpečné, stojí si Karla Maříková za svým a svůj boj vzdát nehodlá.

„Za bezpečný byl stejně označován i tabák, polychlorované bifenyly, azbest a glyfosát,“ tvrdí poslankyně.

OMLUVA: Na závěr tohoto článku připojujeme omluvu Karle Maříkové. V článku bylo původně uvedeno, že výrok o černošce a trdelníku byl na jejím facebookovém profilu. Ve skutečnosti to byl účet její matky Věry.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 4. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 131
  • 31
  • 25
  • 21
  • 21
  • 20