Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Poslední Rozloučení s Karlem Schwarzenbergem: Prezidenti, manželka Theresa, knížata a VIP hosté

    V pražské Katedrále svatého Víta proběhla pamětní mše na počest nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga (†85). Ráno byla do katedrály převezena jeho rakev. Obřadu zúčastnilo zhruba tisíc lidí, včetně představitelů české i evropské šlechty, politiků a diplomatů, a také mnoha VIP osobností. V průběhu ceremonie vystoupil s proslovy prezident Petr Pavel a Miroslav Kalousek. Po skončení mše budou Schwarzenbergovy pozůstatky převezeny na Orlík a uloženy do rodinné hrobky. Večer se v pražské Lucerně uskuteční vzpomínková akce na počest zesnulého politika. Podívejte se do naší galerie na fotky smutečních hostů.

    Smuteční mše skončila. Rakev zesnulého Karla Schwarzenberga odjíždí z nádvoří Pražského hradu. Za vozem jde rodina v čele s novým knížetem Janem a jeho manželkou. Nyní má namířeno k Schwarzenberskému paláci, následně k Černínskému paláci.

    Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

    Rakev s ostatky Karla Schwarzenberga má být převezena na zámek Orlík, kde budou uloženy do rodinné hrobky.

    Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

    Prezident Petr Pavel vyjádřil jménem republiky upřímnou soustrast pozůstalým. „Odejde-li dobrý člověk, zůstává po něm vždy prázdno,“ řekl prezident během svého projevu v katedrále.

    Petr Pavel na pohřbu Karla Schwarzenberga

    Posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem se účastní nespočet tváří z české politické scény. Dorazil například premiér Petr Fiala, ministr financí Zbyněk Stanjura či předseda Senátu Miloš Vystrčil.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga
    Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

    Nechyběli také političtí matadoři Miroslav Kalousek či Mirek Topolánek. Někdejší předseda vlády a neúspěšný prezidentský kandidát se objevil po delší době na veřejnosti.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga
    Pohřeb Karla Schwarzenberga

    Ze známých osobností na pohřbu nechybí například režisér Jan Hřebejk, který přišel s manželkou. Ta měla v očích slzy.

    Pohřeb Karla Schwarzenberga

    Přišla také herečka Jitka Čvančarová.

    Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

    Novinářka Světlana Witovská přišla s přítelem, diplomatem Petrem Kolářem. Bývalá hvězda ČT byla vybavena dekou a dobře udělala. Ostatní se totiž během mše klepali zimou.

    Světlana Witowská si na poslední rozloučení vzala deku.

    Přenos z pohřbu sledují lidé na obrazovce na Hradčanském náměstí.

    Poslední rozloučení s Karlem Schwarzenbergem

    Katolický obřad doprovázejí státní pocty. Zádušní mši slouží pražský arcibiskup Jan Graubner, kázání vede Tomáš Halík, krátkou smuteční řeč pronese prezident Petr Pavel. Po bohoslužbě budou Schwarzenbergovy ostatky převezeny z Pražského hradu na Orlík a v úzkém rodinném kruhu uloženy do hrobky.

    Organizace obřadu se řídila přáním zesnulého politika a aristokrata. V katedrále proto zazní československá hymna, lidová píseň Ach synku, synku, svatováclavský chorál, latinský hymnus Dies Irae (Den hněvu) či koleda Narodil se Kristus Pán. Rakev je zahalena do modro-bílé schwarzenberské vlajky, před oltářem jsou vystaveny řády Bílého lva a Zlatého rouna i znak rodu.

    Obětní dary ponesou dlouholetí nejbližší spolupracovníci Karla Schwarzenberga Marcela Dvořáková, Michael Pastorek a Filip Štědrý. Čtení přednesl synovec zesnulého Ferdinand. Přímluvy přečtou starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je vnučkou šlechtice Jiřího Douglase Sternberga, a blízký Schwarzenbergův spolupracovník Miroslav Kalousek. V závěru obřadu poděkuje syn Jan Schwarzenberg.

    V katedrále je rovněž exprezident Miloše Zeman. Blízko Pavlových sedí právě...
    V katedrále je rovněž exprezident Miloše Zeman. Blízko Pavlových sedí právě...
    Prezident Petr Pavel, jeho choť Eva a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

    Ke katedrále sv. Víta dorazil Jindřich I. Lucemburský, vládce Lucemburska.

    Ke katedrále sv. Víta dorazil Jindřich I. Lucemburský, vládce Lucemburska.

    Ke katedrále sv. Víta dorazil Jindřich I. Lucemburský, vládce Lucemburska.

    Na Pražském hradě dorazila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

    Na Pražském hradě už se nachází slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

    V katedrále sv. Víta už je přítomen exprezident Miloš Zeman, který nad Karlem Schwarzenbergem vyhrál prezidentské volby v roce 2013.

    V katedrále je rovněž exprezident Miloše Zeman.

    Ministr dopravy Martin Kupka.

    Z politiků dorazila mimo jiné místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), ministři Vlastimil Válek (TOP 09), Ivan Bartoš (Piráti), Martin Kupka (ODS), bývalý předseda STAN Petr Gazdík, senátor Pavel Fischer, pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Přišli také zástupci opozičního ANO Alena Schillerová a Karel Havlíček. Podle Havlíčka byl Schwarzenberg člověkem noblesním, slušným a s nadhledem. Mezi smutečními hosty se objevil i bývalý premiér Petr Pithart a zástupci českého šlechtického rodu Lobkowiczů.

    Bývalý ředitel České televize Petr Dvořák.

    Senátor Jiří Drahoš.

    Režisér Václav Marhoul.

    Pozvánku na poslední rozloučení dostala také Jaroslava Valová, dcera zahradníka, který pracoval pro rod Schwarzebergů v Čimelicích. Přijela rovněž herečka Eva Holubová, která Schwarzenberga v minulosti ve volbách podporovala, či kardiochirurg Jan Pirk. Namístě už je i herečka Jitka Čvačarová, režisér Břetislav Rychlík, herec Boleslav Polívka, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či zástupce sudetských Němců Bernd Posselt.

    Herec Bolek Polívka s manželkou Marcelou Černou.

    Herečka Aňa Geislerová.

    Poslední rozloučení s bývalým ministrem, poslancem, senátorem a hradním kancléřem Schwarzenbergem začne v poledne. Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, kázat bude kněz Tomáš Halík. Obřad bude se státními poctami. Zúčastní se ho prezident Petr Pavel či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přijet by měli také zástupci evropských šlechtických rodů, mimo jiné Alois z Lichtenštejna, monacký kníže Albert II., Ferdinand Zvonimir Habsburský či Jindřich I. Lucemburský. Bývalý prezident Václav Klaus se kvůli rekonvalescenci po prodělaném covidu-19 nezúčastní.

    Herec Tomáš Hanák s manželkou.

    Exministr Martin Bursík s režisérkou Olgou Sommerovou.

    Brněnský režisér a herec Břetislav Rychlík.

    V katedrále sv. Víta usedl do lavice ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

    Na Hrad dorazil i prezident Petr Pavel.

    Výběr hostů, kteří se pravděpodobně zúčastní dnešního pohřbu bývalého ministra zahraničí a hradního kancléře Karla Schwarzenberga v katedrále svatého Víta na Pražském hradě (řazeni abecedně).

    Albert II. (65). Syn knížete Rainiera III. a někdejší hollywoodské krásky Grace Kellyové vládne Monaku od roku 2005. V roce 2009 se dobytím jižního pólu stal první hlavou státu, která stanula na obou pólech, když se na ten severní podíval o tři roky dříve. Expedicemi chtěl veřejnost upozornit na problém globálního oteplování.

    Schwarzenbergův (†85) pohřeb: Rakev převezli ráno na Hrad, smuteční hosté míří do sv. Víta.

    Schwarzenbergův (†85) pohřeb: Rakev převezli ráno na Hrad, smuteční hosté míří...

    Kníže, jehož celé jméno zní Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi, sloužil po studiu politických věd v Monaku a v USA ve francouzském námořnictvu, s nímž se několik měsíců plavil kolem světa, a poté krátce pracoval v Paříži a v New Yorku v různých finančních institucích. Na vládě v Monaku se podílel již za života svého otce Rainiera III. Jeho matka, někdejší slavná americká herečka Grace Kellyová, tragicky zahynula při autonehodě v roce 1982.

    Schwarzenbergův (†85) pohřeb: Rakev převezli ráno na Hrad, smuteční hosté míří...

    Hovoří pěti jazyky a sportuje, zúčastnil se třeba Rallye Paříž-Dakar, pětkrát nastoupil při bobových soutěžích na zimních olympiádách a vlastní černý pás v judu. Dále hraje baseball, fotbal, golf, tenis, plachtí a lyžuje. A také je mimo jiné patronem monackých fotbalových týmů. V červenci 2011 se oženil s bývalou jihoafrickou plavkyní Charlene Wittstockovou. Po necelých třech letech se jim narodila dvojčata Jacques a Gabriella, která jsou v tomto pořadí následníky monackého trůnu. Albert II. má také dvě nemanželské děti.

    Schwarzenbergův (†85) pohřeb: Rakev převezli ráno na Hrad, smuteční hosté míří...

    Do České republiky Albert II. zavítal několikrát. Na vůbec první oficiální návštěvu monacké hlavy státu přijel Albert II. v dubnu 2015 a rok nato se sem vrátil na oslavy 700. výročí narození Karla IV. O jeho možné účasti na posledním rozloučení s Karlem Schwarzenbergem informoval Deník N.

    Ferdinand Zvonimir Habsburský (26). Pohřbu se zúčastní jako oficiální zástupce rodu Habsburků. Je vnukem evropského politika Otty Habsburského a pravnukem posledního rakouského císaře a českého krále Karla I. Rodák ze Salcburku se věnuje automobilovým závodům, jezdil ve Formuli 3 a poté přesedlal do nejvyšší soutěže cestovních vozů DTM.

    Své druhé jméno dostal po králi Zvonimirovi, který v 11. století sjednotil Chorvatsko, jež bylo později nejprve v personální unii s Uhrami a v letech 1527 až 1918 součástí habsburské monarchie. Syn Karla Habsbursko-Lotrinského a Francesky, jejímž otcem byl německý ocelářský magnát Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, byl pokřtěn v roce 1997 v Záhřebu. Jeho rodiče tak vyjádřili sympatie Chorvatsku, kde se v roce 1991 seznámili za občanské války a kde se zasazovali o zachování kulturního dědictví.

    Alois z Lichtenštejna (55).

    Schwarzenbergův (†85) pohřeb: Rakev převezli ráno na Hrad, smuteční hosté míří...

    Lichtenštejnský dědičný princ, nejstarší syn knížete Hanse Adama II. a jeho ženy Marie, rodačky z Prahy, která zemřela v roce 2021. V roce 2004 se Alois stal lichtenštejnským regentem. Počítá se s ním jako s budoucí hlavou státu. Rodák z Curychu navštěvoval Královskou vojenskou akademii Sandhurst ve Velké Británii. Před nástupem na Salcburskou univerzitu, kde v roce 1993 získal magisterský titul v oboru právo, sloužil šest měsíců u Coldstream Guards v Hongkongu a Londýně. Poté pracoval v účetnické firmě a v roce 1996 se vrátil do Vaduzu a začal se aktivně podílet na správě financí knížecích rodin.

    V lichtenštejnském ústavním referendu v roce 2003 si Hans Adam II. ponechal své rozsáhlé pravomoci (právo veta k zákonům a volbě soudců) a na Den Lichtenštejnů v roce 2004 formálně předal Aloisovi pravomoc přijímat každodenní vládní rozhodnutí. Formálně sice zůstává panovníkem Hans Adam II., syn ale výkon moci převzal „v plném rozsahu a na neomezenou dobu“. V květnu 2016 navštívil Prahu u příležitosti 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV.

    Účast Aloise na pohřbu Karla Schwarzenberga potvrdila serveru Lidovky.cz oficiální tisková kancelář rodu.

    Tomáš Czernin (61).

    Šlechtic Tomáš Czernin žijící na zámku Dymokury je potomek starého českého rodu, místopředseda strany TPO 09, konzervativec.

    Příslušník vinořské větve rodu Czerninů, od roku 2016 senátor za Jičínsko a od listopadu 2022 také místopředseda horní komory Parlamentu. Působí i jako místopředseda TOP 09, u jejíhož zrodu stál Karel Schwarzenberg, je zastupitelem Dymokur na Nymbursku. Věnuje se i charitě jako člen Suverénního řádu Maltézských rytířů nebo předseda nadačního fondu Lourdes, kde organizuje pouti pro nemocné a handicapované.

    Jindřich I. Lucemburský (68). V čele Lucemburska stojí velkovévoda od října 2000, kdy vystřídal ve funkci svého otce Jana. Je šestým panovníkem z Nasavsko-weilburské dynastie. Střídání se plánovalo od prosince 1999, kdy Jan oznámil svůj záměr poddaným ve vánočním projevu. Muselo však být o dva týdny odloženo kvůli vážné autonehodě, v níž se zranil mladší princ Vilém. Velkovévoda Jan odstoupil ve prospěch svého syna po 35 letech panování.

    Nejstarší syn velkovévodského páru už roku 1973, kdy dosáhl plnoletosti, získal titul dědičný velkovévoda a převzal reprezentativní roli. Studia strávil Jindřich Lucemburský na Královské vojenské akademii v britském Sandhurstu. Dále studoval ekonomii a politické vědy na univerzitě v Ženevě. Mluví plynně anglicky, německy a francouzsky. Mnoho let vedl lucemburské obchodní mise v mnoha zemích světa, seděl ve vedení mezinárodních organizací a dobročinných nadací. Jako vášnivý sportovec pracoval v Mezinárodním olympijském výboru.

    V prosinci 2008 Jindřich ohlásil, že nepodepíše chystaný zákon o eutanazii. Bylo by to poprvé, co by se lucemburský panovník vzepřel rozhodnutí parlamentu. Lucemburský parlament tedy následně omezil pravomoci velkovévody a ještě 18. prosince 2008 zákon o legalizaci eutanazie schválil. S manželkou Marií Teresou Mestreovou, která je dcerou kubánského bankéře, mají pět dětí - syny Viléma, Felixe, Ludvíka, Sebastiana a dceru Alexandru.

    Několikrát byl v Česku, v roce 2016, kdy se slavilo 700 let od narození Karla IV., převzal v Praze mezinárodní Cenu Karla IV. Jeho účast na na posledním rozloučení s Karlem Schwarzenbergem potvrdila Deníku N Alena Velíšková z lucemburské ambasády.

    František Kinský (75). Příslušník kostelecké větve rodu Kinských. V roce 2003 převzal správu rodového majetku, mimo jiné dokončil rekonstrukci zámku v Kostelci nad Orlicí. Od roku 2010 zasedá v zastupitelstvu Kostelce nad Orlicí, v roce 2014 se na osm let stal starostou města. Mezi roky 2012 a 2016 byl také zastupitelem Královéhradeckého kraje. Je známý i jako průvodce televizního pořadu o české šlechtě.

    Vyrůstal na Slovensku, kde jeho otec vedl továrnu, po jeho zatčení v roce 1949 se rodina přestěhovala k příbuzným do Kostelce a nakonec do Prahy. Vystudoval stavební průmyslovku, po maturitě nedokončil žurnalistiku. Po vojně pracoval v Čs. televizi, později jako projektant v podniku Kovoprojekta a v roce 1980 zamířil do prakticky monopolního reklamního podniku Merkur. U reklamy zůstal i po roce 1989, kdy zastával vysoké pozice u mezinárodních firem.

    Jaroslav Lobkowicz (81) - Hlava starobylého českého šlechtického rodu se věnuje správě majetku, do kterého patří například zámek v Křimicích u Plzně, vyrábí tradiční kysané zelí a také se angažuje v politice. Byl plzeňským radním i krajským zastupitelem, mezi roky 1998 a 2006 též poslancem za lidovce, v letech 2013 až 2017 ve Sněmovně zastupoval TOP 09.

    Po maturitě nesměl dát studovat, vyučil se proto opravářem televizorů a vysokou školu si nakonec zkoušel dodělat dálkově. V srpnu 1968 ale emigroval a studia nakonec dokončil v cizině. Před rokem 1989 se věnoval dráze počítačového experta u firmy Siemens v Německu, do vlasti se vrátil v roce 1992 a v restituci a privatizaci začal přebírat rodinný majetek, včetně zahradnictví a výroby zelí.

    Fotogalerie

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

    jít naiDNES.cz