Kníže Schwarzenberg: Zeman je nemocný, ale uvědomuje si, že slouží Rusům

Karla Schwarzenberga prezidentova slova o výrobě novičoku v České republice nepřekvapila. Již ve chvíli, kdy Miloš Zeman zadal zpravodajským službám úkol k získání patřičných informací, věděl, že je v tom záměr. „Škoda byla napáchána a teď se to může uzavřít,“ říká bývalý ministr zahraničí o celé záležitosti s tím, že prezident zcela vědomě pracuje v zájmu cizího státu. Západní spojenci ho prý ale příliš vážně neberou.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg by i dnes rád pracoval jako šéf zahraničního resortu, přestože je situace našich diplomatů i kvůli slovům a činům prezidenta republiky ožehavá. Kvalitní ministr se prý ukáže právě v takových vypjatých chvílích. A jak by postupoval?

„Zahraničním spojencům bych řekl, že zpráva, kterou prezident Zeman svévolně šíří, aby podpořil Moskvu, není úplně pravda. Máme hlavu státu, která pracuje pro cizí mocnost,“ sdělil ve své dvacetiminutovce na Radiožurnálu.

Podle něho náš pan prezident jedná zcela záměrně. „Ano, on je vysoce inteligentní člověk. Sice zábrany kvůli vývoji jeho nemoci u něho mizí, ale ví, co dělá. Zeman je pro ruskou propagandu důležitý. Když hlava státu – a ne každý na světě ví, kdo je Miloš Zeman – něco prohlásí, tak se to bere vážně. To není jako když něco řekne Pepek Vyskoč. Mimo našich sousedů a lidí v Evropě, co jsou politicky činní, nikdo na světě nemá tušení, kdo je Miloš Zeman. Zaznamenává ale, že prezident České republiky přiznal, že novičok byl u nás vyráběn,“ domnívá se někdejší Zemanův rival v prezidentské volbě.

Podle Karla Schwarzenberga sice Zemanovy aktivity poškozují Českou republiku, ale naši spojenci na Západě až tak velkou váhu jeho slovům nepřikládají. Spíše jsou shovívaví a hlavu našeho státu berou jako určitého exota.

„Zeman je u západních spojenců známý jako ‚na vesnici fialový pes‘, a tudíž ho neberou vážně a cokoliv řekne, tak zaznamenají s úsměvem,“ proto jsou Zemanova slova důležitá především pro Putina a jeho režim. „Nejdůležitější je pro Vladimira Vladimiroviče samozřejmě ruské obyvatelstvo, musí vypadat jako velký obránce ruských zájmů, že je pomlouván na celém světě a jen několik málo statečných, jako je český prezident, se mu postaví po boku a podpoří toho hrdinu ruských dějin. U diktatur je vždycky nejdůležitější upevnit svou vlastní moc.“

Exministr zahraničí a poslanec se též ohradil proti způsobu, jak se k Zemanovým vyjádřením postavila vláda v demisi Andreje Babiše. „Myslím, že by se vláda měla jednoznačně vyjádřit, ne takové měkké vyjádření, jaké udělal teď pan premiér, že prezident nepochopil. To je blbost, moc dobře ví, co říká. Měli by říct: Pan prezident nehájí naše zájmy, dělá svou vlastní politiku, která vyhovuje jeho ješitnosti a ve prospěch Ruské federace, neberte to jako vyjádření české vlády,“ uvedl v rozhovoru Karel Schwarzenberg.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:42 neděle 9. září 2018. Anketa je uzavřena.

  • 74
  • 62
  • 13
  • 11
  • 9
  • 8