Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Janečkův konec, nebo vítězství? Pro fanoušky se stal mučedníkem, kterého chce odstavit vláda

    Karel Janeček sbíral podpisy usilovně i s pomocí manželky Lilie. Že by každý třetí byl chybný, je podle něj statisticky nevysvětlitelné. | foto: Facebook

    Z okruhu reálných adeptů na prezidenta je už nějaký čas venku. Průzkumy s ním nepočítají, sázkové kanceláře mu už dlouho připisují takový kurz, jako by ve fotbale San Marino vyzývalo Brazílii. Není divu, lidé o Karla Janečka před prezidentskými volbami nejevili zájem, spíše si z něj stříleli. Teprve když mu Ministerstvo vnitra kandidaturu zatrhlo, spustila se kolem něj bouře. Především pro vládní odpůrce se stal excentrický miliardář mučedníkem a vzkazují mu: Nehodíte se jim do krámu. Odvolejte se a máte můj hlas!

    Ještě do včerejška Janečkova sebedůvěra před prezidentskými volbami působila úsměvně. Když sdílel rozhovor s ekonomkou Markétou Šichtařovou, nasbíral usmolených sedmdesát lajků. Předchozí příspěvky byly ta samá písnička, a nebýt billboardové kampaně, miliardář by nejspíše upadl v zapomnění.

    Poté ale přišlo nečekané rozhodnutí Ministerstva vnitra, jež má pod palcem Vít Rakušan. Karlu Janečkovi resort vyškrtl v průměru každý třetí podpis občanů kvůli chybám, načež dostal stopku a do voleb kandidovat nemůže.

    Jakmile známý matematik vydal prohlášení, že se proti verdiktu bude soudně bránit, protože takovou chybovost nelze statisticky vysvětlit, a že i nadále počítá se svou účastí ve volbách, sešlo se mu nejen přes dva tisíce palců, ale především stovky komentářů podpory.

    Mobilizace nastala především mezi vládními odpůrci, kteří v uplynulých měsících a týdnech na nejrůznějších demonstracích dokázali, že jich rozhodně není málo. Janeček se pro ně rázem stal mučedníkem, jehož vláda chce odstranit z cesty, protože se jí nehodí do krámu, například skeptickým postojem k očkování či finanční nezávislostí.

    „Začínám vám znovu věřit. Tohle fakt smrdí podrazem. Nevzdávejte se,“ vzkazuje jedna z diskutujících a podobně zní naprostá většina dalších komentářů.

    Janečkovi Ministerstvo vnitra vyškrtlo závratných bezmála 24 tisíc podpisů, ačkoliv byznysmen se dušuje, že všechny archy se svým týmem kontroloval a ty chybné vyřazoval. Další vyřazený kandidát Tomáš Březina přišel o necelých 19 tisíc podpisů, Karel Diviš pak o 11 a půl tisíce. Všichni se chtějí odvolat.

    Danuše Nerudová naproti tomu přišla pouze o 244 podpisů, generál Petr Pavel ztratil jen o dva více.

    Jestliže by Karlu Janečkovi odvolání klaplo, nepochybně by mu kauza vyškrtaných hlasů na preferencích přidala. Pokud se mu brány Pražského hradu zavřou definitivně, těžit by z ní mohl do budoucna. Politických ambicí má evidentně hodně.

    „Pilíře mé prezidentské kampaně jsou věci, kterými se zabývám dlouhodobě, ať už je to reforma vzdělání, nebo cesta ke spravedlivé a svobodné společnosti, i když to nemusí být v zájmu mnohých mocenských struktur. Funkce prezidenta ČR je výjimečnou pozicí, která může pomoci akcelerovat obnovu společnosti,“ uvádí mimo jiné.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:00 neděle 26. března 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      27
    • Super
      12
    • Sladký
      8
    • Trapas
      7
    • Tvl
      6
    • Cože
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...