Janečkův prezidentský účet: Sám sobě si poslal 7,4 milionu, od lidí dostal 6 stovek

Měl být černým koněm prezidentských voleb. Sám se za něj nadále považuje, tedy alespoň podle svých optimistických a sebevědomých prohlášení. Ve skutečnosti se zdá, že podpora Karla Janečka je několik měsíců před volbami takřka nulová.

Náznaků je hned několik, například sázkové kanceláře s Janečkem vůbec nekalkulují jakožto s reálným adeptem na vítězství.

Na Tipsportu má kurz 66:1, větším favoritem už je i exministryně financí Alena Schillerová. Stačila k tomu jedna věta Andreje Babiše, že by si ji dovedl jako prezidentku představit.

O lecčems vypovídá také transparentní účet. Karlu Janečkovi na něj od 4. července, kdy si ho u Komerční banky otevřel, přišlo v součtu 7 449 512 korun a deset haléřů.

To je sice úctyhodná částka, problém je, že si prakticky všechny peníze poslal Janeček sám. Tedy až na pětistovku od fanouška a stovku od vtipálka, který miliardářovi navrhl, zda mu ji nevymění za tisícovku.

A ještě na deset haléřů, jež Janečkovi poslal odpůrce, aby mu mohl do zprávy pro příjemce vulgárně a dost ostře vzkázat, že je podle něj stejný populista jako Andrej Babiš.

Pro srovnání: Generálovi Petru Pavlovi od lidí přišel již bezmála milion korun, někteří posílají i mnohatisícové částky.

Moment, kdy Karel Janeček zahájil prezidentskou kampaň. Na Českém slavíkovi pronesl plamenný projev.

Velkou neznámou je i to, jak si Janeček vede se sbíráním podpisů ke kandidatuře. Zatímco někteří ostatní kandidáti serveru iDnes.cz pohotově sdělili přibližný počet, on sám tajnůstkaří. Jeho mluvčí pouze sdělila, že všechno běží podle plánu.

Jak jsme nicméně zmínili, Janeček sám sebe za jednoho z favoritů voleb považuje.

„Pravděpodobnost se samozřejmě spočítat nedá. Ale už jsem v několika rozhovorech řekl, že věřím tomu, že je větší než fí. Fí je zlatý řez. Odmocnina z pěti minus jedna, to celé lomeno dvěma. Neboli 61,8 procenta. Může to znít jako úlet a spousta lidí si může myslet, jaký je to nesmysl. Ale vyplývá to z logiky, s jakou k tomu přistupuji a jaký mám plán,“ prozradil miliardář v rozhovoru pro web Newstream.cz.

Prezidentské volby jsou naplánovány na 13. a 14. ledna 2023 a případné druhé kolo na 27. a 28. ledna.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:26 neděle 18. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 88
  • 21
  • 10
  • 5
  • 5
  • 4