Státní pohřeb bude, až co řekne rodina, prohlásil premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš po mimořádném jednání vlády oznámil, že Karel Gott bude mít státní pohřeb v katedrále svatého Víta, pokud s tím bude souhlasit jeho rodina. Den pohřbu bude také dnem státního smutku. České vlajky budou na úředních budovách viset na půl žerdi.

„Čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to bude přát a jaké měl pan Karel Gott představy,“ řekl po středečním zasedání vlády premiér Babiš. 

O tom, zda by se mohl obřad konat na jiném místě než v katedrále svatého Víta, Babiš nechtěl spekulovat. Datum pohřbu zatím určeno není. Státní pohřeb by měl organizovat Úřad vlády.

Vláda schvaluje uspořádání státního pohřbu k uctění památky Karla Gotta, v případě souhlasu jeho rodiny. „Prioritně akceptujeme a čekáme na vyjádření rodiny, jestli si to bude přát,“ oznámil Babiš. „Vyhlašuje se v den pohřbu Karla Gotta den státního smutku. V tento den bude státní vlajka na úředních a veřejných budovách vyvěšena na půl žerdi nebo stožáru,“ dodal.

V České republice se státních pohřbů dočkali převážně vysoce postavení politici. Například první prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk. 

Státní pohřeb měli také Edvard Beneš (1948), Klement Gottwald (1953), Antonín Zápotocký (1957) a Ludvík Svoboda (1979). Zatím poslední osobností, která měla státní pohřeb, byl 23. prosince 2011 první český prezident Václav Havel.

Jak vypadá státní pohřeb? Samotnému obřadu zpravidla předchází veřejné vystavení rakve s ostatky zemřelého s čestnou stráží a smuteční průvod. Státní pohřeb také obvykle doprovázejí vojenské pocty a další tradice z vojenského prostředí.

Státní pohřeb pro Karla Gotta podporuje i prezident Miloš Zeman.

„Prezident republiky Miloš Zeman plně podporuje návrh vypravit Mistru Karlu Gottovi státní pohřeb v katedrále a vyhlásit v tento den státní smutek,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Karel Gott zemřel v úterý před půlnocí doma v kruhu svých nejbližších. Dne 12. září zpěvák oznámil, že nějakou dobu bojuje s akutní leukémií. Zákeřnou nemoc porazit bohužel nedokázal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:12 čtvrtek 30. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 56
  • 28
  • 25
  • 24
  • 23
  • 21