Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Duka k Okamurovi i strachu z EU: „Klesli jsme ke dnu, vraťme se k našim hodnotám“

    Kardinál Dominik Duka vysvětlil, co ho spojuje s Tomiem Okamurou. | foto: koláž Expres.cz

    Kardinál Dominik Duka, primas český, přijal pozvání do vysílání Českého rozhlasu, kde komentoval nejen neduhy současné evropské civilizace, ale třeba také masivní kritiku, která se snesla na jeho hlavu za dopis, jenž zaslal šéfovi SPD Tomiu Okamurovi.

    „Vzdálili jsme se křesťanským hodnotám a nejenom to, výrazně jsme se vzdálili i těm lidským hodnotám. Křesťanská civilizace vyrostla z anticko-židovsko-křesťanských kořenů. A ty kořeny hovoří o největších hodnotách, jako je pravda, věrnost, naděje... A když se podíváme na události v Evropě, tak jsou na hony vzdáleny od těchto hodnot a ideálů. Náš školský systém na tyto hodnoty rezignoval,“ řekl mimo jiné v rozhovoru rozhlasového pořadu Jak to vidí.

    Kardinál Dominik Duka též poukázal na to, jak se z tohoto kulturního sevření dostat. „Musíme se nejprve dotknout dna a poznat, že už nelze dále klesat nebo že je konec. Domnívám se, že se již dotýkáme dna, občas se odrazíme a pak se zase noříme zpátky,“ říká a dává konkrétní příklady vzdalování se tradičním hodnotám. 

    Například protesty proti odhalení pamětní desky Alexandra Solženicyna ze strany komunistické mládeže a pustošení hřbitovů ve Skandinávii. „Možná je třeba říct, že ten, kdo to pustošil ty hroby, nebyl žádný mladý nebo starý Švéd, ale že jsou to stoupenci islamismu,“ uvedl a dodal, že s tímto názorem bude mít možná Český rozhlas problém.

    „Pravý dialog se nevede a skutečně jsme svědky toho, že se využívá psychologických triků k manipulaci a dokonce demagogickým krokům.“ Lidé prý odmítají byť i vyslechnout cizí názor.

    „Dnes se nám zrodilo takových ideologií a ideologů, kteří ale vystupují pod jinými názvy – jako analytici, politologové, sociologové, ale i psychologové. Často podnikový psycholog neslouží lidské psýché, ale marketingu,“ promlouvá o informačním zmatení Duka a dostává se tak i k některými nenávistně hodnocenému dopisu pro Okamuru.

    „Jsem přesvědčen, že nás spojuje péče o bezpečí lidí v této zemi i řada dalších témat,“ zareagoval Dominik Duka poté, co předseda SPD Tomio Okamura zveřejnil jeho dopis na Facebooku. Ten od kardinála obdržel s gratulací k volebnímu úspěchu. Následovala silná vlna kritiky, ale Duka si za svými slovy stojí. „Budu si za nimi stát až do hrobu, protože vím, co říkám. Já neříkám, že máme stejný názor, jak zabezpečit naši společnost. Ale máme starost.“

    Nikdo se prý nezamýšlí nad tím, co jsou největší obavy naší společnosti. „Jestliže víme, že lidé mají strach z migrace, tak se ptejme: Nevyděsili jsme je tím, že 24 hodin denně celý týden se zabýváme například atentátem na časopis Hebdo. Neříkám, že ho máme schvalovat. Když ukážeme, co se skutečně děje, všechna ta velká opatření, co jsou spíše psychologická než realistická, tak se nedivme, že potom mají lidé obavu z migrace, z terorismu. Že se bojí Evropské unie, která ve všech těchto případech, když měla racionálně vystoupit a stanovit nějaký program, tak se chovala, jako by o nic nešlo.“

    Tomio Okamura si podle svých oponentů zahrává s lacinými sliby a požadavky, které jsou živnou půdou nedůvěry proti řádným demokratickým strukturám. Co na to Duka? „Kdybych takto hodnotil, tak bych se musel rozejít se všemi politickými stranami, že vytvářet ideální stát patří k utopiím. Já nejsem stoupenec utopií. Je zapotřebí si uvědomit, co říkají různí členové těchto stran, aniž by četli program, a také si uvědomit, jak hovoří politici, aniž by znali Ústavu.“

    „Když jsem si po volbách udělal sondu toho, co jsem slyšel v televizi a co se v Ústavě píše, došel jsem k závěru, že jen jeden z politických reprezentantů znal Ústavu, i když bych ho nepodporoval,“ říká bez upřesnění český primas, ať lidé sami uhodnou, o kom je řeč.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:46 středa 18. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      65
    • Trapas
      11
    • Cože
      6
    • Tvl
      6
    • Haha
      5
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...