Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Duka o hře, kde Ježíš znásilňuje muslimku: Tohle si netroufli ani nacisté!

    Kardinál Dominik Duka považuje divadelní hru Vaše násilí, naše násilí za trestný čin. | foto: koláž Expresu

    Na festivalu Divadelní svět Brno bude příští sobotu uvedena hra Naše násilí a vaše násilí, která budí vášně především scénou, v níž Ježíš znásilňuje muslimku. Ani trochu nadšen z ní není kardinál Dominik Duka, který se v rozhovoru pro Info.cz rozohnil nejen nad samotnou inscenací, ale i nad současnou situací v Evropě. „Tohle si netroufli ani nacisté, menšiny nás dostávají do totality,“ prohlásil.

    Žaloba, protesty a šest tisíc podpisů v petici za stažení z programu. Divadelní hra Naše násilí a vaše násilí, kterou Divadlo Husa na provázku uvede v rámci festivalu Divadelní svět Brno, budí vášně a emoce především kontroverzní scénou, v níž Ježíš znásilňuje muslimskou dívku. 

    Představení pojednává o uprchlické krizi či se například pozastavuje nad tím, zda lidé truchlí stejně nad oběťmi teroristických útoků v Evropě jako nad těmi z Bagdádu nebo Kábulu.

    Jenže chorvatského režiséra Olivera Frljiće či ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera nechávají protesty chladnými a o stažení hry z programu neuvažují. Podle druhého jmenovaného jde totiž pouze o tvůrčí a svobodné vyjádření, za kterým nelze hledat nic zásadního.

    Ježíš znásilňuje muslimskou ženu zezadu.

    Takovým vyjádření ovšem Glaser pořádně dopálil kardinála Dominika Duku, kterého plánované představení pořádně nadzvedává ze židle. 

    „Pan ředitel je nevzdělaný, a klidně to i řeknu, ať to slyší, i prolhaný člověk,“ prohlásil Duka bez servítek v rozhovoru pro Info.cz

    „Musíme si uvědomit, co toto divadlo znamená. Jak je možné, že všichni herci, a to řekl dramaturg tohoto divadla, jsou muslimové? V této zemi snad nemusí umělecká sféra zachovávat žádné morální principy? Nemusí zachovávat zákony? Nemusí zachovávat ústavu?“ rozčílil se.

    Divadelní inscenaci i samotný islám se Duka nebojí přirovnat dokonce k nacismu! „Budu-li já zarytý nacista, mohu propagovat nacismus?“ zeptal se kardinál Duka moderátora. „Evropa se dostala do situace totálního chaosu. To není otázka kultury. Kultura je od slova kult. V tomto smyslu nepřijmu tu kulturu, protože to není kultura. Pak by měla právo existovat i nacistická kultura, přesně tak, jak si ten člověk myslí. To není myslitelné,“ dodal.

    Znázorňování křesťanské civilizace, kterak znásilňuje tu muslimskou, Duka nechápe ani vzhledem k historickým faktům. A už od středověku to podle něj bylo přesně naopak.

    „Nelze nám říkat, že my jsme ti, kteří znásilňujeme islámskou civilizaci. Když v roce 1453 oni dobyli Konstantinopol, tedy dnešní Istanbul, tak kdo byl znásilněn? Celý Balkán, Uhersko, to znamená i naše Slovensko, bylo islámem okupováno až do začátku 19. století. Kde jsme tedy my nějakým způsobem zodpovědní, aby tu islám vystupoval v podobě znásilněné dívky, a křesťanská civilizace, v podobě toho, kdo měl základní princip dát život za druhé, je tam líčena jako násilník?“ nechápe Duka.

    Podle něj je navíc divadelní inscenace v rozporu se zákonem, protože uráží někoho jiného na základě jeho rasy, národnosti či vyznání. Režisér Frljić a ředitel Glaser by proto měli být trestně stíháni.

    „To, co udělalo Brno, jeho divadlo... Toto si netroufl ani nacistický režim, ani komunistický režim. A to byly totalitní režimy. Čili my se tady dostáváme do totality, kterou vytvářejí určité menšiny, které prosazují, abych tak řekl, zcela nemorální, nehumánní a nedemokratický přístup ke druhým,“ postěžoval si Duka, který se vůči islámu rozhodně neohradil poprvé.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:00 sobota 15. září 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      60
    • Trapas
      10
    • Sladký
      9
    • Haha
      8
    • Cože
      7
    • Tvl
      7