Jsou vstupenky na NIC úspěch, nebo fiasko? Někteří umělci nedostanou ani ťuk

Pražský magistrát na začátku měsíce představil projekt, během něhož si můžete koupit virtuální vstupenky na různá kulturní vystoupení, která se sice nikdy neuskuteční, ale vy můžete mít alespoň dobrý pocit, že jste umělcům pomohli v této těžké době. Po více než dvou týdnech Praha zveřejnila, kolik už lidé na podporu umělců zaslali. Přestože je magistrát ohlasy lidí údajně nadšený, my jsme se na zveřejněná čísla podívali podrobněji a názor vedení města úplně nesdílíme. Pro většinu umělců jsou zatím přivýdělky minimální.

Od začátku byla akce pod záštitou radní pro kulturu hlavního města Prahy Hany Třeštíkové (Praha sobě), která společně s online prodejcem vstupenek GoOut propagovala celorepublikový projekt na podporu divadel, koncertních síní, klubů a obecně umělců.

Češi se o tom dozvěděli na začátku dubna a mají čas přispět do 1. května. Princip podpory je jednoduchý, na internetu si najdete svou oblíbenou kulturní instituci a rozhodnete se, jak drahý lístek si u ní koupíte. Skutečného představení se ale pochopitelně nedočkáte.

„Není to apríl, je to vážná věc. Pokud své umělce neudržíme nad vodou, oblíbená divadla či kluby mohou přestat existovat. A protože si my Češi rádi hrajeme, napadlo mě, že nebudeme dělat obyčejnou sbírku. Nabídneme vstupenky na NIC. Nápad přišel hned po nedávném projevu prezidenta Miloše Zemana, ve kterém tak nespravedlivě české umělce kritizoval. Chci mu ukázat, že za svými umělci stojíme. Oni nyní pomáhají, jak to jen jde, my pomůžeme jim,“ těmito slovy Třeštíková projekt zahajovala.

Nejlevnější vstupenka na představení stojí 20 korun, VIP „vstup“ je možné pořídit za 5000 korun. Organizátoři uvedli, že na každé představení je možné zakoupit maximálně tisíc vstupenek, což činí 680 000 korun. Je přesně stanoveno, kolik míst má jakou hodnotu.

„Akce sice vznikla v Praze, ale je celorepubliková. Jsme rádi, že už v tuto chvíli máme v systému například brněnské Sono Centrum nebo Cabaret des Péchés. Na konci akce každá kulturní instituce dostane peníze za prodané vstupenky,“ řekl Lukáš Jandač, obchodní ředitel GoOut.

Po více než dvou týdnech prodejů magistrát zveřejnil aktuální čísla. Lidé už přispěli částkou přesahující 1,3 milionu korun, což je podle magistrátu ohromný úspěch.

„Ukazuje se, že my Češi kulturu ve štychu nenecháme. Jsme za prvním vybraným milionem a máme skvělé ohlasy z celé republiky. Vstupenku na neexistující představení si koupilo už přes dva a půl tisíce lidí a pořád přibývají noví diváci i zapojené kulturní scény. Jsem samozřejmě zvědavá na finální částku, ale už teď je to skvělá zpráva o podpoře, jakou česká kultura má,“  komentovala čísla radní Třeštíková, která připomněla, že se do projektu zapojilo mnoho institucí.

Hana Třeštíková (Praha sobě)

Průměrně každý, kdo přispěl, poslal umělcům kolem pěti stovek. Celková čísla zkresluje počet institucí, které dar žádají. Aktuálně jich je kolem 123, to znamená nejen to, že je mnohem těžší v nabídce najít konkrétní projekt, který chcete podpořit, ale také to, že v takovém množství nabídek prorazí jen ty se zvučným jménem.

Kupříkladu Divadlo Járy Cimrmana, Palác Akropolis, Divadlo Bolka Polívky, Kasárna Karlín, Měšťanská beseda v Plzni, ostravské Studio G, kino Varšava v Liberci, ArtCafé v Broumově nebo olomoucké Divadlo Tramtarie.

„Máme radost, jakou odezvu dárcovská akce vyvolala. Je to další forma, skrze kterou mohou kulturní instituce zůstat v kontaktu se svými fanoušky. I když musí mít scény zavřeno, dávají o sobě vědět, a jak ukazuje vysoký počet přispěvatelů, jejich diváci a návštěvníci na ně nezapomínají,“ radoval se z čísel Jandač.

Při pohledu do virtuálního sálu Činoherního klubu můžeme vidět, že lidé již nakoupili lístky v hodnotě přesahující 15 tisíc korun. Pár tisíc má i divadlo Sklep a výborně si vede Divadlo Bolka Polívky v Brně, kde bez problémů už prodali lístky za více než 20 tisíc.

Jenže je třeba se dívat i na další instituce a ty už si tak slavně vést nemusejí. Trafo Gallery má od lidí zatím 150 korun a jedná se o příspěvky od dvou lidí. Ústav úžasu v Praze nedostal ani korunu.

Projekt funguje, ale skutečnou pomoc představuje jen pro velmi málo umělců. V konkurenci Cimrmanů nebo Bolka Polívky zkrátka mnoho menších zcela zaniká, a přestože se magistrát rostoucím počtem institucí, které se do projektu zapojují, vyloženě chlubí, má to i stinné stránky.

Lidé dokazují, že solidární jsou, důkazem toho může být například to, že jen pražské zoo přispěli částkou větší než 700 tisíc korun a trvalo jim to jen šest dní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 17. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 22
  • 21
  • 18
  • 17
  • 16