Záhadná smrt pražské sestřičky: Koronavirus nebyl ten důvod, příčinu řeší policie

Měla být prvním zdravotníkem, kterému sebral koronavirus život. Jak se ale ukazuje, nebezpečné onemocnění covid-19 zřejmě pro sestřičku z pražské Thomayerovy nemocnice osudným nebylo. Na sociálních sítích se proto začalo spekulovat, zda nepodlehla tlaku, policie to ale odmítá, příčinu ale prozatím nezná a intenzivně ji vyšetřuje.

Kolem smrti sestřičky z pražské Thomayerovy nemocnice se vyrojila řada otazníků. Byla nakažena koronavirem, ten chytila od taxikáře, jemuž byla aplikována první várka léku remdesivir. 

Ačkoliv se to zprvu mělo za hotovou věc, postupně se začaly objevovat zprávy o tom, že koronavirus se sestřičce osudným nestal. Dokonce to měl v pondělí říct tehdy ještě šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví rázem Prymulovo tvrzení popřelo s tím, že nelze dělat závěry, dokud nebude provedena pitva. I tak se zatím zdá, že v tomto případě koronavirus nezabíjel. Naznačovat by to mohla i skutečnost, že v říčanském rodinném domě, kde sestřička zemřela, kromě záchranářů a koronera zasahovala i policie. 

Na sociálních sítích začali někteří lidé spekulovat, zda žena nepodlehla tlaku v práci a nespáchala sebevraždu. Tomu by mohl nasvědčovat i status, v němž si sestřička stěžovala na nedostatek zdravotních pomůcek pro zdravotníky. 

„Jeden plášť, brýle a ústenka na dvanáctihodinovou směnu fakt k takovému pacientovi nestačí. To se můžu svlékat, jak chci, a je mi to stejně prd platné,“ napsala na Facebook den před úmrtím.

V areálu karlovarské nemocnice 19. března 2020 začalo sloužit nové odběrové místo na testování nákazy novým typem koronaviru. Další budou v Sokolově a v Chebu. Určené jsou ale jen pro ty, kterým testování nařídí hygienici.

Policie ovšem takové spekulace odmítá, stejně tak i cizí podíl na smrti sestřičky.

„Mohu potvrdit, že v neděli v odpoledních hodinách jsme přijali oznámení o úmrtí v rodinném domě v Říčanech u Prahy. Nic nenasvědčuje tomu, že by zde došlo k násilné smrti nebo sebevraždě. Vyšetřování dále probíhá a aktuálně čekáme na výsledky nařízené pitvy,“ řekl policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

Policisté tak nyní smrt prošetřují jako náhlé úmrtí.

Sestřičku mělo kromě nedostatku pomůcek trápit i to, co se o ní psalo v médiích, tedy že se chová nezodpovědně. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v předchozích dnech řekl, že koronavirus do Thomayerovy nemocnice, kde se krátce předtím nakazilo několik seniorů, zavlekl personál zvenčí.

„Prostě se domnívám, že ten stres byl určitě jeden z přispívajících faktorů jejího odchodu,“ řekla přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN Martina Vašáková České televizi.

Další informace k případu se veřejnost bude dozvídat stěží, rodina zemřelé si jejich zveřejňování nepřeje.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:58 středa 29. července 2020. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 20
  • 20
  • 18
  • 18
  • 18