Česko už není v nouzovém stavu. Co smíme a co je stále zakázané?

Česká republika sice již po dlouhých 67 dnech není v nouzovém stavu, pro občany se toho ale zase tolik nezmění. Alespoň zatím. Část vládou nařízených opatření bude platit i nadále, a to nejméně do 25. května, kdy by mělo teprve dojít k velkému rozvolňování. Co se již smí a na co si budeme muset ještě počkat?

Na 12. březen 2020 dlouho nezapomeneme, právě od tohoto data kvůli pandemii koronaviru po celé České republice platil nouzový stav. Nejdříve sice jenom na třicet dní, následně ho poslanci na žádost vlády ještě dvakrát prodloužili.

Ačkoliv by měla některá opatření přestat platit právě s koncem nouzového stavu, v platnosti budou i nadále. Omezení provozu základních a středních škol či pořádání hromadných akcí například přejde do kompetence resortu zdravotnictví, což vláda schválila minulé pondělí.

„Překlápíme od pondělí 18. května krizová opatření vlády podle krizového zákona do mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví, na základě kterých budeme ty zbytkové provozy regulovat do 25. května,“ uvedl pro Radiožurnál Adam Vojtěch s tím, že omezení provozu a hromadných akcí po ukončení nouzového stavu nezasahuje plošně do základních lidských práv a svobod.

Ještě týden by tak měl platit například zákaz využívání vnitřních prostor restaurací. Stejně dlouho zůstanou zavřené i hotely či ubytovny. V prostorách restaurací a hotelů ale bude nejen pro personál, ale i pro hosty platit povinnost nosit roušky. Odložit si je budou moci jenom při konzumaci jídla nebo pití.

Roušky lidé budou muset nosit i na koupalištích, kde se navíc budou muset dodržovat dvoumetrové rozestupy. Výjimka je umožněna jen na lehátku či dece a během cesty do vody. Omezena bude i kapacita bazénu s tím, že pro jednu osobu by mělo být vyčleněno pět metrů čtverečních v části pro plavce a tři metry čtvereční v části pro neplavce.

Ačkoliv nouzový stav skončil právě odbitím půlnoci 17. května, sauny budeme moci využívat až od 25. května.

Ještě před ukončením nouzového stavu se nečekaně začaly otevírat některé hraniční přechody. Například Rakousko své hraniční přechody s Českou republikou otevřelo od půlnoci ze soboty na neděli s tím, že kontroly kvůli pandemii koronaviru budou pouze namátkové.

K úplnému otevření hranic by mělo dojít v polovině června. Jelikož Slovinsko jako první stát v Evropě ohlásilo konec epidemie a Chorvaté plánují pouštět do země kohokoliv, kdo bude mít pouze rezervaci ubytování, letní dovolená u Jaderského moře se nezdá být nereálná. Ve hvězdách je pouze to, zda se budeme muset po návratu prokázat negativním testem na koronavirus, nebo ne.

Podle informací deníku Právo české ministerstvo zahraničí vyjádřilo pochybnosti o smyslu tohoto potvrzení o bezinfekčnosti v situaci, kdy jednotlivé země budou pouštět návštěvníky jen na dobré slovo a Evropská unie se ke schválení společných covid pasů stále nemá.

„Podle MZV má covid pas smysl v případě, že se na něm shodnou státy na unijní úrovni, v rámci schengenského prostoru nebo v rámci jiného většího uskupení států. Malý smysl má v případě, že se na něm dohodnou například jen dva státy. K dohodě na unijní úrovni zatím nedošlo, covid pas nebyl ani součástí ve středu zveřejněného turistického balíčku Evropské komise,“ sdělila Právu mluvčí MZV Zuzana Štíchová.

S ohledem na to, jak rychle a často se pravidla v době pandemie koronaviru mění, je otázkou, jaká bude situace v dalších dnech a týdnech.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 2:23 úterý 15. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 61
  • 19
  • 18
  • 18
  • 17
  • 17